КУРОРТИРАЙ ТРУДНО

… или плюсовете и минусите на основните морски дестинации

0 коментара Сподели:

Българското Черноморие може да е едва 378 километра дълго, но пък предлага над 378 начина за летуване и поне два пъти по 378 000 легла, където можеш да ги реализираш. И понеже вкусовете варират според хората, ето пет от най-добрите български курорти, всеки с плюсовете и минусите си.

АЛБЕНА

За повечето хора Албена е по-скоро санаториум, не толкова курорт – заедно със Златни пясъци, които спокойно могат да бъдат прекръстени на Златна възраст.

Факторът нощен живот в Албена граничи с нулата, ако не броим няколкото дни на ФАРА. Единственото, което можеш да правиш там, е да се наливаш и тъпчеш до побъркване, което също има своя чар. Въпреки че явно този вид летуване е по-популярен сред чужденците, отколкото сред българите. Все пак, ако от трите основополагащи удоволствия в живота пиенето за теб е номер едно, Албена е късче от рая, в което можеш да започваш с дайкири и да завършваш с шотове, а сутрин вместо с кафе да се будиш с пускане по водната пързалка. При това на цената на три големи във всеки от изредените дотук курорти.


СЛЪНЧЕВ БРЯГ

Слънчев бряг отдавна не е просто почивен комплекс, той е начин на живот и състояние на духа.

Освен че предлага от всичко по много накуп, що се отнася до партита, Градът на греха е нещо като културната столица на родните хаус, транс и техно сцени. Естествено ордите английски туристи така и не разбират за това – те се попиляват с крясъци на бар кролове в заведението с големите рога, на което никой българин не знае името. През последните години с популярността на Слънчака нарасна и броят на хотелите около него – дотолкова, че в момента Равда, Влас и Несебър се обединиха в нещо като курортен мегаполис.
Естествено количеството невинаги ражда качество, затова част от хората наричат курорта с нелице­приятни имена като „Люлин с басейни“, че и по-лоши. Това не пречи обаче човекопотокът към баровете и клубовете му да е с милиони.

СОЗОПОЛ
Не толкова отдавна Созопол беше задължителната локация за почиване на столичани, но сега вече се е превърнал в последно убежище за традиционалистите от цялата страна – все пак говорим за курорт, където Аполония е един от стълбовете на културния афиш. По отношение на плажуването Созопол никога не е предлагал чудеса, но пък хората, които отиват там, не търсят тен – те търсят културни преживявания. Феновете на Созопол признават единствено Стария град, където витае носталгия по миналото, примесена с артистично бохемство, красива архитектура и исторически атракции. И ако в един момент суматохата, която летуващите от Новия град носят със себе си, започне да им идва в повече, винаги могат да се преместят на юг в Синеморец, където, въпреки че плажът отдавна не е девствен, баровете и ресторантите се броят на пръстите на Мики Маус.


ГРАДИНА
В началото Градина беше само плаж, после малко по малко почнаха да никнат палатки, дойдоха каравани, кемпъри, сковаха се плажни барове, появиха се по-солидни конструкции и всеки момент ще се случи немислимото – някой ще започне да лее бетон.

Дотогава обаче вече недотам малкото, но все още сплотено плажно общество предлага най-добрия баланс между лукс и забавления.

Като под лукс се разбира течаща вода и клечаща тоалетна. Забавления – бийч дейности през деня и съответните партита през нощта. За тренди фактора на Градина помагат и всички знайни и незнайни лица от БГ сериалите, които се мятат по плажа на воля. Самият факт, че нови и нови заведения отварят врати всеки сезон, а Metropolis планират голямо парти именно там, явно показват тренда – след няколко години Градина ще се превърне в новата парти столица на България, без значение дали на къмпинг туристите им харесва или не.

ЛОЗЕНЕЦ
Лозенец предлага уникалната възможност да напуснеш София, но да се чувстваш все едно не си го направил – не само че доста от заведенията имат филиали на морето, ами и хората, които ходят там, са същите. Даже името звучи подчертано софийско. Иначе самият курорт предлага луксозно преживяване с възможност за контролиран взрив, също така нелоши заведения, приятни хотели и особено добри барове.

Всяка година там се случват поне три партита, на които ти идва да ревеш с глас, ако не успееш да присъстваш, а освен това Лозeнец е локация­та, която успява да привлича особено красивите хора. Сред минусите са финансовият фактор, но пък, ако чак толкова се опитваш да минеш тънко, винаги можеш да разпънеш палатката на Корал, а после да лъжеш мацките, че си с ей онова бентли, но си пил няколко големи и няма да можеш да ги возиш тази вечер.

А кои са родните видове курортисти?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *