Когато вашето "да" е "не" на традициите

Защо не бракът, а всичко около церемонията по сключването му е истински плашещо?

  • 27.07.2019
  • от Ели Цонова

През годините изписах много неща на тема връзките и брака вероятно в търсене на отговори защо се събираме с хората, с които сме, защо се женим, защо се развеждаме. Винаги тази тема ми е била много интересна. Това бих отдала на факта, че аз, за разлика от връстниците си много късно открих първата си сериозна връзка, а и също така изживях нарушена семейна динамика вкъщи, когато родителите ми решиха да се разделят. 

Затова от много млада си бях казала как никога няма да се омъжа. Дори написах статия, в която ревностно защитавах тезата, че бракът е формалност и няма как да сближи или отдалечи двама души. (http://www.goguide.bg/koi-kakvo-zashto/478-Znachenieto-na-braka-dnes) Е, да, обаче не бях права. 

Съдбата има страшно чувство за хумор, особено когато реши да ти натрие носа.

Затова шест години след въпросната статия аз съм омъжена от точно три седмици и осъзнавам в каква заблуда съм живяла. 

Виж повече: Значението на брака днес

Когато се събереш с правилния човек, мозъкът ти изцяло минава на вълна „брак“ и „сериозност“. Никога няма да забравя как на следващата сутрин след първата нощ, прекарана със сегашния ми съпруг, моя близка приятелка ми писа да ме попита дали съм щастлива, а аз просто отговорих „Ще се омъжа за този човек“. 

И така и стана, три години по-късно вече сме семейство. Истината е, че когато знаеш – знаеш. Онова странно чувство в стомаха, което ти подсказва, че си на прав път или си тръгнал в съвсем грешната посока, този наш вроден „еърбег“, познат още като интуиция, е най-силното ни естествено оръжие и трябва да се вслушваме в него. Защото именно то знае най-добре какво всъщност искаме от живота. 

Бракът хем ви променя, хем не ви. Уж е само един подпис на лист хартия пред общинска лелка, която си е поставила за цел да ви разплаче на всяка цена, но всъщност е много повече. Вие се вричате един на друг, че ще сте заедно, че ще бъдете екип и сте готови да посрещате изненадите на живота не поотделно, а като един сплотен тандем. И действително чувството, идващо с подписа,  окрилява. 

Кара те да си мислиш как сте в този таен клуб, където членувате само ти и той и никой друг не е достатъчно готин, за да бъде допуснат. 

Другите неща около вас започват да губят значение, не разбираш защо продължаваш да ходиш в офиса, когато просто искаш да бъдеш с другия от сутрин до вечер и да откривате заедно красотите на света. Нищо не е завинаги, но ти посвещаваш твоето „сега“ на партньора си, а по-романтичен жест от този няма.

С годините осъзнах, че не бракът ме е притеснявал като институция, а циркът, обвързан с него. Социалният натиск да поканиш роднини, с които не си се виждал от пубертета, очакването към теб да забавляваш 200 души в твоя специален ден, измисленият диджей, който сякаш е замръзнал в 80-те, хилядите организационни задачи, които трябва да бъдат планирани почти година напред, са само част от милионите причини да не исках да се омъжвам. Да не говорим и за купищата хвърлени на вятъра пари, които се пръсват по най-неочакваните неща, като например 25 лева за бройка дървено пънче под наем, с което да украсиш мястото за изнесения ритуал.

Виж повече: Да доказваш с подпис любовта си 

В ретроспекция, със съпруга ми взехме най-доброто възможно решение за нас като двойка – казахме си „да“ и едновременно с това казахме „не“ на цирка. Събрахме се общо десет човека за изключително интимна церемония в един топъл юлски четвъртък, след което седнахме да обядваме заедно, сякаш беше един най-обикновен ден. Нямаше снимки в парка, нямаше питка с мед и сол, нямаше хора̀, нямаше безпаметен брой гости. 

Бях с букет от маргаритки и рокля за 80 лева, която нося и сега, без повод. Нищо не бих променила. 

Няма да изпадам в максими от типа как това е бил най-щастливият ден в живота ми, защото колкото и чудесен да беше, не искам да живея с мисълта, че по-хубав няма да има в бъдеще. Важното в случая е, като погледнете назад, да бъдете сигурни, че е нямало как денят ви да бъде по-прекрасен. Не правете компромиси със себе си, за да направите роднините си щастливи, защото не те трябва да живеят с този спомен, а вие. В крайна сметка вие празнувате, че сте се намерили в този откачен свят, пълен с близо осем милиарда души, празнувате, че въпреки всичките трудности по пътя и въпреки всичките недостатъци, които има всеки от нас, вие сте останали заедно и не искате да бъдете един без друг. Ако това не е причина за празнуване, не знам какво е.

Напредъкът в отношенията се буди рошав

Вдигни наздравица с най-яките коктейли в София! Виж къде да ги намериш

Какво става в града?! Последвай ни в Instagram и разбери пръв