СВЕТОВНИЯТ ТЕАТЪР ИДВА В СОФИЯ!

Aктуални имена и тенденции от международната сцена пред столичната публика

  • 01.06.2016
  • от Мирела Василева

За да не ти липсва сцената през лятото, наслади се на края на театралния сезон с гостуването на „Световен театър“ в София.

Шестте постановки от Канада, Испания, Германия, Белгия, Чехия и Словения ще те изненадат с класически мотиви, съвременна хореография, голота, „куклен театър“, хумор, абсурдизъм и дръзки решения.

„В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО“ГЕРМАНИЯ
15 И 16 ЮНИ, 19.00, НАРОДЕН ТЕАТЪР

„В очакване на Годо“ е българската следа в тазгодишното издание на фестивала. Проектът е започнат от Димитър Гочев, а след смъртта му е завършен от актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци с помощта на режисьора Иван Панталеев.

Пиесата за вечното чакане е вечно актуална, а възможностите за интерпретация на абсурдните разговори между Владимир и Естрагон ще те накарат да си мислиш дълго след представлението за абсурдите на живота и изкуството.

„МНОГО ШУМ ЗА НИЩО“, ИСПАНИЯ
4 И 5 ЮНИ, 19.00 И 21.00, ЧЕРВЕНАТА КЪЩА

Любопитно изпълнение на най-известните пиеси на Шекспир, създадено по повод неговата 400-на годишнина.

Испанецът Давид Еспиноса буквално реализира „играта на играчките“ на сцената, като с помощта на светлини и сенки успява да пресъздаде страстите на Отело и Дездемона, съмненията на Хамлет, кървавите убийства на Макбет и Ричард Трети, забърканите романси от „Сън в лятна нощ“ и всичко останало, което си спомняте от големия драматург.

 „ИЛИАДА“ , СЛОВЕНИЯ
8 ЮНИ, 19.00, САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“

Произведението на другия голям класик на театъра Омир също намира своята съвременна интерпретация на сцената на „Световен театър“. В словенската постановка на Антон Совре има музика и кръв, а войната за Троя е представена като универсалната война, войната, която се случва и днес, чиито жертви са изкуплението за човешките грехове.

 „ДОМ“ , БЕЛГИЯ
14 ЮНИ, 19.00, ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА СФУМАТО

Понятието „дом“, разгледано през призмата на петима танцьори и техните усещания. С телата си петимата изследват състоянието на уют и дом и състоянието на новост и необходимост от адаптация. Звуковите пулсации диктуват движенията на хората на сцената, а те реагират инстинктивно и естествено на правилата, създадени от музикалната среда.

 „КОРЕКЦИЯ“, ЧЕХИЯ
10 ЮНИ, 19.00, ТЕАТЪР АЗАРЯН

Чешкото представление „Корекция“, отново в жанра на съвременния танц, дава възможност на актьорите на сцената да развият темата за свобода и ограниченията.

 „СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН“ / „ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО“КАНАДА
31 МАЙ, 20.00, НДК

„Следобедът на един фавн“ е театрална поема на големия френски символист Стефан Маларме. Вдъхновен от нея, 18 години по-късно Клод Дебюси създава своя едноименен музикален прелюд. „Пролетно тайнство“ е балет, написан през 1913 г. от Игор Стравински, с който той окончателно се явява революционер на музикалната и танцовата форма в балетното изкуство.

Канадката Мари Шуинар обединява двата балета в една обща постановка, запазвайки еротичния дух на оригиналите.

 

ВИЖ КАКВО СТАВА, КОГАТО РУСЕНСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ГОСТУВА НА ПЛАНЕТАТА