МИНИ ПРЕЗ ФРОЙД...НАБЪРЗО. ГОВОРИМ ЗА КНИГАТА ОТ КРИСТФРИД ТЬОГЕЛ

„Той разхлаби вратовръзката и откопча яката. Но не стигна дотам да си свали сакото.“

  • 18.03.2016
  • от Александра А.

Немският клиничен психолог Кристфрид Тьогел ти предлага да се докоснеш до големия Зигмунд Фройд. Отваря вратата на детството, минава през връзките, писмата, теориите, пороците и ексцентричностите на една знаменита личност. От теб  се иска само да посегнеш към „Фройд набързо“!

„Той разхлаби вратовръзката и откопча яката. Но не стигна дотам да си свали сакото.“ Така изглежда Фройд, когато е в планината и усети момент на слабост. Носи костюм и немарливата небрежност му е чужда.

Кристфрид Тьогел беше в София и представи книгата. Вероятно това е най-симпатичният и забавен клиничен психолог. Говори на доста добър български, определи Фройд като много добър дядо и не спря да се шегува. Когато човек с такава енергия и толкова добро чувство за хумор се опита да събере Фройд в по-малко от 300 страници, то няма как резултатът да не е добър.

Книгата ще отвори разни смущаващи вратички в ума ти и ще се успокоиш, че не само ти не си наред. Дори е възможно да разбереш откъде идва това-онова объркване. Със сигурност ти се е случвало да объркаш нечие име с друго, което няма никаква връзка. Това е, което аз и ти си мислим. Фройд има друго обяснение. Защо сънуваш влакове и гари и какво означават те, защо пътуванията са копнеж за бягство, за какво говори непрестанното чувство за вина и какво крият ежедневните несъзнавани действия.

Който праща писмо, без да е написал адреса на получателя, а при повторното пращане забравя да залепи марката, трябва да бъде попитан какъв му е проблемът със съдържанието на писмото или съответно – със съдържанието.

Докато четях „Фройд набързо“, исках да бъда негов пациент и да получа точните му оценки. След това се отказах и реших, че ще бъде малко страшничко, ако се изправя с многото си проблеми пред него, и пожелах да му бъда приятел, да имам поне едно писмо от него. В книгата са поместени няколко такива и нямаш представа колко щастливи са били Юнг, Стефан Цвайг, Ромен Ролан да имат част от неговите слова на хартия... В думите си винаги е мил, галантен. Пише с тънка сянка на чувство за хумор, с много почит, уважение и дълбочина. Колко е хубаво, че в днешното време на емотикони Кристфрид Тьогел ти дава възможност да се докоснеш до лична кореспонденция, която сама по себе си е толкова вълнуваща, че сякаш е отделен роман. Но най-накрая пожелах да му бъда любима. „Обично мое съкровище“ е обръщението, останалото е история.

 „Фройд набързо“ не е толкова набързо. Това е най-умелият начин да започнеш да опознаваш света на създателя на психоанализата или да събереш в главата си вече прочетеното и наученото за Фройд. Книгата е сътворена по толкова достъпен и същевременно майсторски начин, написана е с любов и отдаденост към Фройд, че със сигурност след последната страница ще поискаш още.

 Има нещо космично в този Фройд! Та как иначе... това е човек, който се разхожда в планината със сако и вратовръзка! А ние и нашите тениски сред природата... колко сме делнични! Докосни се до книгата, повярвай ми, няма да сбъркаш!

ВИЖ СЕДЕМТЕ РОМАНА, КОИТО ОПРАВДАХА ОТЛИЧИЯТА СИ