„Снимка с Юки“- обещаващото присъствие в „София Филм Фест“

Може ли събитие в литературата да направи фурор и в киното?

  • 07.03.2019
  • от Кристина Димова

Ако сте чели „На Изток от Запада“, то „Снимка с Юки“ със сигурност ви звучи познато. А ако не сте – това е един от разказите в сборника на Мирослав Пенков. „На Изток от Запада“ е оценен подобаващо извън България и печели наградата на BBC за международен разказ. Темата в книгата е неслучилият се Запад за българите. Основното чувство те поглъща с всяка буква – това е носталгията. Какво можем да очакваме от филма по разказа „Снимка с Юки“?

Това няма да бъде филм еднодневка.

Разказът застъпва много проблеми – емигрантството, семейните традиции и ценности, връзката между двама души.

В „Снимка с Юки“ усещаме героите близки, защото Пенков говори за обикновения българин със сериозните проблеми, които остават недоизказани заради битовизма. Сюжетът се върти около младо семейство имигранти – японка и българин, които живеят в Америка, но идват в България за ин витро процедура. Историята определено няма да ви помогне да „разтоварите“ и ще ви накара да си зададете много въпроси. Това е и задачата на истинското изкуство – да задава въпроси. Затова филмът определено ще развълнува. Най-малкото защото е създаден върху основите на един силен разказ.

Филмът е направен от утвърдени имена на българската сцена.

Братя Чучкови са продуценти, Лъчезар Аврамов е както режисьор, така и сценарист, като за второто си партнира и с Димитър Стоянович. Като косценарист е посочен Мирослав Пенков, авторът на „Снимка с Юки“. Композитор е Стефан Димитров, което ни кара да очакваме филма с още по-голямо нетърпение само за да чуем музиката. И естествено – това, което вълнува зрителите най-много – актьорският състав. Рушен Видинлиев, Серафим Тодоров, Весела Бабинова – филмът върви към успех. Тъй като героинята от разказа – Юки, не е от български произход, в ролята ѝ влиза Кики Сугино. За щастие на публиката във филма участва и Димитър Маринов, който играе и в „Зелената книга“ – носителят на „Оскар“ 2019 за най-добър филм. С толкова имена на едно място ще бъде интересно да видим филма, за да се насладим на майсторско изпълнение.

Срещата на киното с литературата невинаги има добър резултат. С толкова фактори за успех обаче ние вярваме, че „Снимка с Юки“ е изключение от това правило. Мирослав Пенков е майстор на перото и затова сме убедени, че не би допуснал собствения си разказ да не бъде представен на големия екран подобаващо. Носталгията е честа тема както в литературата ни, така и във филмите, но тук със сигурност знаем, че в първата си роля в изкуството вече е показана майсторски. От трейлъра на „Снимка с Юки“ оставаме с усещането, че този филм ще се превърне в събитие на българското кино. И докато хората казват, че е по-добре да нямаш очаквания, за да не останеш разочарован, ние сме убедени, че очакванията ни ще бъдат оправдани.

„Снимка с Юки“ е част от програмата на София Филм Фест и премиерата му е на 15 март от 20:45 в кино „Люмиер Лидл“.

Лентата ще бъде представена от Димитър Маринов. С нетърпение очакваме прожекцията на филма, а ако искате да се срещнете с най-коментирания български актьор през последните няколко дни, можете да го направите и на 9 март от 20:30 отново в кино „Люмиер Лидл“ на прожекцията на „Зелената книга“. „Снимка с Юки“ е сблъсъкът на българската литература с българското кино, който очакваме с нетърпение. И макар да става дума за неслучилия се Запад, то сме убедени, че това ще бъде едно напълно случило се изкуство. 

Край на играта - последен сезон на "Игра на тронове"

Пет сериала, които да не пропускаме през март

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв