В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 15–17 МАЙ

Какви да ги вършиш през предстоящия уикенд?

  • 15.05.2015
  • от редакторите

Този уикенд “говорим танц”! Стартираме с петъчни коктейли продължаваме с добри образци на съвременния плакат, вдъхновени от български архитектурни обекти. Събота вечер е за музеи, галерии и 36-часов театрален маратон. Неделно сме на бирпазар.


ПЛАКАТИ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА АРХИТЕКТУРА
ДО 16 ЮНИ, ЧЕШКИ ЦЕНТЪР, УЛ. РАКОВСКИ 100

Приятелите ни от PlakatKombinat.com (припомни си интервюто ни с Анна) и ONE ARCHITECTURE WEEK си партнират с Чешкия център за една особено интересна изложба. В този проект 12 български графични дизайнери интерпретират в авторски плакати добри примери от архитектурата в България през последните 25 години. Куратор е Анна Симеонова. Проектът е съвместна продукция на ONE ARCHITECTURE WEEK и PLAKATKOMBINAT.COM и беше показан за първи път в България в Пловдив, по време миналогодишното издание на архитектурния фестивал. Участват художниците Ясен Згуровски, Теодор Лихо, Милен Гелишев, Георги Янков, Николай Младенов, Надежда Комитска, Филип Бояджиев, Мариян Дзин, Милена Абанос, Стефан Чинов, Максим Мокдад и Анна Симеонова.


АНТИСТАТИК
ПЕТЪК, МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР, 19:00 ЧАСА, 8-10 ЛВ.

От АНТИСТАТИК 2015 питат “Говориш ли танц?” Ако кимаш с глава утвърдително, виж какво не трябва да пропускаш от програмата на фестивала. Днес (петък) приятелите ни откриват с “Танцова вечер на Мери Вигман”. Германката Мери Вигман е от най-значимите фигури на модерния танц. В това представление Фабиан преоткрива солата, които Вигман представя на първото си турне в САЩ (1930 г.) и за една вечер променя съществуващите представи за танц. С изключителна прецизност и артистичност Фабиан Барба изпитва възможностите за пресъздаване на движенческия език, силното въздействие и атмосфера на тогавашните рецитали на Вигман в зоната на напрежение между оригинала и цитата и в удоволствието от различието между телата им.
 

COCKTAIL ME, MATE: РОСИ И САШО
ПЕТЪК, TELL ME BAR, 22:00

Havana Club и Club-Mate си стискат ръцете за доста приятна серия от събития, в която симпатични градски герои влизат в нетипичната за тях диджей роля. Този петък музика ще ни пускат Александър Михайлов, който стои зад betahaus | sofia, и половинката му Роси Митова, която пък създаде платформата за истинска храна farmhopping. Музикалните ни очаквания към тях са високи, а ние кротко (или не толкова) ще наблегнем на коктейлите. Becko Istatkoff се включва с видео пърформънс.


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ
СЪБОТА, СОФИЯ

Задава се софийската нощ на музеите и галериите, в която ще участват всевъзможни културни институции и независими артисти. Входът традиционно е свободен, а програмата приключва около полунощ. Надяваме се тази година атмосферата да се доближи до тази на пловдивската музейна нощ през септември и ти даваме добра идея къде да кривнеш, в случай че бързо обиколиш музеите и галериите в централното каре – НАТФИЗ. Студентите са подготвили ежегодния си 36-часов театрален маратон, който започва точно в 17:00 часа в събота.

НЕДЕЛЕН БИРПАЗАР
НЕДЕЛЯ, KANAAL, 14:00-19:00 ЧАСА

Приятно обновената градина на KANAAL те чака на неделен бирпазар. Ако си запознат с поредицата събития, добре знаеш, че можеш да си намериш бирени съкровища, ако пък не си, ти казваме, че изборът е измежду (поне) 150 различни вида крафт бира, които ще бъдат извадени на светло от тъмната маза плюс съвсем нов американски внос.