СВЕТОВНИЯТ ТЕАТЪР ИДВА В СОФИЯ!

Aктуални имена и тенденции от международната сцена пред столичната публика

0 коментара Сподели:

За да не ти липсва сцената през лятото, наслади се на края на театралния сезон с гостуването на „Световен театър“ в София.

Шестте постановки от Канада, Испания, Германия, Белгия, Чехия и Словения ще те изненадат с класически мотиви, съвременна хореография, голота, „куклен театър“, хумор, абсурдизъм и дръзки решения.

„В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО“ГЕРМАНИЯ
15 И 16 ЮНИ, 19.00, НАРОДЕН ТЕАТЪР

„В очакване на Годо“ е българската следа в тазгодишното издание на фестивала. Проектът е започнат от Димитър Гочев, а след смъртта му е завършен от актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци с помощта на режисьора Иван Панталеев.

Пиесата за вечното чакане е вечно актуална, а възможностите за интерпретация на абсурдните разговори между Владимир и Естрагон ще те накарат да си мислиш дълго след представлението за абсурдите на живота и изкуството.

„МНОГО ШУМ ЗА НИЩО“, ИСПАНИЯ
4 И 5 ЮНИ, 19.00 И 21.00, ЧЕРВЕНАТА КЪЩА

Любопитно изпълнение на най-известните пиеси на Шекспир, създадено по повод неговата 400-на годишнина.

Испанецът Давид Еспиноса буквално реализира „играта на играчките“ на сцената, като с помощта на светлини и сенки успява да пресъздаде страстите на Отело и Дездемона, съмненията на Хамлет, кървавите убийства на Макбет и Ричард Трети, забърканите романси от „Сън в лятна нощ“ и всичко останало, което си спомняте от големия драматург.

 „ИЛИАДА“ , СЛОВЕНИЯ
8 ЮНИ, 19.00, САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“

Произведението на другия голям класик на театъра Омир също намира своята съвременна интерпретация на сцената на „Световен театър“. В словенската постановка на Антон Совре има музика и кръв, а войната за Троя е представена като универсалната война, войната, която се случва и днес, чиито жертви са изкуплението за човешките грехове.

 „ДОМ“ , БЕЛГИЯ
14 ЮНИ, 19.00, ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА СФУМАТО

Понятието „дом“, разгледано през призмата на петима танцьори и техните усещания. С телата си петимата изследват състоянието на уют и дом и състоянието на новост и необходимост от адаптация. Звуковите пулсации диктуват движенията на хората на сцената, а те реагират инстинктивно и естествено на правилата, създадени от музикалната среда.

 „КОРЕКЦИЯ“, ЧЕХИЯ
10 ЮНИ, 19.00, ТЕАТЪР АЗАРЯН

Чешкото представление „Корекция“, отново в жанра на съвременния танц, дава възможност на актьорите на сцената да развият темата за свобода и ограниченията.

 „СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН“ / „ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО“КАНАДА
31 МАЙ, 20.00, НДК

„Следобедът на един фавн“ е театрална поема на големия френски символист Стефан Маларме. Вдъхновен от нея, 18 години по-късно Клод Дебюси създава своя едноименен музикален прелюд. „Пролетно тайнство“ е балет, написан през 1913 г. от Игор Стравински, с който той окончателно се явява революционер на музикалната и танцовата форма в балетното изкуство.

Канадката Мари Шуинар обединява двата балета в една обща постановка, запазвайки еротичния дух на оригиналите.

 

ВИЖ КАКВО СТАВА, КОГАТО РУСЕНСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ГОСТУВА НА ПЛАНЕТАТА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *