КОЛКО СА „ДОБЛЕСТНИ” МЪЖЕТЕ

Основната разлика между мъжките и женските разговори в компания е, че мъжете не споделят, а предимно се хвалят и надлъгват

  • 19.05.2014
  • от Тео Чепилов

Какво си говорят мъжете, когато няма жени наоколо? Ами с риск да ме убият с камъни, след като излезе тази статия, ще разкажа. Основната разлика между мъжките и женските разговори в компания е, че мъжете не споделят, а предимно се хвалят и надлъгват. Сигурно няма да се изненадате, че стане ли въпрос за отношения с жени, мъжете често преувеличават в разказите си, премълчават факти или изкривяват историите пред приятелите си. Даже понякога съвсем откровено си измислят. Не знам защо го правим, но е част от начина ни на светоусещане и справяне с проблемите. Най-важното за един мъж при общуването със себеподобните е да представи свръхверсия на себе си – без значение кой аспект от лайфстайла си описва, истинският пич се блъска по гърдите, опитвайки да демонстрира надмощие. Затова и в зависимост от ситуацията мъжът се показва като някой от тези супергерои:

ДОН ЖУАН

Мъжът винаги представя как сваля мацките с такава лекота, че оставаш с усещането как те сами се хвърлят на... врата му. Естествено ти най-добре от всички знаеш, че нещата не стоят така – мъжете преследват жените тъпо и упорито. От взимането на фейсбука, до усърдното чатене после, общо взето, няма успешен флирт, който да не е коствал на средностатистическия мъж часове тежък физически труд над клавиатурата. Да не говорим за милите жестове, подаръците и романтиката. В мъжка компания тези истории се премълчават, описват се само последвалите геройства – а именно сексуалните подвизи. Също така самият секс е повод за фукане – всяка фантазия, която мъжът успее да реализира с теб, ще бъде описана пред приятели. Чакай, чакай – не бързай да се фрапираш – мъжете не говорят с детайли, те просто отбелязват какво са направили и получават отговор стил „Евалата, брат” и чукване с юмрук. Единствените сексуални истории, които се обсъждат с пълни подробности, са случките в графа куриози, но те пък по традиция се разказват с много хипербола и без имена. Друг важен аспект на мъжките разкази за любовни подвизи е креативната математика –

простото правило е, че бройката жени, с която даден пич твърди, че е спал, се дели на три, за да се достигне до истинското число.

ЖЕЛЕЗНИЯТ ЧОВЕК

Мъжът се е научил през годините да не дава външен израз на чувствата си – без значение дали се е налагало да крие сълзите си, след като баскетболна топка го е ударила в топките, или да се прави, че нещо му е влезнало в окото, когато е гледал финала на „Бягство от затвора”. Затова той се опитва да пренесе този преигран непукизъм и в следващите етапи от живота си. Ако слушаш мъжките истории, там няма влюбване, няма обяснения, няма реване, вкопчване в полата на някое момиче и влачене след нея. Все феномени, добре познати на всяка мацка. Също така, когато сърцето на един мъж е разбито, той се прави, че не му пука, като сипе куп обиди по въпросното момиче и представя своя версия за нещата, много често в сферата на научната фантастика. Най-странното е, че често мъжете имат способността толкова да изкривяват реалността, че даже сами да повярват на лъжите си и нищо на света да не е способно да ги убеди в противното. Вместо да приеме истината и да продължи напред, мъжът често си изгражда илюзия, подплатена със солидна доза алкохол и надъхване от приятели.

СУПЕРМЕН

Мъжът трябва да бъде по-добър от жената до себе си във всичко – той кара кола като Шумахер, готви като Джейми Оливър и знае отговорите на всички въпроси като Ники Кънчев. Истината е, че  много често мъжете са тясно профилирани в една специалност и доста боси във всички останали, но просто им се налага един вид да не падат по гръб. В мъжка компания меренето на органите никога не спира, а пък на жените е генетично заложено да се възхищават на самците с най-големите израстъци на главата. Естествено,

ако на някой мъж случайно му се налага да разчита на приятелката си за каквото и да било, това ще е строго секретна информация,

която никога няма да напусне архивите. Истинският мъж се оправя сам и няма нужда от никого – поне, ако го слушаш как говори, оставаш с такова впечатление. А ако после се наложи да го видиш в акция и ситуацията се окаже съвсем различна, веднага има готово оправдание по темата.

РИЧИ РИЧ

Истинският мъж, разбира се, е супер богат. Не е важно да е мултимилиардер, напълно достатъчно е да има повече възможности от хората около него и да ги демонстрира непрекъснато. Естествено много често даже при най-големите гъзари колата е с газова уредба, часовникът е реплика, а апартаментът – на приятели. Просто нещо вътре във всеки мъж го кара да се изхвърля, защото си мисли, че това впечатлява зверски жените. И е прав. Всички играчки карат коленете на мацките да омекват, но ако са твои и са истински – иначе един вид ужасно се излагаш. Понякога жените сами провокират подобно отношение с некомпетентност – все пак повечето мацки не могат да различат калибрата от кобра и фиерото от ферари, как да не се възползваш от тази наивност? В мъжка компания обаче това изхвърляне не съществува – никой никога няма да си признае как е излъгал момиче, че жигулата му е 300 коня. Както никой пич не би си признал, че за да се прави на гъзар, е черпил кифли в размер на 66% от заплатата си и затова до края на месеца му се налага да яде точно кифли. Важно е да не забравяме какво е казал един от най-будните умове на изминалия век – LL Cool J: „Мъжът прави кинти, кинти мъж не правят.”

ХИТЪР ПЕТЪР

Чувството за хумор и тарикатлъкът като цяло са основни качества в арсенала на мъжа, затова всяка история, която той разказва, е героична – без значение дали е затапил или прецакал някого, той винаги си тръгва морален победител от всяка словесна и ментална битка. Това, разбира се, е в началото на познанството, когато момичето още пърха с очи и попива жадно всяка дума, описваща уникалния смел свят, в който пичът живее. После се оказва, че повечето истории са... нека го кажем „преувеличени”. Желанието да си отгоре пък дори и само на думи се пренася и в мъжките компании – там ти си скъсал с всяко момиче, като преди това си доминирал във всяка една ситуация от връзката.

Изобщо ако има „Оскари” за хитрина, си ги обрал всичките, особено тези в категориите оригинален сценарий, постижения в режисурата и актьорско майсторство.

Просто постоянното надлъгване е основна част от мъжката култура – още от древността, ако единият ловец каже, че е убил мамут, човекът след него е умъртвил бронтозавър, а следващият – Т-рекс, но с голи ръце. Реалността обаче е друга, особено при отношенията мъже/жени. Там, както гласи лафът на Непознатия в „Големия Лебовски”, събрал в себе си цялата вселенска мъдрост: „Понякога изяждаш мечката и понякога мечката те изяжда.”

Кои са десетте неща, които научихме от "Двама мъже и половина"?