D2: THE REAL ROCKNROLLA

Дни преди традиционния си коледен концерт D2 успяха да разкажат покъртителни истории, сред които как Дидо облякъл маса за тенис и станал приятел с Милко Калайджиев вместо с Kasabian

  • 19.12.2013
  • от Тео Чепилов

Неделя следобед е, декемврийският студ в комбинация с измамно слънце се е спуснал над първите блокове в Студентски град, въпреки това странни субекти се тътрят по алеите зад МЕИ без видима причина. Само на няколко метра от тях, в немаркирана соц постройка, при закрити врати започва поредната репетиция на D2 за предстоящия им концерт. Докато чакат Дидо да приключи с благотворително боулинг събитие в клуб наблизо, басистът Александър Обретенов и новият барабанист на бандата Васил Вутев (свирил в Пиромания, Babyface Clan и Phuture Shok), джемят съвсем небрежно, а Димитър Кърнев проверява мейлите си с китара на скута.

Дългогодишната репетиционна на групата е покрита с рок мемораблиа – има снимки на D2 на сцената на всички големи фестивали на Балканите, като най-впечатляващи са кадрите от Rock'n Coke в Истанбул; последните попълнения са няколко кадъра от концерта на Bon Jovi в София, където D2 бяха избрани от самите Bon Jovi за подгряваща група; има снимка на D2 с Долф Лунгрен, покрай филма Command Performance, в който той играе за кратко барабанист на руска рок банда (в ролята D2), преди да тръгне да спасява отвлечения премиер; изрезки от вестници с шокиращи заглавия за цените на алкохола; серия почетни грамоти с лога на водещи марки уиски; членска грамота за клуба на луксозни английски коли; плакати на Slipknot и между тях Веско Маринов; както и странен панталон с огромна тока на колана. Александър Обретенов прочита погледа ми и бърза да ме информира, че това са гащите на Knas, които рапърът си забравил в буса на бандата след съвместното им турне през 2006. Сашо, докато небрежно подрънква на баса си, бърза да разкаже историята: "В Троян един човек се запозна с мен като: "Аз съм Дявола", после си остави плик с кренвирши и един салам в колата. Knas също нещо се беше преобличал там. Аз се напивам и забравям, после на сутринта влизам в колата и гледам кво е тва – кренвирши и някакъв панталон с много провиснал гъз. Аз вече бях вегетарианец и естествено изхвърлих плика. После тоя Дявола щеше да ме дере." Биляна гледа заинтригувано и задава логичния въпрос, дали Дявола от Троян е изглеждал като Дявола от Библията. "Изглеждаше като най-продънения фен на Епизод – турбоводороден балък", отсича Сашо. "Как му понесе турнето с вас на Knas?", решавам да попитам не знам защо. Митко Кърнев, без да вдига глава от лаптопа изстрелва иронично: "А на нас как ни понесе?"

Оказва се обаче, че за малко въпросното турне да остане в историята с доста по-страшна развръзка. По това време D2 току-що са записали своя албум 6 в студиото на Matt Sorum  (бившия барабанист на Guns N' Roses) в Ел Ей, а вдъхновен от работата с бандата, американският им продуцент Лени Кордола идва да свири на няколко дати от турнето в България. "Така се изкефи, че почна да гребе с пълни шепи от живота в България", коментират от бандата адаптацията на американския рокаджия към БГ реалността, а Сашо разказва: "След една особено тежка вечеря пътуваме в автобуса, а Яшо (бившият барабанист на D2) го е хванал натясно на седалката и е надул Slipknot до смърт. А тоя американецът е "Оу-оу, моля те, спри с тази музика – умирам, наистина умирам." Той естествено изобщо не го чува и аз такъв се събуждам и казвам на шофьора: "Спирай човече, щото тоя почна да гине."

Водихме го в спешното – оказа се преяждане с боб и ракия. Щеше да е абсолютната рокенрол смърт."

Турнетата на D2 по традиция са белязани с епични изцепки – изобилстват истории, които не са за разказване, една от които е отпреди 13 години, когато са на пътя заедно с Ъпсурт. Оказва се, че някой от D2, без да разбере, се е прибрал в хотела с гаджето на местен младеж, който се появява в 6 сутринта и започва да блъска по вратите наред, крещейки: "Отваряй ще ви избия!" За негов кофти късмет уцелва вратата на Ицо Хазарта, който не остава никак доволен от шума. Сашо, който явно е официалният говорител на бандата, разказва историята с цветисти детайли: "Хазарта яко му се изнервя: "Какво блъскаш по вратата бе, тъпак?", и му натрива такава тупаница, че си счупва ръката, ония се срива, после става мъртъв и се заклатушква към асансьора, вратата се отваря и там е охраната, който е слязъл с асансьора, и направо го връща директно. Много тежка греда – хем жената отекла по най-гадния начин, хем те дерат двама."

