5 филма в Дом на киното през тази седмица – 22 юни - 28 юни

„Фестивал на солидарността“ е акцентът в новата програма на любимото ни кино

  • 21.06.2018
  • от редакторите

Този път решихме селекцията да покрива повечето юнски настроения и както жаркото слънце се редува с проливния дъжд, в унисон с времето да изберем различни жанрове на седмото изкуство. Има на какво да се посмееш с пълно гърло, на какво да избършеш някоя и друга сълза, а също има и лента, от която да научиш интересни факти от живота на индианските племена. Включили сме и едно българско заглавие с български субтитри за тези, които срещат затруднения със слуха, така че се опитахме да помислим за всички. Със сигурност филмите си заслужават гледането, така че, който и да избереш, ще се потопиш в сюжета от самото му начало.

ПЛЕМЕТО

Тази седмица премиерното заглавие е именно испанската комедия. 90-минутната лента е изпълнена със смях и музика, а съвсем накратко сюжетът разказва една женска история за семейното помирение, в която майка и син ще се срещнат, за да открият, че макар и да идват от много различни светове, ритъмът, който носят в кръвта си, е един и същ.

Кога: 22.06 петък, 17:05 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

ИСТИНСКАТА ЦЕНА

Този филм е едното полукълбо от Фестивала на солидарността тази седмица. Заснет в страни по целия свят, включително по най-бляскавите подиуми и най-мрачните квартали, филмът излъчва интервюта с влиятелни личности от модния бранш като Стела Маккартни, Ливия Фърт и Вандана Шива и

разказва за експлоатацията на големите компании за дрехи.

Историята му засяга всички ни по простата причина, че е свързана с дрехите, които носим, с хората, които ги правят, и с въздействието, което индустрията има върху света ни. Не е тайна, че в последните десетилетия цената на дрехите намалява, докато разходите за околната среда и хората се увеличиха драстично.

Кога: 23.06 събота, 14:00 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

НИТО ВЪЛК – НИТО КУЧЕ

Специалната прожекция на Дома на киното проследява историята на един писател, отведен на пътешествие в сърцето на съвременния индиански живот. След като получава мистериозно обаждане от внучката на 95-годишен старейшина от племето Лакота, Кент (Кристофър Суийни) решава да пропътува хиляди мили и заминава далеч в земите на Северна и Южна Дакота. Там, в бараката на хълма, му бива връчена кутия от обувки, пълна със записки, които той трябва да превърне в роман. Потопен напълно в културата и разказите на далновидния индианец Дан, писателят е на път да разкаже велика история или да се откаже от най-важната книга, която някога е писал.

Кога: 23.06 събота, 17:00 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

МЪЛЧАЛИВОТО ДЕТЕ

Великобританската продукция е другото присъствие от Фестивала на солидарността. Докосващата сюжетна линия ни запознава с Джоан, млада социална работничка, която успява напълно да  трансформира живота на глухото момиченце Либи, запълвайки ежедневието ѝ с необходимото внимание и грижи и с магията на така важното истинско приятелство.

Кога: 24.06 неделя, 12:30 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

МАЙМУНА

Българският филм споделя историята на полусестрите Ива и Мая, деца на разведени родители, които имат общ баща и различни майки.

Лутайки се из емоционалните амплитуди на тийнейджърството, фантазиите и страховете си,

двете са много близки с баща си, който едва ли не е единствената устойчива опорна точка в крехкия период между детството и зрелостта. В объркания им свят двете момичета оцеляват всяка по свои правила, а в училището, което споделят, основното им забавление е да измислят всякакви небивалици за скритите тайни на преподавателите. Така уж случайно Ива и Мая разкриват необичайното минало на техния учител.

Кога: 24.06 неделя, 20:00 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

Може би си на вълна анимация, тогава имаме нещо и за теб тук.