Традиционна медицина

Малка част от чудесата на Изтока

  • 03.11.2013
  • от Христо Илиев

Всеки един от нас има различни оплаквания. Понякога от физически характер, друг път от психически, емоционален или душевен. Често не предприемаме нищо и чакаме проблема да отмине, а когато нещата излязат извън контрол, опираме до медицината на всеки ъгъл – магазинчетата пълни с химия. Като всеки бизнес фармацевтичният има за цел да генерира печалба и вероятно оставя на заден план общото състояние на човека, като предлага локално лечение за сметка на други части от тялото, които след това ще се наложи да лекуваме с други лекарства, и така до безкрай. Съществува обаче чудна алтернатива! Тя е в природата и в нас самите като част от нея. Изтокът с неговите учения ни показват, че има лек за всички болести чрез природата. Цялата източна философия е базирана на взаимодействието и баланса на енергиите, кръговрата в природата и теорията за петте елемента – земя, метал, вода, дърво и огън. 


АУРАТА
Всяко живо същество притежава аура, тя е нашето невидимо енергийно поле.
Мнозина не вярват в съществуването на аурата, защото не могат да я видят или докоснат, но вече и науката може да докаже наличието на биополе, макар и само за първите два слоя.
Източната философия разглежда човека освен като физическо тяло от плът и кръв, но и от аура с три слоя: ефирно тяло, което е бяло на цвят и е до 2,5 см от кожата, астрално тяло, най-често е в светло синьо, светло зелено или розово и стига до 30 см и духовно тяло – от ½ м до няколкостотин метра в зависимост от медитивното ниво на човека.
Интересно е, че аура притежават хората, животните, дори и растенията. Има доказани случаи, при които след злополука част от тялото липсва, но чрез кирлиановата фотография се вижда, как аурата на липсващия крайник съществува.
Както знаете, цялата ни мозъчна активност е електромагнитна. В мозъка и нервната система на организма непрекъснато протичат електрични потоци. Според законите на физиката около тях се създава електромагнитно поле. Прониквайки в дълбините на клетката, ние разбираме, че в нея съществуват процеси, при които метаболитната кинетична енергия се превръща в електромагнитна. Друг източник на електромагнитно поле е трептенето на атомите и молекулите. Изводите са, че аурата е сумата от електромагнитното излъчване на милионите молекули в биологичното тяло. Вярванията са, че аурата може да се зарежда на слънце, затова някои твърдят, че в нейния състав има наличие на елементарни частици.
Друг факт е, че уравновесените хора притежават равномерна обвивка, но като цяло човешката аура е неравномерна.
В йогата виждането на аурата, телепатията и телекинезата се наричат сидхи (съвършенство, постижение), а човек се сдобива с него в зависимост от духовния си напредък. Тези, които се занимават с духовно развитие, понякога съвсем случайно откриват в себе си необикновени способности.


Първият метод за заснемане на аурата е създаден от Семьон Давидович Кирлиан през 1930 г. и е наречен кирлианова фотография. Изследваният поставя ръката си върху електрична пластина, върху която има фотоплака. При подаване на електричен заряд на пластината върху плаката се получава директен образ на аурата на ръцете. Този метод изисква тъмна фотолаборатория, изобразява само ръката и не дава информация за психологичните слоеве на аурата. Известни са още няколко не много прецизни уреда за измерване и едва след 10-годишно проучване в Института за нови технологии и енергийна медицина – ITEM,  в САЩ са проникнали в интимните механизми на работата на организма от гледна точка на електрофизиката и психобиологията.

ЧАКРИ
В енергийната система на човека чакрите са основните енергийни центрове.
Думата идва от далечния Изток и означава колело. Чакрите преобразуват енергиите на Вселената и ги интегрират в нашето тяло. Всяка чакра съответства на определена жлеза, орган, душевно или психическо състояние. Балансът на енергията в тези седем центъра осигурява на тялото ни жизненост и здраве. Чакрите вибрират във вълни, близки до вълните на видимата светлина, и за да можем да работим с тях, нашето съзнание ги асоциира с цветове.

Муладхара – Това е базовата чакра, която се намира след края на гръбначния стълб. Нейната основа е невинност, благодарение на което изпитваме чиста и детска радост, без предразсъдъци. Тя дава усет за посоките и целите в живота. Основните й функции са сила и оцеляване.

Свадхистхана – Тя е центърът на творчеството и чистото познание. Локализирана малко под пъпа, тя ни свързва с извора на вдъхновение и ни позволява да усетим красотата около нас. Основните й функции са жизнеспособност, движение и либидо.

Манипура – Намираща се точно на слънчевия сплит, тя е свързана с волята, егото, индивидуалността, самодисциплината и интелигентността. На физическо ниво тя координира храносмилателните процеси и дейността на органите, разположени в коремната кухина. Нейни главни функции са волята, индивидуалната сила и храносмилането.

Анахата – чакрата на сърцето, която е разположена между гърдите. Този енергиен център вдъхновява човека да обича, да бъде състрадателен, алтруист и призван да възприема нещата, които се случват по божествен начин. Тя контролира кръвообращението, имунната и дихателната система.

Вишудха – Тя символизира чистото съзнание и креативност. Нейното място е гърлото и управлява изразяването, вдъхновението в речта и красноречието. Вишудха контролира дейността на гласните струни, на чуването, на фаринкса и хранопровода. Тя е символ на звука, сънуването и чистота.

Аджна – наричана още Трето Око или Око на Шива. Разположена е на междувеждието и представлява върховното умствено съзнание. Ако гледаме порочни неща или сме егоцентрични, тази чакра се уврежда. Когато наблюдаваме небето, земята, природата, тя се изчиства. На физическо ниво тя координира дейността на хипофизната жлеза, която има жизнена роля в човешкия организъм.

Сахасрара – нейният основен цвят е виолетов, но при медитация тя сменя всички цветове на дъгата. Намира се на върха на главата и се счита за чакрата, която обединява всички останали. Тя е последната еволюционна стъпка в познанието. В източната литература е позната като Върховен център за контакт с Бог.

ЧИ
Енергията е един невидим свят. Различните религии, автори и езици имат най-различни термини и тълкования за енергията. В историята тя е наричана Чи, Ци, Ки, Прана, жизнена енергия, жизнена сила, физическа енергия, биологическа енергия, Кундалини и други.
Източните учения и философия са базирани върху знанието за енергията в човека (в различните провинции на Китай – Чи, Ци или Ки) и нейния баланс и контрол. Концепцията за Чи е в основата на цялата китайска медицинска теория и на Чи гун. Смята се, че Чи е жизнената сила и енергийният поток на всички живи същества. Ето защо, когато циркулацията й е в застой или спре, човекът се разболява или умира. Енергията Чи е съставена от многобройни и разнообразни компоненти и е извънредно фина и микроскопична материя. Все още науката не е създала апаратура, с която да изследва цялостно жизнената енергия. Знае се, че човек се ражда с определно количество от нея, и докато е малък, тя се разлива като море из цялото тяло. След 16-18-годишна възраст каналите постепенно се затварят. Намаляването на енергията е в резултат на всичко, което вършим в нашия живот, а също и защото влагаме негативни емоции и чувства в житейските проблеми. Разбира се, има начин да компенсираме загубеното чрез естествената ни необходимост да дишаме, да се храним, и да спим. Това обаче не променя факта, че за да се обработи въздухът или храната например, участват органи, които от своя страна също изразходват енергия, т.е. набавената сила не е равна на изразходваната. В крайна сметка старостта надвива младостта и се стига до пълното изчерпване на силите за живот.


МЕРИДИАНИ
Съзнателно или не, ние контролираме цяла система, която снабдява с Чи всички тъкани и органи. Активността на мозъка и нервната система командват движението на енергията. Каналите, по които протича жизнената енергия, са независими и отделени от нервната, лимфната и кръвоносната система. Те се наричат меридиани и са 14 на брой. Всички са чифтни – 6 по ръцете и 6 по краката, както и 2 синхронизиращи дейността им – заден и преден срединни канали. Ако има недостиг или излишък на енергия, започва болестен процес в някой орган. Това може да се открие чрез проверка на диагностичните точки, които дават точна информация. С помощта на лечители, които чрез различна техника – акупресура или акупунктура на определени точки въздействат, за да се увеличи или намали циркулацията на Чи. Известни са близо 700 точки в човешкото тяло, и правилното боравене с тях е огромно майсторство, което се предава като занаят. 300 от тях са по-активни, а около 100 са най-практикувани в масажните техники и акупресурата. Интересно е, че 108 от тях се използват в бойните изкуства, защото могат да доведат до загуба на съзнание и дори до смърт. Друг вариант за увеличаване на циркулацията на Чи е чрез упражнения, медитация, масажи или фрикции до загряване на определени зони.
Световната здравна организация отдавна признава теорията за енергийните канали, както и всички други теоретични и практични постановки на китайската медицина за принос към общочовешката медицинска наука.


Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи. – Авицена
Изтокът казва, че за да се пребориш с болестта, трябва да застанеш на страната на лечителя. Да станете двама срещу един.ЧИ ГУН
Както споменахме по-горе, Чи изтича като пясъчен часовник и още от древността хората са търсили начин за по-доброто възстановяване на жизнените сили. Те откриват, че има метод за пълното възвръщане и дори увеличаване на Чи, и това е чрез практикуване на Чи гун. Всъщност практиката на Чи гун се опира на постиженията на цялата китайска традиционна медицина.
Наричан по различен начин – терапия, метод, система, упражнения, практика и т.н., Чи гун е древна традиционна китайска система за лечение и дълголетие.
Не е случайно и сравнението с изкуство, защото наистина е изкуство да бъдеш здрав и балансиран. Чи гун се заражда в Китай още преди хилядолетия и преводът на двата йероглифа, с които се изписва, е за Чи – изначална, жизнена енергия, и за Гун – майсторство, умение. Благодарение на легендите и разказите на философи, будистки монаси и даоистки отшелници са се запазили описанията на упражнения за възстановяване и поддържане на тялото в добро здраве, сила и разум. Още от древността Чи гун се разделя на два големи клона – на практиците и на теоретиците. С времето се оформят и 5 големи школи: даоска, будистка, конфуцианска, медицинска и Чи гун за бойните изкуства.
В Китай Чи гун е обявен за национална ценност и собственост и информацията за възможностите му прекрачва границите на страната. Японските учени наричат Чи гун терапията медицината на ХХI век.