В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 12-14 ЮНИ

Какви да ги вършиш през предстоящия уикенд?

  • 12.06.2015
  • от редакторите

Този уикенд започва с петъчен beta рожден ден и продължава с открита поезия на открит терен в събота. Неделно търсиш съкровища на един по-добър битак и гледаш Фелини с малиново вино. Уикендът е чиста проба софийска романтика.

BETAHAUS BIRTHDAY PARTY
ПЕТЪК, BETAHAUS (УЛ. КРУМ ПОПОВ 56-58), 17:00 ЧАСА

Нашите приятели от betahaus станаха на три  години, а ние с умиление на пенсионер по курортни карти си спомняме старта им, когато у нас трябваше да се обяснява какво аджеба е coworking space. Сега, ако не знаеш какво е beta, не си в час, а на територията им са се кръстосали пътищата на голяма част от креативните софийски герои. Случката ще ни се случи и в трите пространства (coworking, event space и betacafe), а ти ще можеш да развихриш талант, като порисуваш на колоните в кафето и на специална бяла стена или да си направиш светеща инсталация с тиксо, батерии и три цвята светодиоди.  По рожденденска традиция ще има музика, храна и разни неща за подпийване. Да пребъде beta!


СОФИЯ ПОЕТИКИ
СЪБОТА, ЛЯТНА СЦЕНА, БОРИСОВА ГРАДИНА, 18:30

Ако сърцето ти се къса в рима или пък ти допада да слушаш как това се случва на други хора – имаме перфектното събитие за теб. Десетото юбилейно издание на София Поетики е този уикенд в Борисовата градина. Стартът се дава съботно, точно в 18:30 с рецитал на чуждестранните гости. Българските поети, които ще четат малко по-късно същата вечер, са всеобщият любимец Августин Господинов, Светозар Георгиев (ghostdog), Иван Димитров, Бистра Величкова, Иван Ланджев, Надежда Искрова, Манол Глишев, Росен Карамфилов, Айше Рубева, Петър Чухов, Благовеста Пугьова, Тома Марков, Радослав Чичев, Стефан Иванов, Константин Трендафилов, Димана Йорданова, Георги Белоречки и особено симпатичните ни Стефан Икога и Рене Карабаш. Някой от тях ще си тръгне отличен – гласувай, както го чувстваш. Неделно ще се случат няколко уъркшопа, за които можеш да намериш повече инфо тук.


"НАГОРЕ ЛИ ОТИВАТЕ?" – ТЕАТРАЛНО КОМЕДИЙНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
СЪБОТА, STUDIO 5, 18:30 ЧАСА

„Нагоре ли отивате?“ Освен въпрос, който често чуваш в тясното пространство на асансьорната кабинка, екзистенциален въпрос, на който ти се иска да отговориш положително. Това е и името на представлението, на което те каним в събота. Да се посмееш и да се позамислиш. Спектакълът е роден на базата на импровизацията и е вече на цели три години. Участват познатите ти от летните бг парчета Duli, Muden и Kukusheff. Те ще ти разкажат няколко смешно-тъжни истории, за които си заслужава да си запазиш ранната съботна вечер. Ето ти още инфо тук.


ЗАБАВЛЕНИЯ ОТ CANON ЗА ДЕНЯ НА БАЩАТА
СЪБОТА, НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ, 10:00 – 18:00 ЧАСА

Заповядай в зоната на Canon, където те очакват много забавления и изненади по случай Деня на бащата. Организаторите са превърнали пространството в Creative Park или своеобразна творческа работилница, в която деца (и възрастни) ще имат възможност сами да сглобят хартиен модел на животно, превозно средство или интересен предмет за подарък на своите бащи. Canon са подготвили специалния Selphy CP910 фотопринтер, с който ще имаш възможността да отпечаташ любимите си снимки от смартфона или таблета си. Другата изненада е безплатно разпечатване на професионално заснети кадри на теб и детето ти. Хвърли един поглед на страницата на събитието.


БИТАК
НЕДЕЛЯ,  GRINDHOUSE SKATECLUB, 12:00 ЧАСА

Тази неделя няма нужда да ставаш в пет и да биеш път до Софийския битак, за да си намериш съкровище (припомни си статията ни по темата), защото един по-добър битак те чака в Grindhouse Skateclub. На светло излизат позабравени, но запазени вещи. Ако пък ти решиш да продаваш, бързо се свържи с организаторите тук, за да предвидят място, на което да те настанят. Holy Groll ще готвят, което само по себе си е добра причина да се отбиеш. 


RETRO CINEMA NIGHT
НЕДЕЛЯ, RENAISSANCE, 20:00 ЧАСА

Както Стефан Икога каза: “Ако ви се гледа Фелини в неделя, ще можете да го направите вкъщи или тук. У вас сигурно няма малиново вино, нали?” Та в този ред на мисли едно от интересните и приятни за небцето неща, които да правиш неделно, е да се отбиеш до Renaissance (на „Графа“), където да споделиш с още такива като теб гледането на 8 ½ на Фелини. Старите ленти са хубаво нещо. Припомни си.