7 любими истории от Пратчет, които ще съществуват завинаги

Вещ във фантазирането

0 коментара Сподели:

Целият живот на Тери Пратчет се върти около плетенето на фантастични и смешни прежди. Светът на диска успява да погледне през сатирични очила почти всяка тема под слънцето, като в същото време формира иновативен фантастичен свят, подобно на Средната земя или Вестерос. В ролята си на разказвач Тери Пратчет е ненадмнат. На годишнината от смъртта му ти представяме няколко книги, които от първото разлистване ни карат да се влюбим.

Цветът на магията

Първата книга от хронологично подредения Свят на диска може би не е най-блестящата, но ни показва как

елементите на един невероятен гений започват магично да блестят.

Цялата вселена ме кара да се подсмихвам години след като я прочетох.

Крадец на време

В Света на диска времето се управлява от Монасите на историята. Те го променят както им харесва, трупат и извличат от местата, където се прахосва. Това е спокойна работа, докато Лобсанд Лънг и Лу Цзе не започват буквално да се надпреварват с него. Една от топ 3 за мен, без съмнение!

Стражите! Стражите!

Книгата, с която започва поредицата за Стражите, ни показва постоянно подпийналия Самюел Ваймс, доста мръсния Ноби Нобс и постоянно скитащия се Фред – тримата пазители на Анкх-Морпорк. В тази книга, преди толкова много време, е имало хора, чиято работа е да звънят по звънчетата на гражданите и да подвикват „Всичко е наред!“. Очевидно некомпетентни да свършат каквато и да е сериозна работа, Стражите се развиват като герои в продълженията на поредицата.

Туп!

Книгата, в която Тери Пратчет взима на подбив разбиранията на всички фанатици в света, етническата омраза и религиите. Тук Ваймс е далеч по-отговорен – дори разследва убийство! Без значение от задачите, одиторите и хората над него обаче всяка вечер отива и чете книга на сина си в 6.

Защото е обещал и това е!

Петият слон

Атмосферата е по-различна, мрачна и напрегната. Освен това действието се развива почти изцяло извън Анкх-Морпорк – пренасяме се в дивата страна Юбервалд. Населена е с джуджета, вампири, върколаци и хора, които имат доста проблеми в намирането на общ език и спокойното съжителство почти липсва. Разбираме, че Ваймс не е най-добрият дипломат, но със сигурност е успешно ченге.

Добри поличби

Ако се чудите какво се случва, когато двама гении в лицето на Тери Пратчет и Нийл Гайман се съберат –  отговорът е „Добри поличби“.

Историята за раждането на сина на Сатаната и идването на апокалипсиса

е предадена по невероятно забавляващ и комичен начин. Миналото лято бяхме благословени с екранизация на историята. Дейвид Тенант и Мартин Шийн показват „Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, вещица“ по най-най-най-смешния начин.

Вещици в чужбина

Баба Вихронрав, Леля Ог и Маграт Чеснова пътуват до другия край на континента за приключенията си в 12-ата книга от Светът на диска. Едноокият котарак е персонаж, който до края на живота си ще обичам, а от злокобната мощ на Кръстницата все още ме побиват тръпки. Както каза Деси от Go Guide (ако тази референция ти убягва, разгледай YouTube канала ни).

„По принцип много обичам вещиците, но и всичко друго обичам.“

Този списък може да бъде дълъг, с предложения точно колкото са книгите на Пратчет. „Гоподари и господарки“, „Волният народец“, „Шапка пълна с небе“, „Шовинист“ и всички истории, в които е забъркан Ринсуинд, „Морт“ и „Дядо Прас“ също си заслужават четенето, ако си решил да се потопиш в творчеството му. Можем само да фантазираме да живеем в свят, в който съществува великата А‘Туин. Истории като тези са толкова важни, а

Хората мислят, че историите се сътворяват от човека. Всъщност е точно обратното. Историите съществуват независимо от техните герои. Ако знаете това, знанието ви дава власт.

Ако си на книжна вълна, прочети историите на 5 велики и вдъхновяващи писателки. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *