В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 22–24 МАЙ

Какви да ги вършиш в София през следващите дни

  • 22.05.2015
  • от редакторите

Като едни модерни ърбън будители отново сме тук да ти отворим очите за арт ивентите, социалните каузи и аутдор събитията, които си струват.

ЗЕЛЕНИ ДНИ
ДО 24 МАЙ, ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, 10:00 – 21:00 ЧАСА

За шести път под открито небе ще се състои едно зелено събитие, което обединява всички, загрижени за природата и природосъобразния начин на живот. Но независимо дали ти е зелено или не, те съветваме да хвърлиш едно око. Очаквай еко и кулинарни презентации, спорт, занаяти, кино и изложби. Вечеря с дегустация на традиционни български фермерски продукти ще бъде един от акцентите на „Зелени дни“. Мащабното изложение има за цел да популяризира отговорните бизнес модели, идеята за разумното използване на ресурсите, граждански инициативи и не толкова известни български дестинации. Разнообразието в програмата на форума е толкова голямо, че няма как поне нещо да не те изкефи, затова не пропускай да наминеш! Виж повече инфо на страницата на събитието.
 

MENTALIST IN THE THEATRE
ПЕТЪК, МОДЕРЕН ТЕАТЪР, 22:00 ЧАСА

Имаш ли нужда от малко магия в живота си? Ние сме тук, за да ти кажем къде да търсиш. 22 май, 22 часа, Уиски бара в Независим театър. Max Maximoff е менталист, изобретател, виртуоз. Той ще посегне на съзнанието ти по един приятен, вдъхновяващ начин. Ще предизвика любопитството ти и ще те накара да се луташ между възможното и невъзможното. Или просто ще те остави да вярваш в чудеса, защото това чувство всъщност е прекрасно. Коктейлите са от Club-Mate Bulgaria и Ron Brugal, за да се насладиш максимално на преживяването. Виж какво още…

 

НА СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС НЯМА ЪГЛИ VOL. II & APE|MEN
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, FABRICA 126, 15:00 – 05:00 ЧАСА

Второто издание на базар за съвременно изкуство прави място на нови алтернативни артисти да се изявяват, да намерят вдъхновение, да открият сродни души за бъдещи колаборации. Изложба, концерти на съвременни алтернативни музиканти, както и прожекции на експериментално българско и международно видео са нещата, които са същността на събитието. Специалното обаче е желанието на организаторите да разширят отворената креативна общност, която да генерира все повече възможности за развитие на талантливите хора. Удари едно рамо или си открадни муза от артистите, които ще присъстват. Провери програмата тук.
 

КИНЕМАТОГРАФ LIVE: ПРОГРАМА "БУНТ" И "ИМЕТО МИ Е ПРОТЕСТ" НА АТАНАС КУЦЕВ
НЕДЕЛЯ, STUDIO 5, 17:00 – 19:00 ЧАСА, 6 ЛВ

Преди почти две години програмата на голяма част от обществото беше „БУНТ“, след като едно събитие се превърна в кауза и даде кураж на хората да изразят недоволството си. Тогава едно момче на име Атанас Куцев засне нещата от по-различен ъгъл, а днес ние те каним на премиерата на документалния му филм „Името ми е протест“. Селекцията от късометражни филми от различни страни и с различни жанрове ще разбунтува мислите ти и ще ги настрои срещу безразличието и липсата на смисъл. Намери всичко, което те интересува покрай събитието, тук.
 

MAKEUP CLASSES WITH NADYA SIVKOVA VOL. 4
НЕДЕЛЯ, SMUGGLER’S DINNER, 15:30 – 18:30 ЧАСА, 30/60 ЛВ

Това събитие ще развълнува всички мацки с афинитет към ретро визията. Запиши се на тематичен курс за винтидж грим, като избереш дали искаш да присъстваш само на лекция, или желаеш да изпробваш наученото, използвайки професионални продукти, осигурени от организаторите. От Надя Сивкова ще научиш какви са основите при ретро грима, как сами да постигаме ретро излъчване, как да нанасяш перфектно очна линия, как да използваш различни продукти и техники. Няма съмнение, че ще получиш компетентен отговор на всеки въпрос, свързан с грима и техниките. Курсът ще е достъпен само за първите 20 записали се, така че не се бави! Ето тук цъкни за подробности.
 

ДА СЪБЕРЕМ ПЪРВИТЕ 500 КНИГИ ЗА ЧИТАЛНЯТА НА 24 МАЙ
НЕДЕЛЯ, ГРАДСКА ГРАДИНА, 10:00 – 19:00 ЧАСА

Любимият спот на софиянци, градинката пред Народния театър, се превръща в едно още по-специално място. Сещате ли се за изоставения стъклен павилион на алеята зад фонтаните? Ами едни готини хора са го забелязали и са видели каузата в него. Идеята е на 18-те кв.м, които павилионът помещава, да се събере селекция от съвременна българска литература. За това обаче организаторите разчитат на нас. Можеш да занесеш някое от любимите си заглавия там, като в замяна получаваш сертификат за дарител и възможността да заемаш книги за вкъщи. Подробностите са на страницата на ивента.
 

5 КМ БЯГАНЕ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА
НЕДЕЛЯ, БОРИСОВА ГРАДИНА, 11:30 – 13:30 ЧАСА

Ако следиш нашите предложения за нещоправене през уикенда, сигурно си забелязал, че сме почитатели на събитията, организирани от 5kmrun.bg. И как да не сме? Здравословно, тонизиращо и с награди – перфектната комбинация, която да те мотивира да изскочиш от заведенията или от дома и да се раздвижиш. Това извънредно бягане е част от спортния празник „Спортувай в своя град – Ърбан зона“, където Столична община и асоциация „Спорт в свободното време“ организират спортен фестивал като част от програмата на София 2018 – Европейска столица на спорта. Run, Forest, Run! Виж подробности и защо е важно да се запишеш.