В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 14-16 АВГУСТ

Какви да ги вършиш в София през следващите дни

  • 14.08.2015
  • от редакторите

Много филмов и много културен уикенд сме ти подготвили, като, разбира се, сме се погрижили да се посмееш, замислиш и да си починеш максимално. Вратичката за некултурните неща остава отворена, все пак е лято… Честит петък на всички! 

БЛОК КИНО | ПРОЖЕКЦИЯ НА ОТКРИТО
ПЕТЪК, ВИТОША, ХИЖА ПЛАНИНАРСКА ПЕСЕН, 20:45 ЧАСА

"Малкият принц"
Емил-Едуард е бохем, щастлив, свободен, интелигентен, харесван от жените, той е образът, който Емил Митов си е измислил, за да се пренесе в реалност, в която не е самотен наркоман, без приятели и перспективи; в която е някой със славно минало и бъдеще.

"Витоша"
"Витоша" е документален филм за планината, разкрита чрез хората, които я обитават. Филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това със сигурност не е специализиран еко филм, предназначен за суровоядци. Зад казуса със ски зона "Алеко" прозира по-сериозен конфликт. "Витоша" е филм за всеки, който има самочувствието на участник, а не на наблюдател в света, който обитава.

В страницата на събитието ще намериш още интересни неща като например инфо за закриващото парти.

БЛОК КИНО | ПРОЖЕКЦИЯ НА ОТКРИТО
СЪБОТА, КВ. ХИПОДРУМА, 20:45ЧАСА

"Потъването на Созопол"
Не пропускай да видиш блестящия Деян Донков в ролята на Чаво - мъж на средна възраст пристига с десет бутилки водка в мрачния и дъждовен Созопол, където отсяда в стара, почти разпадаща се семейна къща. Изгубен в живота си и опитващ се да намери смисъл и причина за съществуването си в семейната къща. Чрез тези 10 бутилки водка той ще се сблъска със своето минало, със спомените на своето вече разбито семейство.

"Мечти"
Съвременна адаптация по разказа "От любов към изкуството"на О’ Хенри, която разказва за  безперспективността, на която са обречени младите. От драматургичната основа е останала само конструкцията, а филмът е парещо актуален.
"Мечти" е носител на Специалната награда на Международния фестивал за късометражно кино "Ранно пиле", 2014

Виж повече за филмите тук.

ИВАН КИРКОВ: СТЕНДЪП КОМЕДИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ
НЕДЕЛЯ, STUDIO 5, 21:30 ЧАСА, 10 ЛВ.

Пиене и смях с един от най-добрите комици в България те чакат, ако избереш в неделя да кръстосаш крака, да се облегнеш назад и блажено да изпратиш уикенда в Studio 5. Иван Кирков знае как да те разсмее и ако не вярваш, ще го похвалим - носител е на 7 български и международни награди за комедия и е основател на компанията Comedy BG. Планира да ти поговори на теми за възрастни, за нещата, които са и не са особено секси. Важно е да резервираш маса навреме, затова дръж под око страницата на ивента.

ТУРНИР ПО ДАРТС
НЕДЕЛЯ, FORCE POINT CLUB, 17:00 ЧАСА, 5 ЛВ.

С края на седмицата идва и краят на всички нерви, които загинаха достойно със и без повод през работните дни. В неделя ти предлагаме тотално възстановяване на доброто настроение и позитивен поглед на нещата, като те каним да се включиш в турнира по дартс. Провери колко ти е точен мерникът, представяй си лицето на най-дразнещите си колеги в десетката и мятай стрелички смело. Ако просто обичаш да играеш дартс, е още по-лесно – сега имаш повод да се събереш с други ентусиасти и да премерите сили и… точност. Виж къде се намира мястото на картата.

SOFIA UNDER INITIATIVE: PROJECT ARTHOUSE
ПЕТЪК, DADA CULTURALBAR, 20:00 ЧАСА

Хайде довечера с питие в ръка и под музикалния съпровод на страхотното музикално трио "Антракт" да се потопим в културна атмосфера, различна от тази на обичайната делнична вечер! Какво по-стимулиращо да отидеш на изложба, освен изкуството само по себе си и възможността да се запознаеш и подкрепиш изгряващи таланти. Освен творбите, които със сигурност си струват, благотворителната кауза, за която се борим, ще се състои и networking среща в малък формат. Млади хора с амбиции, страст и идеи на едно място правят идеалния бекграунд, където хем да се чувстваш в свои води, хем да почерпиш вдъхновение и да научиш нещо ново. Виж повече за авторите тук.

АВТОКИНО СЕРДИКА
ПЕТЪК, СЕРДИКА ЦЕНТЪР
, 21:15ЧАСА

Време е отново да застанем под звездното небе и пред големия екран за нова порция качествено международно кино. Само си избери ден и филм.

"Астерикс: Имението на боговете" (Франция, 2014 г.)

Този филм е по 17-ия комикс от поредицата за дребния умник Астерикс, глуповатия добряк Обеликс и кучето им Идефикс, които дежурно спасяват селото си в Галия от ударите на Юлий Цезар някъде през 1 век пр.Хр. В този епизод римският пълководец решава да построи имение до селото и да създаде нова римска колония, с която да ги срази от близка дистанция. Както винаги, галите се измъкват с хитрост, специална сила и хумор. Подходящ и за по-невръстни уши.

АВТОКИНО СЕРДИКА
СЪБОТА, СЕРДИКА ЦЕНТЪР
, 21:15ЧАСА

"Имало едно време в Анадола" (150 мин, Турция, Босна и Херцеговина, 2011 г.)

Остър завой в стила и тематиката правим в събота с прожекцията на "Имало едно време в Анадола". Филмът гарантира възраждането на европейското кино с излизането си през 2011 г. Чудноватата комбинация от държавите, покровителки на филма - Турция, Босна и Херцеговина, предизвиква вниманието на световни кинолюбители върху 150-минутното съдържание на филмовата продукция.

АВТОКИНО СЕРДИКА
НЕДЕЛЯ, СЕРДИКА ЦЕНТЪР
, 21:15ЧАСА

"На Рим с любов" ( 107 мин, Италия, 2012 г.)

В неделя е време за качествена европейска комедия. 107 минути са достатъчни да се потопим в идилията на италианското кино. Филмът "На Рим с любов" стартира през 2012 г. и триумфално напомня на света за европейската държава, майка на добри филми.

СОФИЯ ДИША
НЕДЕЛЯ, УЛ. "АНГЕЛ КЪНЧЕВ", 16:00 – 22:00 ЧАСА

Третата част от програмата  на "София диша" е посветена на ЛИТЕРАТУРАТА. Общо 10 български издателства и новите им литературни поредици ще се представят заедно с някои от авторите си във фестивалния ден.  В неформалната атмосфера на уличния празник ще можеш да избираш между книги, срещи, четения, литературни игри, илюстрации и музика на живо. Чакаме се на ул. "Ангел Кънчев". Всичко за фестивала ще намериш тук.