Все пак американският продуцент Лени Кордола трябва да е подозирал в какво се забърква – по време на краткия си, но ударен престой в Щатите D2 успяват да отидат на парти у басиста на System of a Down, но също и да ги изхвърлят от квартирата им. "С Shavo Odadjian от System се запознахме на концерт на глем рок комеди групата Steel Panther в Key Club. Това е едно място точно до Rainbow Bar – Lemmy живее там, там му е ротативката, а бащата на Anthony Kiedis там е продавал кокаин на Zeppelin... в смисъл за такъв бар става въпрос.

Та на тоя лайв се запознахме с басиста на System of а Down и той ни вика: "Айде на купон у нас", разказва Сашо и се подхилква доволно.

"Той очакваше съвсем различна бройка хора да отидем, но както и да е. Между другото купонът беше супер як, в абсолютната къща мечта: аркадна зала с видеоигри, една стая само с басове, всички DVD-та на всички яки концерти на света, комикси, филми и един ей такъв огромен бонг. Икономът ми каза: "Ский сега, тва е хладилникът, оправяй се." А вътре в хладилника няколко реда отлежало уиски." Дидо, който си спомня с удоволствие как е се е счупил да играе на Street Fighter, добавя детайли как са се възползвали от гостоприемството на рок звездата: "Ние обаче като българи набарахме една бутилка супер яко малцово уиски в един шкаф и изпихме половината за 5 минути." На партито правят и друго важно запознанство – с David Draiman, вокала на може би най-известната метъл банда от новото поколение Disturbed. Естествено им задаваме логичния въпрос, какъв е като човек. "Много кисел", отсича Сашо. "Ама това е, защото искаше да сваля Соня Васи." Митко Кърнев се намесва, че поне покрай целия интерес към българската красавица са получили покана за парти в неговата къща.

Дидо си припомня, че David Drainman живеел в дървен замък, а Кърнев потвърждава: "Беше нещо огромно. Явно с първия чек си го е купил – беше на два месеца, личеше че е чисто ново всичко." Аз се сещам, че американската тема тръгна от историята как са ги изгонили от квартирата, и се опитвам да върна разговора натам. Явно никой не може да обясни какво точно се е случило, затова всеки излага своята версия на фактите. Кърнев: "Аз си записвам една вечер в студиото, ама цяла нощ. И на сутринта групата идват – хазяйката нещо се разсмърдяла и ги изгонила, а вътре в един бус цялата ни покъщнина, явно са изнасяли набързо." Поглеждаме Сашо с надежда да обясни каква е била причината, но той маха с ръка: "Хазяйката беше милф скандален и искаше някой да я, знаеш какво", после добавя: "Аз съм легнал сутринта в 6 и половина чисто гол... в такова състояние – изобщо не знам какво става. Будя се от пискането на една чистачка, която почва да ми изнася нещата и вика на мексикански. Аз се стряскам: "Ставайте веднага да изчезваме." Всичко се хваща и се изнася на улицата в един ван. И така – после отидохме в един мотел, дето е живял Jim Morrison – много як. Под много як разбирай най-пробитото място – навсякъде пикня и травестити."

 

Дидо се опитва да смени темата към музиката, като ни показва микрофон за хармоника, който си е подготвил за предстоящия концерт, а също така възнамерява да излезе с противогаз, напълно в стилистиката на новото им видео "Deadman". Дидо подскача като момченце с нова играчка: "С такъв микрофон пее вокалът на Morphine във всичките им неща", после ми показва копче за усилване при кабела. "Това отдолу, колкото го напичаш, повече изкривява – мисля да го ползвам на лайвчето за някои по-изтрещели неща." Все пак поводът за събирането не е да се разказват героични истории, а бандата да репетира – с лекота минават през най-големите си балади "Не мога да спра да те обичам", "Аз и ти", "100 години", най-големите си резачки "Тук и сега", "U Choose" и "Breakdown", акустичната версия на последния сингъл "Секс, лъжи и музика", химна на протестите "Черна сутрин" и два пъти през китарните рифове на "Deadman". Накрая забиват и "Ace of Spades" на Motörhead, ей така, за феновете.

В настаналата изведнъж тишина Сашо се опитва да разкаже поредния архивен компромат за Дидо, но фронтменът на бандата изобщо не се притеснява – даже се вдъхновява и започва сам с историята. "Помните ли веднъж в Свищов, като пиех шотове уиски, и се наложи с охрана да ме изкарвате?" Всички се споглеждат развеселени от спомена, но и леко гузни за начина, по който са се отнесли с тогава прохождащата рок звезда, присъединил се към групата след участието си в Star Academy. Кърнев се опитва да добави контекст на ситуацията: "Имахме неписана уговорка все пак някакви хора да се държат нормално по тия турнета, щото от тебе зависят всички, все пак... А Дидо, като беше по-малко хюмне, беше абсолютно неконтролируем и просто няма какво да му кажеш." Сашо язвително поглежда Дидо, който с ръста си от близо два метра се откроява с една глава над средния български музикант. "Сещаш се. И аз такъв отивам и викам на охраната: "Отиваш и го прибираш в 10 часа." А охраната е много лош." Дидо обаче само привидно се предал – уж безропотно се прибрал в стаята, но започнал да крои планове как да се върне в бара. "Аз знам, че ме чакат пред вратата, и изскачам през терасата,обикалям целия град и такъв си поръчвам уиски на бара и тръгвам да го пия и

... гледам охраната в бара, вдига рамене: "Кво става?" Той от нас се е върнал директно в бара, защото знаел, че ще се върна.

Най-епичния фейлт обаче си остава по време на най-големия фест в Румъния Bestival, където D2 свирят на една сцена с артисти като Marilyn Manson и Kasabian, даже успяват за кратко да се сприятелят с култовата английска банда. Кърнев се забавлява от спомена: "С Kasabian си къркаме и си ставаме френдчета... В един момент обаче дойдоха Дидо и Яшо и малко се оляха – Яшо, без да иска, събори барабаниста им, онова Джони се стресна – уплашихме ги хората." Дидо държи да добави своя принос: "Майката им е****е – повърнах до дивана – после го преместиха да го скрият." Сашо потвърждава: "Повърна на най-ВИП-а, където можеше." Аз се опитвам да се пошегувам, че поне не го е изсипал върху Kasabian, но Сашо клати глава: "То беше почти същото – охраната го изгониха много позорно." След като прекарва известно време извън ВИП-а, Дидо осъзнава грешката си и се опитва да се върне и да се извини за държанието си, за съжаление обаче още не може да говори добре и охраната решава, че иска да влезе обратно, и го гони отново.

За да се смени, темата прибягвам до абсолютните въпроси клишета: къде е най-странното място, където сте чули музиката си? Кърнев отговаря, без да се замисли: "По сръбско радио. Някой ми каза, че е слушал "Ледено момиче" преди години." Сашо също има история: "Аз пък "Ледено момиче" чух веднъж да го свири гръцки оркестър в таверна в Младост 1. Бях много озадачен – чух го от улицата и влязох вътре да се убедя с очите си и беше така -  свиреха абсолютно сериозно парчето." И другият вечен въпрос: случи ли се нещо смешно по време на записите на новото ви парче? Дидо се разсмива доволно и отговаря с гордост: "В резиденцията, където записвахме, обичахме да играем тенис на маса и веднъж аз облякох масата. Просто прескачах едно нещо и изведнъж кацам в една маса – така я изтърбуших, че ми стана като пояс, до под мишниците." Този етап от историята на бандата тепърва ще бъде разсекретен – става дума за двугодишните записи на предстоящия им нов албум в бивша резиденция на Тодор Живков край Кюстендил.

За финал остава историята как Дидо наскоро недвусмислено осъзнал, че се е превърнал в звезда – Милко Калайджиев му поискал приятелство от личния си профил във Фейсбук. Всички са шокирани от новината, но Дидо продължава: "Аз му приех приятелството и започнахме да си пишем. Пише ми: "Здравей, как си, новото ви парче е страхотно – много готин тембър и много хубав глас." За "Секс, лъжи и музика" говори. "Пиши ми, колега, искам да говорим по работа." И сега чакам с надежда следващото му писмо, но то не идва и не идва." Дидо се замисля и държи да добавим уточнение:

Искам да си личи тонът на гордост – явно сме пораснали в музикалния свят, щом и Милко ни обърна внимание.

Сашо няма как да не забие тази високо вдигната топка: "Той Милко е откривател на всички певици, Дидо, може да те е открил. Може да те видим догодина в "Пайнер"... в "Приказките". Всички се смеят приятелски, изобщо в групата не се усеща никакво напрежение. Може би точно това ги крепи толкова време заедно – казват, че семействата, които си играят заедно, остават заедно. Явно и при рок бандите е така. При всички случаи D2 са все така в топ форма и по-рокенрол от всякога.

Традиционният коледен концерт на D2 е на 21 декември (събота) в Mixtape 5 със специални гости Стенли и Дани Ганчев ex-Тангра.