ОБУВКИТЕ, В КОИТО ЖИВЕЕМ

Защото не е важно само как и къде стъпваш, а с какво

  • 12.12.2013
  • от Поли Николова

Нормален ден в живота на една жена често започва с констатацията: „Нямам какво да облека!”
След като тази криза е преодоляна, идва ред на нещо също толкова важно – обувките. Те обаче никога не са достатъчни. За последното има много исторически доказателства, след кратък преглед на пре-богатите колекции от обувки на жени от различни епохи. Дори и Дисни, в частност Пепеляшка ни учи на ценни уроци относно важността им.

И следващия път когато си в магазина и се чудиш кои да избереш – черните или тези в червено, просто купи и двата чифта. Защото обувките в нашия живот са нещо, ама наистина от значение.
Поради тази проста причина днес селектираме някои от моделите, които сме убедени, че всяка жена трябва да притежава. Независимо на каква възраст е и коя част на земното кълбо обитава.

ЕЛЕГАНТНИ ОБУВКИ НА ВИСОК ТОК


Без тях не може. И не бива. Освен че спасяват какви ли не ситуации (Защото какво не стои добре с тях?), те са и кратък път към мъжките сърца (Защото кой мъж не обича високи токчета?)
Сега сериозно, непритежанието на гореспоменатите трябва да се наказва по някакъв начин. Най-известните представителки на тази група обувки несъмнено са Louboutin, при които за прост пример ще дадем, че само черният модел с червена подметка има над 20 разновидности. Разбира се, можеш да се спреш и на по-приемлив вариант от Zara, където също ги има в изобилие. А относно цветовете – пробвай да колекционираш различни, гарантираме ти, че няма да останат без изтъркани подметки.

КЕЦОВЕ


О, удобство! Толкова рядко си го позволяваме, когато става дума за обувки. А ето тези са ни огромни любимци, тъй като понякога могат да се съчетаят дори и с рокля. Всъщност, редовните бунтарски настроения изискват носенето им при всякакви случаи. И както ни е добре известно от една реклама – Shoes are boring, wear sneakers.

БОТИ ДО ГЛЕЗЕНА


Задължителни са поради няколко причини. 1. Издължават краката. 2. Можеш да ги носиш през 6 пълни месеца от годината. 3. Предлагат богат избор от комбинации в различни стилове. И още, и още...
В последните две години не малко дизайнери се надпреварват да създадат идеалния модел боти. Засега първото място е заето от платформите, но знае ли човек?

ЗИМНИ БОТУШИ


И тук идва дилемата – да си купя ли наистина тази грозотия? Защото, сериозно, нали не мислите, че точно те са изключително красиви? На всички ни е ясно, че когато става дума за студ, киша и хлъзгав лед, решението не е лесно, но поне го има – зимните топли ботуши. UGG са лидери в това отношение и се наложиха изключително бързо на пазара. Апреските са едно ниво по-надолу, но и те имат своите предимства през зимата. Да, тези, които сме обречени да живеем и в този сезон се нуждаем от подобни обувки, защото преди всичко трябва да мислим  за здравето си. А баба ми година след година все още повтаря – „Всички настинки започват от измръзнали крака.”

СПОРТНИ ОБУВКИ


Неслучайно са running shoes, помагат ти да бягаш – било то за постигане на личен рекорд във фитнеса или пък когато искаш да изчезнеш за нула време от полезрението на досадник.
Шкафът  ти за обувки трябва да се гордее с поне един чифт качествени маратонки, защото не знаеш кога ще ти потрябват. А това може да случва често. Да не пропускаме и факта, че една голяма част от света ги носи всеки ден, а когато достигне офиса ги заменя с токчета или друг тип изискани обувки.

РАВНИ ОБУВКИ


Или така наречените flats. Тук не е трудно – лесни за откриване, има ги в какви ли не варианти и отиват почти на всеки силует и фигура. Сигурни сме, че и ти имаш поне два чифта от тях. След дългогодишни проучвания, стигнахме до заключението, че това са идеалните обувки, с които да обикаляш по екскурзии. Събират се безпроблемно и в куфар, и в раница, леки са, можеш да ги пригодиш към всяка дреха, о и: страшно са удобни.

ЕСПАДРИЛИ


Вероятно привържениците им не са чак толкова много, но можем да се хванем на бас, че след още някоя година славата им ще е утроена. Защо трябва да ги имаш? Перфектен избор са за лятото, съблюдавайки лекотата им, както и факта, че повечето са от еко материи, т.е. наистина ще позволят на крака ти да диша. А и не всички обичат сандали и джапанки, та еспадрилите дори се явяват нещо като savers на летния сезон.

БОТУШИ


Класика в жанра. При тях жертването на немалка част от заплата е оправдано, защото хубавите ботуши са си хубави ботуши и компромиси не бива да бъдат допускани. На първо място, обръщай внимание на кожата – за предпочитане, без съмнение, е естествената. На второ – вглеждай се по-добре в подметката, все пак на нея ще стъпваш доста често. На трето – пази ги и се грижи за тях. Те са една от дългосрочните инвестиции в живота ти. А краката ти ще ти благодарят дълго за добрината.

ДОЗА ЕКСТРАВАГАНТНОСТ


Не бива да забравяме онези откачени моменти, които ни хващат неподготвени и с милион странни пориви. Тогава изваждаме ярко жълтата рокля и червеното червило, очилата със странни рамки и ... обувките, които не се вписват в никоя категория. Просто няма как да не пазиш едни такива за подобни случаи.

Виж и списъка с най-горещите онлайн места за пазаруване.