Манифест за жените и човешкото в „Рома“

Този „черно-бял“ филм не претендира да бъде претенциозен. В него няма да откриете Велика история, Велика жена

  • 30.01.2019
  • от Кристина Димова

„Рома“ е човешки филм – нещо, което сме отвикнали да гледаме. Филм, който показва трудностите на жените през призмата на живота на обикновените хора. И не ни кара да им се възхищаваме възторжено. Кара ни да се смирим, да помислим. И да замълчим.

Сюжетът на филма не е уникален. (Не е ли това, което винаги търсим в касовите филми?) Действието се развива между 1970 и 1971 година в квартала, който дава името на филма – Рома. Историята ни разказва за млада прислужница в къщата на едно голямо семейство и за техните лични проблеми, които се преплитат.

Алфонсо Куарон, който е режисьор на лентата, залага на истинността, която филмът предлага.

В „Рома“ няма да откриете нито капчица преувеличение – това е историята на едни обикновени хора и съдбите им. Те не са велики личности. Не са направили нещо, с което да се отличават от останалите. Затова зрителят има чувството, че гледа филм за свои забравени приятели, които не е чувал отдавна. Страда с тях, усмихва се с тях. Защото са му близки. „Рома“ е филм, който е част от теб, която си забравил, че съществува. Частта, която не се страхува от факта, че преди всичко си човек.

Филмът на Куарон поставя големия проблем за силата на жената. Не на жената държавник, не на жената шеф на голяма компания – на обикновената жена. Тази, която губи детето си при раждане. Тази, чийто мъж я изоставя. Тази, която трябва да износи цяло семейство на гърба си. Тази, която трябва да работи, за да живее. Жената майка. Жената баба. Жената човек. За жената, която е достатъчно силна, за да не загуби човещината в себе си.

„Рома“ е манифест за жените – той ни показва „нежния“ пол, както сме отвикнали да го виждаме. Страдащ, но изправящ се бързо, защото животът продължава и след болката и не може да чака ти да изплачеш всичките сълзи, които имаш, за да ти мине. Стискащ зъби, защото трябва да приготви храната, да почисти, да изглади дрехите и да целуне децата… и след това да търси време за себе си. Жената в ежедневието, без капка преиграване. Обнадеждена, разочарована, щастлива, тъжна… но винаги обичаща. Защото това е най-голямата сила и най-върховната нежност на жените. Те винаги обичат. Явно и Куарон ги обича. Затова им посвещава този манифест.

„Рома“ е манифест и за човешкото в човека. За хората, които стават, мият лицето си, обличат се и въпреки всичко – живеят, но не преследват мечтите си на всяка цена. Човекът, който се смее, но и този, който плаче.

Когото виждаме всеки ден. Когото виждаш всеки ден в огледалото, когато миеш зъбите си.

Филмът е продукция на Netflix и акциите на компанията започнаха стремглаво да се вдигат след победата в категорията „Чуждоезичен филм“ на Златните глобуси. „Рома“ е номиниран за наградите „Оскар“ и е достоен претендент за най-важната награда за филмовата индустрия за годината. Той е единственият конкурент на „Бохемска рапсодия“ и „Роди се звезда“, защото е истинската новородена звезда в категорията „Най-добър филм“. Режисьорът вече е номиниран за престижната награда за „Гравитация“, но тогава не успява да грабне статуетката. Куарон е първият, започнал т.нар. „мексиканска вълна“ в Наградите на Филмовата академия на САЩ, като след него в дълбокото скочиха „Бърдмен“ и „Завръщането“ на Алехандро Гонсалес Иняриту и „Формата на водата“ на Гийермо дел Торо.

Този черно-бял филм е по-цветен, отколкото всички холивудски напъни от последните години заедно са, защото в себе си носи палитрата на живота. Алфонсо Куарон ни пренася в света на обикновените хора, където живеем и ние, но често забравяме, че се намираме там. „Рома“ няма нужда от шарки, точици, той е истински до последната си минута и измива от нас усещането, че сме забравили какво е да си човек. Не сме. Помага ни да си спомним за всяка крива усмивка на майка ни, бабите, всички жени, минали през живота ни. И да помислим толкова ли трудно е било да ги накараме да се усмихнат истински, защото го заслужават.

Този черно-бял филм е филм за обикновения живот, за обикновените жени и за човещината. Все неща, които трябва да ценим, за да не изгубим.

А ти модерен градски човек ли си?

Реши ли кой заслужава да носи титлата Най-добър бар и ресторант за 2018?! Гласувай и спечели Samsung Galaxy Note 9

Последвай ни в инстаграм.