Верният път до „Вила Юстина“

Как да тръгнем на винен туризъм в село Устина?

  • 18.06.2013
  • от Нора Тарандова

Има едно място в полите на Родопа, между Перущица и Кричим, където хубавото вино никога не свършва. Винарска изба „Вила Юстина” в село Устина не само твори шедьоври вече шеста година, но подхожда стратегически, като развива специфичната продуктова структура на винения туризъм с туристически комплекс и няколко дегустационни зали. Погледът от къщата за гости спира в лозовата шир.

Там, на 250 дка земя, се кипрят лозята за белите сортове Шардоне, Алиготе, Семийон, Совиньон Блан, Траминер и Коломбар, част от които подбрани и засадени от водещата в бранша френска фирма „Мерсие”. Почти още толкова място има за червената серия Каберне Фран, Мерло, Пино Ноар, отскоро разнообразена с Мавруд, Рубин, Сира и Каберне Совиньон.

Модерната изба на „Вила Юстина“ е с капацитет за обработване на 300 тона собствено грозде, с отделение за отлежаване и стареене на вина за 600 бъчви. Тя разполага с най-съвременното оборудване в областта на винарството. Акционер в избата е „Томика метал” -  лидер в производството на съдове и съоръжения за винарската промишленост.

Нуждите и ползите са взаимни. В лабораторията се извършват тестове и експерименти в реални условия на нови съдове, оборудване и технологии. Резултатът от тази иновативна дейност са още по-качествени вина с финес, характер и хармония.

По традиция в дегустационната зала за 50 и повече човека се представят три основни линии. Серия Villa Yustina е съставена от чудесни плътни и ароматни сортови купажни вина, сред които достойно място заема отличеното многократно Cuvee, съчетало четири червени сорта. Идва и серия Prima с по-фини и добре балансирани вина със забележителен представител - сортовото Пино Ноар. Еманацията следва първокласната серия Monogram с отлежалите вина и флагман - купажът между Мавруд и Рубин, оформен в бъчви от български дъб. Най-продаваното и харесвано вино в портфолиото на „Вила Юстина“ е Monogram Мавруд & Рубин, но Монграм Шардоне също не му отстъпва. Отлежало 8 месеца във френски дъбови бъчви виното е истински елексир с интензивен златист цвят и зеленикави оттенъци. Впечатлява с богат, комплексен нос с акценти на ядки, масло и сладка ванилия. Заоблено и плътно тяло с отлична свежест и структура. Отличено с много международни награди.
Villa Yustina Blanc Cuvee Шардоне и Совиньон Блан спечели златен медал от най-големия винен конкурс в Канада през тази година, а на Балканския винен фестивал, избата взе 5 награди, от които 2 златни медала.

Как да не тръгнеш на винен туризъм в посока „Вила Юстина“?
Дегустационната зала в сграда от дърво и камък е на две нива. Първото е изцяло под земята и там вината се отглеждат в барици, в компанията на готови, бутилирани вина. Дегустациите там са в тесен кръг, направо от дъбовите бъчви. На второто ниво се лее вино за туристи ценители, корпоративни клиенти или младоженци, дошли да направят живота си още по-вълнуващ.

Душата може да изпита наслада от съчетаване на вино, култура, история, красива природа и добра кухня, предимно дивеч направо от гората.

Когато градусът тръгне нагоре, маршрутът би могъл да продължи по екопътеките над винарската изба. Те водят до два сгушени в планината водопада. В близост до тях се намират останки от крепостта на император Юстиниан. Носете си и въдици и фотоапарат, за да имате после доказателство колко голяма риба сте извадили от езерото на винарската изба, където периодично се провеждат състезания по спортен риболов.
Накрая в магазина чака цялата винена палитра на „Вила Юстина“, готова да зарадва и най-претенциозните ви приятели.