ДОБРОТО YOLO – ЖИВОТ НА МАКС

Как да се научиш да живееш пълноценно

  • 12.03.2016
  • от Нина Веселинова

При направено проучване сред хора в напреднала възраст на въпроса за какво съжаляват най-много, повечето от тях отговарят, че най-големите им съжаления са свързани с това, че не са успели да изживеят живота си като бъдат верни на себе си и на своите мечти.

Никой не иска да се събуди на 75 години и да си каже: „Мамка му, как пропилях живота си?“.

Естествено си мислиш, че няма как това да ти се случи. Убедена съм, че в действителност никой няма за цел умишлено да пропилее живота си, но това просто се случва през годините, докато човек стремглаво е заровил глава в ежедневните грижи и така пропуска да види по-голямата житейска картина.

Ние често ставаме жертви на статуквото, следваме тенденцията да се придържаме към това, което вече правим и ни е добре познато. И дори една стъпка извън зоната ни на комфорт, да не ни коства много, все не можем да намерим правилния момент, в който да я направим.

Много хора предприемат първите стъпки към новото и непознатото след направена равносметка в началото на новата година, но често това влечение към промяна се оказва краткотрайно и бързо се сгромолясва, защото не е истински желано, а е просто следване на масовия стремеж за промяна, обхванал по-голямата част от социалния им кръг.

Правилният момент идва осъзнато, когато ние самите искаме да надскочим хоризонтите си и да погледнем зад стените на собствените си ограничения. Аз да си призная честно съм голяма страхливка – страх ме е от тъмно, от високо, от крадци, от насекоми, абе като цяло не съм от големите куражлии. Но миналата година когато приятели ми споменаха, че ще летят с парапланер и попитаха има ли желаещи, веднага казах да.

В последствие седнах и си помислих, какво ме беше накарало да сторя нещо толкова далечно от мен и зоната ми на комфорт. Направих няколко кръга, да ги наречем житейски кръгове, които отразяваха различни аспекти на живота ми – кариера, финанси, връзки, здраве, забавления, спорт, усъвършенстване и стил на живот. Всеки един от тях оцених съвсем често от 1 до 10 като по този начин, установих сферите, в които имах нужда от промяна, за да се почувствам пълноценна. Един от тях беше кръгът на усъвършенстването. Имах нужда да надскоча себе си и страха си от високо и да направя нещо толкова нетипично като това да летя с парапланер, за да почувствам, че живея пълноценно и осъзнато. По този начин отворих съзнанието си за нови хоризонти (донякъде видях сметката на страха) и тази година с удоволствие планирам следващото си екстремно приключение. А това ме кара да се чувствам по-жива от всякога.

Ежедневно хората около нас, медиите, интернет и всякакви други източници на информация ни натрапват множество съвети от сорта „Какво да направим докато сме в 20-те си години?“,“10 места, които да посетиш до 40 годишна възраст“ и ткн. Но най-важното е, да не се поддаваш под натиска на установените обществени норми, за това какво трябва да правиш и как трябва да живееш, а да се довериш на собствените си усещания и да се стремиш да преодолееш несигурността и страховете си. Без значение е дали ще си начертаеш житейски кръгове, ще си направиш списък или просто ще нахвърлиш план в главата си.

Важното е да намериш онези брънки от битието, които са някъде там зад всекидневното съществуване,  и само чакат здраво да ги сграбчиш,за да усетиш силата и красотата на магията наречена живот. И така, излизайки от рутината, ще почувстваш и ще знаеш, че не си изпуснал нито една минута и живееш на макс. 

С МАЛКО КЪСМЕТ ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ИМАШ КЪСМЕТ