Кратка история на кирилицата

- Нашето А, Б, Райно, кой го написа?

0 коментара Сподели:

Детскиятпоглед светна. Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нещо. Тя показваше на Кирила и Методия, които благосклонно гледаха към нея.

из „Под игото“ от Иван Вазов

Кирилицата, редом с киселото мляко, маслодайната роза и високите ни сини планини е част от националната ни гордост и причина да се чувстваме, че и ние сме дали нещо на света.

Знаеш ли обаче достатъчно за нейния произход и значение? Ако отговорът ти на въпроса, кой е измислил българската азбука, е като на малката Райна от „Под игото“ – „светите братя Кирил и Методий“, то тогава чети надолу.

ПЪРВО БЕШЕ ГЛАГОЛИЦАТА
Това, което създават Константин Кирил Философ и брат му Методий е глаголицата. Глаголицата е предназначена за успешното покръстване на славянските народи на родния им език и се разпространява във Великоморавия (средновековна славянска държава в Централна Европа). През 885 г. обаче папата забранява богослужението на славянски език и учениците на Кирил и Методий са принудени да напуснат страната. Княз Борис ги кани в България, където те продължават просветителското си дело.

ВЕЧЕ И В БЪЛГАРИЯ
В България Климент, Наум и Ангеларий се радват на добро посрещане и подкрепа. Наум става един от основоположниците на Преславската книжовна школа, Климент пък създава Охридската книжовна школа, която е първият славянски университет. Ангеларий умира скоро след идването в България и данните за него се губят дотолкова, че съществуването му не е съвсем сигурно.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КИРИЛИЦАТА
В „Краткото житие“ на Климент се споменава, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“, което го прави най-вероятен автор на новата азбука, наречена по името на големия просветител. Това се случва през 90-те години на IX век.

За известно време кирилицата и глаголицата се използват едновременно, като през Средновековието кирилицата измества почти напълно глаголицата.

ДНЕС
Откакто компютрите навлязоха в ежедневието ни и станаха основна част от него, латиницата започна да взима застрашително надмощие като използвана азбучна система. Кирилицата обаче не се предава лесно и отбеляза точка в своя полза, когато след присъединяването ни към Европейския съюз стана третата официална азбука на Европа след латинската и гръцката.

От доста  време стана възможно и създаването на домейни на интернет страници на кирилица, като тази възможност поддържат .COM, .NET, .ORG, .EU и .BG. Домейните, които могат да бъдат изцяло на кирилица, пък в момента са .сайт и .онлайн. Така че извиненията ни да не използваме родния български език дори в интернет са с едно по-малко.

Ето какво да правиш в София този уикенд.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *