Защо new age психологията не работи при теб

Докато Фройд си почива в мир, последователите му се множат и правят живота ни по-лесен

0 коментара Сподели:

Горкият мистър Фройд, когато чета за постиженията на съвременната психоанализа и все си мисля за него и дали не му е тесен гробът. Как ли би се почувствал, ако разбереше, че колегите му от XXIвек не определят връзките с родителите като основа на проблемите на съвременния Хомо сапиенс. Но поне здраво са се подпрели на теорията му за Несъзнаваното, което е добре.

Мотото на модерната психология е Всичко е в главата ти. Не знам за вас, но в моята щъкат бръмбари, калории и брой последователи в инстаграм и някак все не остава място за най-важното.

Всички проблеми, било то от личен или професионален характер, можело да се разрешат чрез възпитаване на съзнанието, като го храниш само с положителни мисли. Но в днешно време като че ли допускаме прекалено много негативизъм в живота си.

Та понякога си мисля за Фройд и какви ли изводи щеше да си извади за живота на модерния човек, ако имаше смартфон и фейсбук. Но засега го оставям да си почива в мир, заслужил си го е. Нека да обърнем внимание на съвременните му колеги.

Newageпсихологията ни насочва към схващането, че всяко събитие в живота ни и всяка мисъл в съзнанието ни оставя своя отпечатък в подсъзнанието. Оттук и всяка болежка, било то сърдечна или просто си се сецнал, докато си слагал дрехи в пералнята, е следствие от начина ни на мислене. Доста опасна игра, бих казала. Не стига, че следиш гаджето какви ги върши във фейсбук, а сега трябва и да съблюдаваш мислите си и да отсяваш положителните от отрицателните.

За newageпсихологията имам възможността да говоря от личен опит. Изследвала съм въпроса донякъде от чисто любопитство. От друга страна всеки удря дъното и малко преди да започне да копае към следващия слой безпомощност, се обръща към модерната психология. Когато нещо не върви, всички търсим лесни начини да се измъкнем от тинята и стълба почти винаги се намира. Та по този повод съм гледала Тайната повече пъти, отколкото брат ми Смъртоносно оръжие. Поредицата за Силата на твоето подсъзнание на Джоузеф Кембъл съм я яла с кориците, както и някои нейни производни с имена, които дори не си спомням. Смея да твърдя, че гореспоменатите източници на духовна сила са отворили пътя за една огромна поредица на четива по самопомощ, кое от кое с по-странно и еднозначно заглавие. Всяко едно от тях съдържа стотици страници, пълни със схеми и анаграми, които да те научат как да живееш живота си по-добре. Има за всекиго по нещо и решават проблеми от всякакво естество.

По-често могат да се намерят четива, които лекуват разбити сърца и пробити портфейли. Важното е, че в основата на всички тези книги е силата на подсъзнанието ти.

Вече споменах за филма Тайната и смятам да продължа да го анализирам, защото по мое скромно мнение е основополагащ за много други теории. И така филмът прерасна в книга, после още една книга и още една и т.н. В основата на тайната стои едно силно желание и един човек, който е способен да си го пожелае достатъчно силно, за да може то да резонира във Вселената. Тя на свой ред ще му отговори не по вайбър а, чрез изпълнението на това желание. Звучи някак простичко. Вселената е каталог казват във филма. Харесваш си нещо, определена кола, работа или човек и те непременно ще стигнат до теб. Ако поне веднъж си се опитвал да прилагаш Тайната без успех, предлагам три причини за провала на начинанието ти:

ТРУДНО ТИ Е ДА СЕ СЪСРЕДОТОЧИШ ВЪРХУ ЕДНО НЕЩО, КОГАТО МОРЕТО Е ПЪЛНО С РИБИ.
Проблемът с пренасищането в най-чистата му форма. Отваряш сайт за бански костюми и си харесваш 3 броя. После гледаш рокли за сватбата на братовчедка ти и не можеш да решиш дали да си с отворено деколте, колко точно да е дълга роклята, а за цветовете даже няма да говоря. Има прекалено голям избор на вещи и хора, а от теб се иска да формулираш желанието си по начин, който Вселената ще разбере. Ако си пожелаеш Мъжа, който винаги ще бъде до мен, ще е най-сладкият и богатият, то ще ти се даде или голдън ретривър, или мъж, който много прилича на голдън ретривър. Прекалено много подводни камъни има в тази работа.

ИМА ТОЛКОВА РАЗСЕЙВАЩИ ФАКТОРИ.
Според Тайната желанието ти просто няма как да не се сбъдне, ако го искаш достатъчно силно и упорито, и ако още не е стигнало при теб, значи нещо не правиш като хората.

Това е много объркващо, защото има толкова разсейващи фактори в живота на съвременния землянин.

Тъкмо си си харесал красивата рецепционистка във фитнеса, пожелаваш си я достатъчно силно и след две седмици пожелаваш и съседското момиче, което тъкмо е навършило 18.

НЕ УСПЯВАШ ДА РАЗЛИЧИШ ТОВА, КОЕТО ИСКАШ ОТ ОНОВА, ОТ КОЕТО ИМАШ НУЖДА.
Може би прекалено задълбочавам, но все си мисля, че няма как да си напълно убеден дали това, което си пожелаваш, е нещо, което липсва в живота ти, или е просто каприз. Май не се замисляме често върху това в качеството си на масови консуматори.

Зад всяка една от new age теориите стои голяма група от хора, които първо са я изпитали, после я предлагат на публиката. Цял живот родителите ни ни учат, че успехът идва много трудно, но има хора, които са открили шорткъта и са готови да ни го предоставят.

Само че и Тайната бързо я свалиха от торент тракерите, та си мисля, че няма нищо безплатно на този свят и в крайна сметка всички си се трудим здраво за постигане на успеха.

Поне баба така казва. Пък ако има достатъчно вдъхновители на тоя свят, които да ни подтикват да преследваме мечтите си, толкова по-добре.

Остави очакванията пред вратата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *