ДОРА, ДРЪНДЬО, НИКОЛÁ И ДРУГИТЕ

Най-любимите детски литературни поредици

  • 19.09.2014
  • от Юлия Петкова

Не повярваш ли в магията, никога няма да ти се случи, обещава Роалд Дал. Ние в магии не вярваме, нито сме срещали онова Слузесто същество отвъд поляната, над която кръжи пчеличката Мая, но вярваме в приказките. И щем не щем, магията ни се случва.

Влюбени сме в онзи пълнокръвен свят на чудеса и измислици, на красота и премислици, където буквите са най-чисти и сякаш пърхат над страниците.

Ето няколко от най-обичаните заглавия и поредици, които насърчават дечицата да правят (и мислят!) добро, разплитат фантазията им и никога, ама никога не ги предават.

ДОРА ИЗСЛЕДОВАТЕЛКАТА (Колибри) Това момиченце с южен темперамент, късо подстригана коса и будни очи печели сърчицата на малчуганите по-лесно от шоколадовата фабрика, с или без Чарли. Не стигаха филмчетата и книжките за Дора, избуя цяла индустрия, разчитаща на нейната популярност. Заваляха играчки, торти, надуваеми басейнчета, пъзели, стенни часовници и... много, много детски усмивки. Поредицата за Дора, Ботичко и тяхната необичайна компания е сред най-успешните литературни проекти, намерили реализация в България. Бонус за децата са безплатните куклени представления по мотиви от книжките, чиито герои обиколиха столицата и страната.

ПЧЕЛИЧКАТА МАЯ (Колибри) забръмча и на книжка! Новата анимационна поредица за хитроумната пчеличка е дело на „Студио 100”, една от най-мощните независими ентъртейнмънт компании в света. Първите четири книжки вече са на българския пазар, оформлението им е свежо като мед, а историите обещават нови фенове на Мая. Освен че ще се запознаят с върховния пазител на кошерите, съдия Биуакс, децата ще „участват” в състезание за почетен млад пратеник на кралицата и ще се посмеят с тревогите на Уили, най-добрия приятел на пчеличката. И малки, и големи вече са нетърпеливи да видят игралния филм за Мая – пчелекрасната дата е 26 септември.

ФАНТАСТИЧНИЯТ ГОСПОДИН ФОКС (Ентусиаст) „Моята свещ гори от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта, но на зложелателите ми, както и на приятелите ми, тя дава чудна светлина.” Думите са на Роалд Дол, чиито шантави светове са по-невъобразими от живота. Като оставим настрана признанието на Скарлет Йохансон, че господин Фокс е запалил искрата на актьорската професия у нея, остават Богис, Бънс и Бийн. И всички онези дружелюбни великани, вещици и неочаквани обрати, които може да измисли само Дал.

МАЛКИЯТ НИКОЛÁ (Колибри) пак тръгна на училище.

Десетилетия наред деца и родители четат и препрочитат щурите истории на най-славния ученик в историята на литературата.

Въображението на Госини и Семпе ражда цяла галерия от незабравими образи, но за да одухотвори малкия палавник, авторът „изобретява” характерен детски език, благодарение на който Николá се превръща в легенда. У нас е издадена дузина книжки с най-забавните приключения на героите, предстои да излязат още истории. Карикатурите на Жан-Жак Семпе са като панделки за книжките – отличават ги и им придават чар.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ДРЪНДЬО (DuoDesign) става хит преди Дръндьото да се е усетил. Защото, „ако трябва да сме честни, Грег Хефли никога няма да бъде нещо различно от един дръндьо”. „Бащата” на Грег прави страхотен пробив със своя уж недодялан герой, превърнал един роман в картинки в суперпоредица с 52 милионен тираж. Впоследствие Джеф Кини, който освен писател, е илюстратор и продуцент, дълго време оглавява класацията на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани автори и влиза в списъка на сп. „Таймс“ за 100-те най-влиятелни хора в света. Но не очаквайте да прочетете нещо в стил „Мило дневниче, това” или „Мило дневниче, онова”, нали се разбрахме?

КАК ДА СИ ДРЕСИРАШ ДРАКОН (Колибри) поставя началото на една от най-немирните и остроумни детски поредици, които са ни попадали. Дали се дължи на факта, че Кресида Коуел е превела мемоарите на Хълцук от старонорвежки, или на това, че ги е илюстрирала мъжки, не е важно. Важното е, че вече познаваме най-великия Викингски герой. Освен че е страховит майстор на шпагата, Хълцук Кръвожадни Херингски Трети владее драконски и никога не пропуска да ни изненада с нещо. Затова пък Норбърт Откачалски му го връща тъпкано!

Децата на прехода скоро ще имат деца. Какво техните деца никога няма да разберат?