EX FACTOR – ШИЗОФРЕНИЯТА НА БИВШЕТО ГАДЖЕ

Защо бившите трябва да си останат бивши и какви психарии да очакваш от гаджето, когато скъсате

  • 07.11.2013
  • от Ели Цонова

Всеки от нас има бивши гаджета. С някои от тях се гордеем, по други все още тъгуваме, а има и такива, които всячески се опитваме да заличим от житейския си път. За да скъсаш с някого, обикновено си има причина. Поне в повечето случаи, ако не си го направил в нетрезво състояние или повлиян от моментна невменяемост поради екзистенциална криза. По какъвто и повод да си се разделил с гаджето, не е признак на особено висок интелект да поддържаш отношения с него.

Казват, че едва когато заживееш с един човек, той започва да си показва кирливите ризи. Аз пък мисля, че истински големите простотии идват чак след късането. Ако за теб връзката не е била нещо специално, това не означава, че и за партньора ти се отнася същото. Разбитото сърце понякога води до доста ирационални действия или чисто и просто до късо съединение на невроните в мозъка.

Затова следващия път, когато се разделяш с някого, по-добре бъди малко по-оригинален от преекспонираното „Нека си останем приятели!”.

Приятелство с бившите няма. Нито пък само секс. Това, което е останало след връзката ви, са спомени, които започвате да идеализирате, ако сте по-дълго от очакваното сингъл или серийно дейтвате идиоти. Правилото е едно и е много просто: Скъсаш ли с някого, бягай надалеч! И преди да започнеш да ме убеждаваш, че твоят случай е много по-различен, а бившият ти е един прекрасен човек, без когото не можеш да живееш, ще ти докажа, че бившите гаджета се различават единствено и само по номерата, които със сигурност ще ти изиграят рано или късно.

НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ

Няма такъв вариант. Никога. Освен, ако не сте скъсали, защото гаджето ти изведнъж се е оказало хомосексуално. Тогава сте besties for life, след като преживееш шока. Но във всички останали случаи е абсолютно невъзможно да имаш истинско непринудено приятелство с някого, с когото доскоро си правил секс. Въпреки това се срещат онези бивши, които всячески те убеждават, че винаги можеш да разчиташ на тях, защото са най-близките ти приятели на света. Наслаждавай се на подобни типажи с голяма резервираност и предпазливост, защото не знаеш в кой момент точно ще им прищракне нещо и ще използват някоя от най-съкровените ти тайни срещу теб. А и като цяло не подценявай колко много дразнят новото гадже близките отношения с бившия. Особено, ако вместо да си заведеш новото гадже на готино място, предпочиташ да отидеш там с бившето. Тогава вече като цяло бих се замислила дали новата връзка има бъдеще.

ОТМЪСТИТЕЛЯТ

Лабилните хора реагират доста психарски след късане. А ако сте се разделили, защото си изневерил, то тогава си намери добро скришно място, след като си смениш всичките пароли и ключалки. Чувала съм за безумни изпълнения – от подпалване на жилището, до публикуване на общи голи снимки през твоя Фейсбук профил. Въображението на ядосаното бивше гадже няма граници и не е за подценяване.

МАГЬОСНИКЪТ

По време на цялата ви връзка, ти си си мечтал за магия, а гаджето ти не е било в състояние да ти я предложи. Едва когато късате, то се превръща в същински Астор и изчезва от лицето на Земята. Не го приемай лично, а се радвай, защото така ти прави услуга. Хем нямате какво хубаво да си кажете, хем не ти трябва да знаеш колко му е готин животът без теб. Гледай си твоя и продължавай напред.

КЛЕПТОМАНЪТ

Не стига, че късате, ами и трябва да внимаваш да не те ограбят. Има и такива бивши гаджета, които както по време на връзката ви, така и след нея живеят с илюзията, че са инвестирали безкрайно много емоции и пари в съвместния ви живот. Тогава по някаква много странна схема вашето/твоето става неговото/неговото. При развод законът малко или много помага за подялбата на имуществото, но при късането е малко по-сложно. Затова следващия път, когато късаш с гадже, първо скрий добре ценните вещи. И помни едно – нови мебели могат да се купят, но похабените нерви вредят трайно на здравето.

СЪСТЕЗАТЕЛЯТ

Незнайно защо, някои бивши гаджета решават, че късането се равнява на началото на ожесточена надпревара кой ще се уреди най-бързо с нов по-готин партньор. Хубавата новина е, че рядко имат достатъчно трезва преценка, за да си дадат сметка, че дейтват Франкенщайн. А и поради изкуствено създадения времеви натиск, шансът да намерят адекватен заместител се равнява на нула.

СТОЛКЪРЪТ

Ако човекът, с когото си скъсал, не е готов да си продължи сам по пътя, тъгата се превръща в мания, а манията в столкване. Приготви се да ти следят всеки един пост във Фейсбук, всяка снимка в Инстаграм, всяко чекиране във Форскуер, та дори и тези на потенциалния ти нов флирт. Да не говорим, че ще се наложи да смениш редовните заведения с други, докато нещата позатихнат малко. В такива моменти помага само едно – блокирай бившето гадже във всички социални мрежи, смени си номера на телефона и внимавай какви, с кого и къде ги вършиш. А ако нещата съвсем започнат да излизат от контрол, винаги можеш да си издействаш една ограничителна заповед. Не, не е прекалено, а инстинкт за оцеляване.

РАЗГЛЕЗЕНИЯТ

Това е един от по-тежките случаи. Оценява теб и това, което сте имали, едва когато те види в обятията на друг. Бих го нарекла ревност, но дори тогава не е истинско осъзнаване, а по-скоро чиста доза завист. Аналогията е проста, като при малко дете, на което му е омръзнало от някаква играчка -  захвърля я, но си я иска обратно, защото вижда как някое друго дете се забавлява с нея и изведнъж играчката придобива нов блясък. 

Каквито и типажи да има в твоя списък, опитай се да използваш разделите за ново начало. Отдели време за себе си и се замисли над това какво търсиш в човека до теб, не задълбавай в миналото и се постарай да не влизаш в ролята на нито един от гореспоменатите психари.

А ако не искаш да си навлечеш поредния бивш в списъка, виж какво НЕ трябва да правиш на първа среща!