Обиколи света с Go Guide: Сингапур

Една от най-красивите екзотични дестинации

  • 10.08.2013
  • от редакторите

Приготвяме се да кацнем в Сингапур, стюардесата мило ни подканва да затегнем коланите, но има някакъв проблем, защото аз през прозореца виждам само вода – никаква суша, нито каквото и да е,което да прилича на летище... Тази изненада е шокираща за всеки, който не е летял до Лъвовград (от санскрит наименованието Сингапур значи именно това). Всъщност Сингапур непрекъснато отвоюва територии от морето, защото на сушата няма място за нови квартали, жилищни и търговски пространства и т.н. Та значи: летището започва в морето, а кацането е прилично и много вълнуващо, ето защо, когато си стегнеш сака за там, бъди подготвен за това преживяване и недей да питаш за парашут – не се разбиваш във водата, а кацаш в една неверотно красива малка островна държава.

Сингапур

През вековете от тук са минали много мореплаватели – Сингапур е бил в ръцете на португалците, след това на холандците а през 1819 Сър Томас Стамфорд основава тук представителство на Британската източноиндийска компания. Няколко години по-късно, през 1824, компанията изкупува целия остров от тогавашния местен владетел султан Хюсеин Шах за 60 000 долара. На 1 април 1867 Сингапур е обявен за британска колония. В наши дни островната град-държава е една от най-бързо развиващите се пазарни икономики в света. Това място е рай за високотехнологични продукти като полупроводници и потребителска електроника. По улиците на Сингапур можеш да видиш европейци, китайци, индуси, малайци и какви ли още не  представители на етнически групи. Езикът, на който всички говорят, е Еnglish, а местното население комуникира и на Singlish– микс от малайски и британски английски.

Онова, което прави много силно впечатление на острова, е толерантността на хората – в това своеобразно космополитно общество съжителстват даоисти, шинтуисти, хиндуисти, будисти, мюсюлмани, юдеи и християни.

Когато решиш да разглеждаш тази малка райска държава, трябва да знаеш, че има три начина за придвижване – метро, такси и автобус. За метрото и автобусите можеш да си купиш дебитна карта, която може да се зареди на всеки автомат в метростанциите. Тарифата на такситата е почти същата като тази в България. Всяка локация, която търсиш в Сингапур, може да бъде намерена в поддържания от правителството сайт с карти – Street directory Singapore.

Сингапур

И когато започнеш обикалянето, не бива да изпускаш т.нар. етнически квартали на града: Арабската улица, China Town, Колониалния квартал, Orchard Road и Little India.Необходима дестинация в твоето сингапурско приключение трябва да е Orchard Road, или "Овчарският път" – една от най-големите търговски улици в света въобще, с общо 3 километра магазини на поне два подземни и 5–6 надземни етажа.

Непременно трябва да посетиш и Arab Street – на тази улица, която всъщност се разклонява в три други, има десетки магазинчета за сувенири, картини и традиционни пластики.

Тук ще откриеш картини, правени от мозайка от едро натрошени яйчени черупки, както и скулптури, изработени от позлатена тел! В този квартал е и работилницата на може би последния в Сингапур майстор на везани терлици. Везбата се прави със златна сърма и мъниста, само на ръка, а един чифт струва 350 евро! Приятна за вечерни разходки е Еспланадата – мостът, който се намира срещу старото пристанище. Там те чака страхотна нощна гледка към Сингапур, а наблизо е една най-новите атракции на града – сградата на новата опера, която е с форма на половинки от плода дуриан. Островът разполага и със собствена версия на MinistryofSound, в който се изявяват местни djs. Street баровете също са много популярни, а надписите "Ниската престъпност не означава никаква престъпност – бъдете бдителни" разсмиват изключително много. И ако все пак си мечтаеш за нещо по-различно от shopping & clubbing,ти препоръчвам разходка в Сингапурските ботанически градини – красив парк от 157 акра, където ще видиш неземно красиви орхидеи. Все пак каквото и да си замислил, островът ще те изненада с много повече възможности от предвидените.

А знаеш ли, че infinity басейнът на покрива на Marina Bay Sands хотела в Сингапур, е един от най-красивите басейни в света? Виж тук, кои са другите.