Зимни рецепти със звезден анасон, за които може би не знаеш

Звездният анасон сбъдва кулинарни мечти

0 коментара Сподели:

Познатото ухание на коледни сладки, греяно вино и ароматно подправени манджички, които е приготвила бабата от блока, се носят из града. Има една съставка, която обединява всички тези зимни ястия, и макар на пръв поглед напълно различни, те сякаш оставят сходно усещане за топлина и комфорт на нашето небце. Съставката, за която предстои да ти разкажем, е истинска звезда в света на подправките както на вкус, така и на форма. Славейки се със своя изящен вид, често можеш да объркаш така наречения звезден анасон с красива коледна декорация.

Тази звезда с 8 лъча е самото доказателство, че красотата може да бъде както навън, така и отвътре.

Тя крие в себе си силен и завладяващ вкус, който придава онзи финален щрих на ястието,което те кара да си оближеш пръстите.

Ако смяташ, че кулинарно пътешествие само до "земите" на звездния анасон не ти е достатъчно и искаш да опознаеш още нови вкусове, сайтът на Chef & Gastro ще бъде твоят пътеводител. Там те очаква богат асортимент от интересни факти, тайни и съвети за гастрономията, а само с един клик се пренасяш в този вкусен свят на храната. Независимо дали си професионалист в бранша, готвенето за теб е начин на изразяване или пък искаш просто  да изпъкнеш със знания за храна пред приятелите си, екипът на Chef & Gastro се е заредил с подбор от статии, които са подходящи за всеки вкус и всяка цел. 

А за да ти докажем нейните вълшебни свойства, споделяме 5 любими рецепти, които нямат да бъдат същите без звездния анасон.

Chinese 5 spice

Тази кулинарна звезда изгрява още преди 3000 години в далечна Азия и затова присъствието ѝ в множество традиционни ястия в азиатската култура никак не е случайно.

Звездният анасон е един от основните 5 елемента, съставящи една от най-използваните подправки на изток.

Балансът от вкусове, вдъхновен от Yin Yang концепцията, е универсален и се използва най-често както за мариноване на месо, така и за подправяне на зеленчуци, а дори и в десерти.

Къри

Преди напълно да напуснем територията на Азия, няма как да не споменем олицетворението на думата комфорт – къри. Традиционно това е популярна комбинация от подправки, използван най-вече в Югоизточна Азия и Индия. Характерно за него е доминиращият жълт цвят и силен,  лютив вкус, балансиран от леката сладост на звездния анасон. Този атакуващ небцето микс ще срещнеш комбиниран различно в зависимост от това, къде точно се намираш

– от  яхнии със зеленчуци, предястие с хрупкав нахут, до маринати на месо и риба.

Лучена супа

Пренасяме се на Стария континент и потегляме към основоположника на кулинарията тук – Франция. Едно от първите ястия, които свързваме със страната, дом на близо 1600 вида сирене, е именно френската лучена супа.

Създадена през XVIII век, днес тя се боготвори в цял свят.

Пипкавостта на тази френска класика се крие в бистрия бульон със звезден анасон, който синхронизира сладостта на карамелизирания лук със солените нотки на сирене, нежно разтопено върху багетата, и превръща ястието в съвършена хармония от вкусове.

Греяно вино

Продължаваме нашето звездно кулинарно приключение с най-почитания гост на всеки коледен базар – греяното вино. Познато още като глювайн, тази топла напитка съдържа в себе си уют и комфорт, който сгрява душата дори и през най-студените зимни вечери.

Вино, микс от звезден анасон, кардамон, канела, карамфил и захар къкрят на котлона и изпълват сетивата и въздуха с празнично настроение. 

Джинджифилови курабийки

За сладък завършек на нашата обиколка през света на звездния анасон споменаваме за любимите бисквитки на Дядо Коледа. Всеки си има своя тайна рецепта за приготвяне им, нашата е добавянето на звезден анасон, който прави тази празнична наслада още по-неустоима.

Комбинацията от джинджифил и анасон е символ на хармония, 

а преплитайки ги в едно, превръщаме тези красиво оформени курабии във вечен спомен.

Ако виното е напитката, която небцето ти обича

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *