ПРОФЕСИЯ: СТРИПТИЗЬОР 2 И ТЕРМИНАТОР: ГЕНИСИС ПО КИНАТА

През първата киноседмица на юли по екраните тръгват две премиерни заглавия - и двете части от поредици. "Професия: Стриптизьор 2" с Чанинг Тейтъм и петата част на "Терминатор", отново с участието на Арни

  • 03.07.2015
  • от Стефан Димов

През изминалия уикенд класацията в родния ни бокс офис не се промени особено. На първите две места отново останаха хитовите "Отвътре навън" и "Джурасик свят", а премиерният "Тед 2" зае трето място с 80 000 лв.

ПРОФЕСИЯ: СТРИПТИЗЬОР 2
режисьор: Грегъри Джейкъбс
сценарист: Райд Каролин
в ролите: Чанинг Тейтъм, Джо Манганиело, Мат Боумър, Анди Макдауъл, Джада Пинкет-Смит, Елизабет Банкс и др.
очаквания: 6/10
рейтинг в imdb: 6.1/10 (от 955 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 61%
рейтинг в metacritics: 60/100

Първата част на "Професия: Стриптизьор" се превърна в огромен хит, след като спечели повече от 160 милиона долара при вложени 7 милиона. Режисьорът Содърбърг тук се завръща, но не като режисьор и сценарист, а  като изпълнителен продуцент, оператор и монтажист. В ролите отново ще видим Чанинг Тейтъм, Мат Боумър и Джо Манганиело.
Три години след събитията в първата част Майк (Тейтъм) и останалите Крале на Тампа хващат пътя за Мъртъл Бийч за едно последно представление.
Критиката дава от смесени към положителни мнения:
"Професия: Стриптизьор 2 има достатъчна повествователна сила и мускулест чар, за да достави удоволствие на зрителите си, въпреки че не толкова голямо, като от предшественика си."ТЕРМИНАТОР: ГЕНЕЗИС
режисьор: Алън Тейлър
сценарист: Лаета Калогридис, Патрик Лусие
в ролите: Арнолд Шварценегер, Емилия Кларк, Джейсън Кларк, Джей Кортни, Джей Кей Симънс, Къртни Би Ванс, Лий Бюн Хун и др.
очаквания: 5/10
рейтинг в imdb: 7.2/10 (от 12076 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 26%
рейтинг в metacritics: 39/100

Петата част на "Терминатор" отново започва историята на познатите ни герои - Джон и Сара Конър, Кайл Рийс и безименния Терминатор. "Генезис" не е нито римейк, нито рибуут, а реткон (последователност с обратна сила), който ще промени познатите ни факти от поредицата.
Джон Конър (Джейсън Кларк) изпраща Кайл Рийс обратно във времето, за да защити Сара Конър, но когато той пристига в 1984 година, вижда, че нищо не е такова, каквото е очаквал.
Зад режисьорския стол застава Алън Тейлър ("Тор: Светът на мрака"), а бюджетът е 115 милиона долара.
Критиците се изказват повече от негативно:
"Затънал в собствената си объркана митология, "Терминатор: Генезис" страда от липса на тематичната дълбочина, концептуалния интелект и визуалните вълнения, които стартираха онази могъща поредица."