В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 18-22 СЕПТЕМВРИ

Какви да ги вършиш в София през следващите дни?

  • 18.09.2015
  • от редакторите

Ето че доживяхме четиридневния уикенд, отработихме го, сега е време да му се насладим. София блести със симпатични културни и зелени инициативи, изложби и премиери. Голямото готино започва още днес, така че не губи нито минута в мързелуване, а изскачай!

PARK(ing) Day София
ПЕТЪК, ПО СВЕТА И У НАС

Този петък е ден за трансформация. Този петък за пети път в България паркоместа се превръщат в парк(о!)места. На мястото на колите ще намериш  кулинарно училище, мини спортен маратон, легло от цветя, джаги, музика, танци, четене и дори едно чудовище на колело. Тази супер зелена инициатива стартира в Сан Франциско и стига и до нашата страна, като днес ще бъдат ангажирани над 30 обекта. Тук можеш да видиш карта на локациите, а всичко останало прочети на страницата на събитието.

"ТЯЛО" - ПРЕМИЕРА
ПЕТЪК, ДОМ НА КИНОТО, 19:30 ЧАСА

Черен хумор и затрогващи истории за скръбта и борбата с натрапчивата липса на загубени близки. Филмът е едно изследване на човешкото отношение към и със собственото си тяло, както и идеята за Тяло като цяло - физическо, астрално, живо, мъртво, дух срещу тяло. Разказан през призмата на съдебния лекар Януш, който е силно разтревожен за страдащата си от анорексия дъщеря, сюжетът се завърта около бягството от болката и погледът към езотериката. Прочети повече за филма на тази страница.

DIGITAL FAIRYTALES
СЪБОТА, ГАЛЕРИЯ 2.0, 18:30 - 23:30 ЧАСА

На ъгъла на Малките пет кьошета тази събота се събират големи таланти, които ще представят дипломните си колекции. Авторките се казват Сианна Маринова, Теодора Вукодинова и Мария Тодорова и са студентки в Нов български университет. За една вечер галерията ще се превърне в отворено пространство на минималистично аудио-визуално представяне, а от просто наблюдател всеки може да стъпи в обувките на артистите чрез интерактивната модна инсталация. И, разбира се, на събитие като на събитие - музиката е от Vajarov & Paci Pac Pac, а по-късно зад пулта застава Margg от 1000 names. Виж повече тук.

EXTREME FEST. SOFIA 2015
ОТ ПЕТЪК ДО НЕДЕЛЯ, ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Независимо дали си екстремна личност или не, фестивалът за екстремни спортове, който ще се състои в Княжевската градинка този уикенд, предлага за всекиго по нещо. Ако си от по-страхливите, но обичаш да гледаш как другите рискуват да си счупят главата, можем да ти обещаем зрелищни гледки под съпровода на дружно цъкане с език в стил „Тц-тц… Я па тоя!“, но най-вече готина музика. Ако пък ти се иска да опиташ от всичко, също няма проблем. На разположение на посетителите ще бъдат: бънджи скокове от кран; спускане по рапел; катерене на стена; тенис на маса; тест райд на велосипеди и скачане върху въздушна възглавница. Още за феста виж тук.

ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО В СОФИЯ
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, СОФИЯ, 09:00 - 19:00 ЧАСА

Искало ли ти се е посетиш забележителности, за които обаче достъпът обикновено не е разрешен? Е, сега имаш този шанс. Около 23 знакови здания отварят врати този уикенд в рамките на инициативата Европейски дни на наследството в София. Подготвени са няколко маршрута с екскурзовод, както и всяка от локациите поотделно - въпрос на лично твой избор. Нашата работа е да ти покажем картата, а плана оставяме на теб. Виж повече тук.