СПАСИТЕЛИ ОТ НОВО ВРЕМЕ

Малките неща, които ни "спасяват"...

0 коментара Сподели:

Спасявана съм много пъти. Всъщност на пръсти се броят дните, в които не се е налагало да ме спасяват. Животът ми вечно е в опасност и е цяло чудо, че все ще се намери някой, който да ме отърве от поредния фатален край. А този някой е навсякъде и има безброй лица. Сутрин се маскира като стара книга и ме чака на оръфаната седалка в тролея, за да ме спаси от поредния изнервен шофьор, решил да започне деня си с ароматна цигара и албума на Цеца Величкович. На обяд ме посреща на пейка в парка под формата на домашно приготвен обяд, за да ме избави от тягостното офис настроение, убило човешкото у милиони хора по света. А вечер… Вечер сяда до мен, предрешен като престар ням филм, просто за да си помълчим и да НЕ гледаме централната емисия новини, която иначе би превърнала сладките ми сънища в арена на жестокостта.

На света има безброй спасители и тези, които обитават моите дни, представляват една много мъничка, почти незабележима част от тях.

Един е с оръфана корица, друг е скъсан по краищата, а неколцина отдавна са изгубили блясъка на оригиналните си цветове. Познавам хора, чиито спасители са черно-бели и стоят затворени в прозрачно джобче на портмонето им. Други са поверили живота си в ръцете на пухкаво парче плат, топлило ги през студените нощи на детството. Има и невидими спасители, облечени единствено в думи и намерили убежище в пожълтелите страници на вехто тефтерче или училищна тетрадка.


Те са онези тънки спасителни сламки, за които се хващаме, за да оцелеем в безспирния водовъртеж от хора, събития и емоции, нахлули в ежедневието ни с взлом. Събрани вкупом, са непобедима армия, която успява да ни измъкне от цялата модерна каша, в която са забъркани фейсбук бъгове, улични задръствания, всевъзможни Е-та и тем подобни актуални вредители. Сигурно бихме могли да оцелеем и без тях, но тогава моето сутрешно пътуване би било далеч по-неприветливо, а нечие портмоне би изгубило най-ценното си съдържание.

Затова е добре човек да рискува живота си поне веднъж на ден. Да застава на ръба и да вика за помощ, докато открие надеждата в лицето на някой от своите спасители. А те са много. И ако искаш да се срещнеш с някой от тях, е достатъчно да погледнеш в портмонето си. Защото светът е голям… и спасители дебнат отвсякъде.

Припомни си и онази специална връзка между приятелите и кафето.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *