МОМЧЕТА, КОИТО УМЕЯТ ДА ЖИВЕЯТ

Порят вълните с каквото им попадне, най-вече с мощни и красиви катамарани

0 коментара Сподели:

По стечение на обстоятелствата познаваме тези момчета – Слави и Стойчо като хора, обичащи и наслаждаващи се на живота. От няколко години насам те са запалени „моряци“ и порят вълните между гръцките острови. Обикновено се придвижват с малки моторни лодки, докато страстта им не ги кара да си вземат голям ветроходен катамаран с всички екстри.

Интересното за нас е, че освен за собствен кеф през летния сезон те го дават под наем. Как, колко и откъде… просто се пусни по редовете и ще разбереш.

Как се роди идеята да давате катамаран под наем?

Страстта към плаването и бизнес нюхът ни подсказаха, че може да съчетаем едното с другото. В последните години често сме били от другата страна и сме рентвали големи лодки. Миналата година се качихме точно на този модел и след като усетихме удоволствие от неговите екстри, се реших­ме на тази стъпка. 

Опишете ни всичките удобства на борда.

Катамаранът е на френската фирмата Lagoon. Модел 450F е сред най-добрите в луксозния клас. Дължината му е 14 метра, което дава простор и позволява много удобства. Той има два корпуса с голям 360-градусов вътрешен панорамен салон по средата. В него се помещават напълно оборудвани кухня и всекидневна с мека мебел и телевизори.

В двата корпуса отзад и отпред има четири големи спални, всяка с отделен санитарен възел,и отделно още две каюти за персонала, капитан и хостеса. Общо 8–10 човека е капацитетът на спалните. На палубата има три основни социални зони. На носа има мрежи и едно голямо сепаре за 6–8 човека, на флай бриджа горе при капитана има лежанки за още толкова хора и в задната част има маса за хранене за 10 човека и барбекю плюс лежанка за още четирима. Тоест за парти могат да се съберат доста повече хора.

Откъде може да се наеме, за колко време и в каква посока са най-честите маршрути?

Доскоро той беше на марината на Porto Carras, Ситония, но в сезона ще се чартира от Лефкада и Атина. Тези две точки са страхотен хъб за близки и далечни пътешествия. От там лесно се стига до всички острови на Йонийско море. Наема се за минимум седмица. В този случай най-удачно е да се пътува до близките острови, като условно може да ги разделим на южни и северни.

Най-предпочитаните маршрути са до Кефалония, Итака и Закинтос, а на север до Корфу, Паксос и Антипаксос. Ние лично много харесваме последните два. Антипаксос е в топ 10 на най-красивите острови в света. До тях се стига за 3–4 часа от Лефкада. За далечни дестинации е хубаво да се вземе за по-дълго време, тогава клиентът ползва и отстъпки.

На марина или на котва е по-яко за нощуване?

Много зависи кой какво търси. От пристанището могат да отидат на ресторант, на шопинг или просто на туристическа обиколка. Другата опция пък предлага други изживявания. Да спят в красиви заливи на котва, под звездите, да ловят риба, да я пекат на барбекюто. Към катамарана има и голяма надуваема лодка (динги), с която може да слизаш до плажа. Капитанът знае къде да ги заведе.

С него ли изготвяме маршрута за плаване?

Той е най-добрият ни приятел на борда. Освен че е супер подготвен като капитан (скипар), той най-добре може да прецени кое ще е най-подходящото място за вас според времето и вашите представи и желания.  

Как работи цялата тази машина?

Освен че е напълно оборудван за ветроходно плаване, катамаранът е и абсолютно автономен за цяло плаване. Сам си произвежда вода, като филтрира солената вода, соларни панели пък зареждат батериите и през инвертор захранват цялата система, без да е необходимо да палиш допълнително агрегат.

Какво би струвало на човек този едноседмичен летен сън?

Цените започват от 500 евро на човек за седмица. Отделно има разходи за персонал и гориво. На lazycharter.com има пълна информация и снимки на катамарана, така че всеки, който има интерес, може да ни пише или да се обади.

ПЪТУВА ЛИ ТИ СЕ ДО ХАЛКИДИКИ С КЕМПЕР, ВИЖ ТОВА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *