Ако животът ти поднесе домати… направи си фестивал!

Фестивалът на розовия домат

  • 15.09.2020
  • от Елена Колева

Абракадабра – Solanum lycopersicum! След като през 1893 г. Върховният съд на САЩ официално го причисли към зеленчуците, големият любимец от семейство Картофови заслужено си проправи път през историята и от своята родина – Централна и Южна Америка, се дотъркаля до Quartal Food Park!

Именно там четвъртото издание на Фестивала на розовия домат направи лютеница от свежи хора, яка музика и резенчета вълшебство. В рамките на три дни от 11 до 22 часа ценители и аматьори щъкаха из Меката на добрия вкус – Quartal Food Park, където качествената храна намира своя дом на открито, в партньорство с Mastercard. В събота бе обявено началото и на най-новата платформа на Mastercard за насърчаване и усъвършенстване на български кулинарни иноватори и локални производители Mastercard TasteBox by Andrè & DiVino. Бистрото може да бъде намерено в Quartal Food Park и освен място за вкусна храна, то ще се превърне и в сцена за изява на малкия бизнес, ориентиран към качеството. Там кулинарните таланти могат да получат възможността да подобрят уменията си с няколкодневен стаж при шеф Андре Токев и да демонстрират след това сами концепцията си в Mastercard TasteBox на гостите на Quartal.

По време на тридневния маратон Go Guide напълно се убеди в думите на американската журналистка Лори Колуи: 

свят без домати е като струнен квартет без цигулки…

Ръцете ни се превърнаха в хищни октоподи, докато се пресягахме през тълпата към авторски доматени ястия и напитки, както и други вкуснотии, приготвени от шеф готвачите Юри Велев и Веселин Дойков. Повече от умело те съчетаха традиционния български вкус с модерната кулинария.

В събота си припомнихме аромата и вкуса на домашната лютеница и дори участвахме в приготвянето й (защото много от нас имат най-добрите треньори – бабите и дядовците си)! С незабравима кулинарна демонстрация шеф Юри Велев ни посвети в тайнството на лютеницата -

спокойно бихме я причислили към културно-историческото наследство на България,

и разнообразието от рецепти. През това време около нас най-малките посетители на фестивала се вихреха в детска карвинг работилница, като накрая самоотвержено „почистиха“ работните си места, изяждайки собствените си произведения.

За поредна година Фестивалът събра на едно място производители на розови домати и уникални български земеделски продукти, създатели на автентични български сирена, популярни шеф готвачи и майстори на традиционна българска кулинария. А ние си тръгнахме с пълни „биволски сърца“ и стомаси благодарение на топ софийски готвачи и ресторанти! 

Ето и петте сериала, които да не изпускаме през септември.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.