Sofia MENAR и иранският шедьовър „Кръговрат”

Филмът на Мехди Фард Гадери „Кръговрат” ще открие десетия фестивал Sofia MENAR през януари

  • 09.01.2018
  • от редакторите

Началото на годината започва с десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. Фестивалът ще бъде открит на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” (Immortality) на режисьора Мехди Фард Гадери.

Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми.

В безкраен 145-минутен кадър режисьорът Мехди Фард Гадери създава един от най-впечатляващите дебюти в иранското кино през последните години.

Шест семейства пътуват в различни купета на нощния влак.

Шест различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака.

А не е ли често и в живота така?

Сред акцентите в програмата на фестивала е и суперпродукцията на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Земя”. Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации.

Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата.

Един разказ за живота на Земята.

Програмата на фестивала и повече информация можете да намерите тук.

Ако не вярваш в чудеса, ето кой филм може още да гледаш.