5 ДОБРЕ ОТГЛЕДАНИ ИДЕИ

Можеш да станеш част от Start It Smart | Pre-Accelerator до 20 септември. Ако се чудиш защо да го правиш – ето ти пет добри примера, които преминаха през програмата…

0 коментара Сподели:

Или как една обучителна програма за иновативни идеи може да създаде истински бизнеси, при това такива, които разтърсват мисленето ни за някои доста простички, ежедневни неща като ползването на wifi, ходенето до тоалетна, купуването на билетче за трамвая, пъзелите, забавлението с приятели и дори намирането на препоръчан майстор, който да накара тракането на пералнята да спре завинаги.

DEXTROPHOBIA ROOMS
Спомням си Алек и неговия екип, откакто цъкахме белот по цял ден пред Факултета по математика и информатика на Софийски университет, и тогава не подозирах за предприемаческия му потенциал. След което съвсем случайно той преди около две години дойде с една идея на сцената на състезание за иновативни идеи, разказа я толкова наивно и при това сам, че отново – никой не успя да го вземе на сериозно… Някак презентацията му звучеше повече като покана за каре белот, отколкото като сериозен бизнес и тогава съответно журито го отритна от печелившата деветорка стартъпи, които продължиха напред в състезанието. Е, оказа се, че Алек е бил сериозен, и когато на следващата година се появи апликацията му за Start It Smart | Pre-Accelerator, този път с пълен план и екип, нямаше как да не го приемем. Накратко – след програмата той успя да изгради успешен бизнес – първата стая в България за логически пъзели, така наречените real-life room escape games, и без съмнение – с най-сложното име от всички, които се появиха, след като се мотивираха от техния успех. Също така успя да убеди инвеститори, че идеята е повече от "просто супер яка", дори печеливша от гледна точка на рискови инвестиции, и получи такава от фонда Eleven. Ако им се обадите, ще се убедите сами колко са успешни – най-вероятно ще успеете да си запазите час за след няколко седмици поради огромния интерес към стаята, която направиха, и новата, която откриват съвсем скоро, за която ще можете да научите на техния уебсайт. Горещо препоръчваме за тиймбилдинг или просто събиране с приятели!

TICKEY
Стартъпът, който, където отиде на състезание – просто го печели. Много семпла концепция води екипа към много интерес на българска и европейска земя, при това на ниво държавна администрация. Защо държавна администрация ли?

Защото Tickey променя градския транспорт, като го пренася от 18-и към 21-ви век чрез мобилна система за закупуване на билет за градския транспорт – бързо, лесно, с един клик.

За тези от вас, които пътуват често в чужбина, знаят, че докато разбереш откъде, как и за колко трябва да си закупиш карта или билет за метрото в различната държава, системата е толкова разнообразна, че бие биологичното разнообразие на планетата на този етап. За тези от вас, които не пътуват толкова често – не преувеличаваме… наистина! Представете си да можете да си купите билет с един клик от вашия мобилен телефон в момента, в който влизате през плъзгащите се врати пред метростанцията, при това навсякъде по света. Еми вече можете, защото Tickey не само премина успешно през местния ни пре-акселератор, ами и има инвестиция от фонда Eleven и се развива доста добре, като вече преговаря с над 10 държави, в които да бъде имплементирано тяхното решение. Вижте сами колко е лесно, бързо и просто, както и на кои станции на метрото можете да тествате новия начин за влизане в градския транспорт ТУК.

MAISTOR PLUS
MaistorPLUS е мястото, където можете да откриете изпълнител за всичко, което тече, трака, бръмчи или тотално се разпада около вас. Още повече – всички знаем израза "да не ти влиза майстор в къщата", и хубавото е, че тази народопоговорка вече няма място в ежедневието ни благодарение на платформата MaistorPLUS.

Екипът на проекта мина през всякакви изпитания, но без съмнение най-голямото е това, за което никой досега не смяташе, че е възможно да се случи, типичният майстор да влезе онлайн.

И това се случи. Освен че заслужават големи аплаузи от всички нас, те успяха да заслужат уважението на екипа на Start It Smart, които силно ги подкрепиха в техния предприемачески път и вследствие – да спечелят и доверието на инвеститори, с което да успеят да развиват с пълна сила стартъпа през последните няколко години. Горещо препоръчваме и техния бюлетин, където освен полезни можете да откриете и множество креативни идеи за дома, офиса и всичко останало около вас, тракащо или не на този етап. Забравихме да споменем – майсторът е препоръчан, с ранг, звездички за качество, мнения и всичко, което ви трябва, за да се убедите в неговата правоспособност и качество на изпълнение.

WIFI BG
Накратко WIFI.bg представлява възможност за рекламодатели да предоставят мобилна реклама на уникална сегментация от хора в зависимост от тяхното местоположение и свързаността им към wifi мрежата на съответното място. Стартъп, начело на който седи момиче, което няколко пъти се сблъсква с обученията и менторствата, предоставени от Start It Smart. Като част от екипа на MaistorPLUS в състезанието за иновативни бизнес идеи на Start It Smart по това време, основателката на WIFI.BG Диляна Евтимова насъбра смелост, опит и помъдрявайки, сега движи собствения си проект, който успя и да участва в пре-акселераторската програма на организацията в третия й сезон. Немислимото дори се случи по време на програмата – един от менторите се включи като част от екипа на стартъпа и изцяло промени тяхната визия. Можете да видите техния сайт ТУК. Стартъпът имаше проблем с името, като няколко пъти го смени по време на програмата (I'maWIFI, WiF1 и други) в зависимост от свободните фенси звучащи домейни, и сега сме супер радостни да забележим, че са успели да се преборят и установят с домейна – w1fi.com! Нещата, когато са простички и със стил, се получават по-добре и екипът на WIFI.bg определено успява да подчертае това със забележителен финес. Като за капак – на местното състезание за "пичване" (кратко представяне) на стартъпи – betapitch, WIFI.bg спечели не една, а цели 5 награди, една от които – място на Accelerator Pitching Day на Deutsche Bahn!

KUKNALL
Kuknall – или семплият уред, който ще направи живота ви значително по-лек, при това при всяко ходене до "едното място". Да, точно за тоалетната става дума и екипът на Kuknall ясно ни показа (дори на първата си презентация – прекалено ясно) колко важно е да правим някои ежедневни неща по малко по-различен начин и това би ни се отразило драстично здравословно в рамките на няколко дни. Изследванията показват и говорят много, основателите на стартъпа още повече, но нека ви оставим сами да видите решението, което със сигурност ще ви спести доста пот и излишни напъни и ви гарантира поне 80% по-малка вероятност от хемороиди, запек и други досадни неудобства – ЛИНК. Основателят потресе Start It Smart | Pre-Accelerator още с първото си появяване на сцената, екипът на организацията си помисли, че толкова скандална презентация трябва да бъде гениална! И доста хора последваха това вярване, след като Kuknall успешно влезе в програмата за иновативни бизнес, ангажира голяма част от менторите, вследствие на което разрасна успешно своя екип и получи инвестиция от един от фондовете в България за иновативни, рискови проекти – Eleven.

Пишем отличен на петицата, която ви показахме, и ако искате и вие да разцепите стереотипите с уникалната си идея и да се джойнете към групичката на успешните български стартъпи, кандидатствайте в Start It Smart | Pre-Accelerator до 20 септември.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *