MORCHEEBA

Бандата закрива голямото турне с концерт в София

  • 10.12.2013
  • от Влади Герасимов

Brit trip-hop групата Morcheeba се завръща отново в София след онзи страхотен фестивален концерт през 2010. Сега музикантите са на голямо европейско турне, за да представят новия си албум Head Up High, микс от красиви мелодии и силни текстове, както те самите го описват. Без да знаем в кой град ще ги намерим, мрежата ни свърза с Лондон и Skye, в точния момент и още по точното време – в леглото, по пижама. Нейният харизматичен глас ни е познат освен от работата й с братята Goodfrey и от колаборациите с Nouvelle Vague, Duran Duran, Gorillaz, както и в солото й What’s Wrong With Me, станало истински хит в клубове през 2006 в ремикс на Phonique.

Привет, къде те намирам в момента?
Вкъщи съм и си лежа в леглото – нещо, което не ми се случва толкова често, особено напоследък. Графикът ни е супер натоварен и от една страна, сме безкрайно благодарни, но пък от друга, не остава много време за най-обикновените неща тип размотаване по пижама, ставане по обяд или спонтанно планиране на деня.

Към края сте на европейското си турне, представяйки новия си албум HEAD UP HIGH. Как се чувствате? От юли до сега колко концерта направихте... Брои ли ги някой?
Ооо, ние отдавна сме на този режим – още през деветдесетте години бяхме на турне по за цели три месеца, което, повярвайте ми, е доста е изморително.  Затова сега решихме да променим малко нещата и на HEAD UP HIGH турнето правим 10-ина концерта за по три седмици и се прибираме за кратка пауза между участията. Тогава имаме срещи и репетиции, на които координираме разни дребни неща, остава ни и малко време за нас самите, така че в този ритъм се чувстваме доста по-добре. За първи път от много време имаме цели десет дни вкъщи, което е напълно достатъчно, за да релаксираме и да нормализираме ритъма си.


Цялата банда ли ще пътува до София?
Всички ще дойдем освен Paul Godfrey. Той предпочита да е в студиото и не обикаля с нас по турнета. Въпреки физическата му липса, духом той е с нас чрез музиката ни, така че няма да усетите осезаема разлика в парчетата.

Може ли да ни кажеш как се чувствате, преди да се качите на сцената и след като всичко свърши с аплодисменти...
Преди да се качим, има лека нервност, но накрая аплодисментите ни дават чувството, че не сме се издънили и хората са се изкефили. Сетих за песента на Lady Gaga – „I live for the applause applause, applause“… Ха-ха.

Rome wasn’t built in a day ли бе парчето, което ви направи така популярни?
Някой ми беше казал, че е било на първо място в около 10 страни. Това определено помогна, но ние имаме и други известни парчета като Blindfold и Otherwise. Друга любима песен е The Seа, която дори не стана сингъл. Затова е много относително да се каже коя песен точно ни е направила популярни. Всяко от парчетата ни по свой начин е допринесло за това хората да ни харесват.

Разкажи ни за новия албум?
Head Up High е колекция от 12 парчета и един електро микс. Според нас сме запечатали някои наистина красиви мелодии и силни текстове, които перфектно отразяват душевното ни състояние в момента. Силно се надяваме феновете ни да го харесат. Издаването на нов албум, особено след толкова дълго време в музикалния бизнес, е свързано с огромна отговорност към хората, които харесват музиката ти. Докато още никой не те е забелязал, можеш да се издъниш веднъж, два пъти, но не и когато хората години наред са свикнали да правиш добра музика.

Като че ли Gimme Your Love звучи като хит парчето от албума...
Трудно е да се каже коя е най-известната песен. За да бъдем честни, лейбълът ни я определи за сингъл. Следващото ни парче от албума, което ще издадем, е Face Of Danger, което е със специалното участие на Chali 2na от Jurassic Five. Може то да стане по-известно от предишното, никой не знае. Няма универсална рецепта за това.

Европейското ви турне свърша точно преди декемврийските празници, къде ще прекарате Коледа?
Този път си позволихме така да си подредим концертите, че да бъдем вкъщи на Коледа. Голям лукс е за нас и нямаме търпение за пауза.

Каква е традицията при вас?
Нестандартното в моето семейство е, че ги карам всички да се обличат в еднакви цветове дрехи. Тази година ще сме в бяло. Малко е шантаво, но това допринася за веселието. Всичко останало правим съвсем по традиция – украсяваме елха, преобразяваме къщите с коледни декорации и светлини. Вечерята ни задължително ще включва пуйка с кестени.