В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 1–3 МАЙ

Какви да ги вършиш в София през следващите дни

  • 01.05.2015
  • от редакторите

Кой е казал, че почивните дни са за почивка? Тези почивни дни са за изкуство и… много слънце!

"ОТ АВТОРА ДО КОРИЦАТА" - СБОРНА ЕКСПОЗИЦИЯ
СКЛАДА, ДО 20 МАЙ, ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО СЪБОТА, 10:00 - 18:00 ЧАСА

Изкуството, разбира се, се усеща и преживява. Но за него трябва и да се пише. Това е главното послание и една от бъдещите теми, които Софийският международен литературен фестивал включва в програмата си. Защото не трябва да бъде пренебрегван нито един момент от цялото създаване на книгата – от избора на автор и текст, през съществената работа на редактора и коректора до подходящото оформление – корица, хартия, шрифт. В сборната изложба ще видиш фотографии на световноизвестни писатели, посетили България. Авторът на снимките, Владислав Христов, споделя, че иска да улови истинската природа на твореца отвъд думите му, цялата му земност и пълнота. Разгледай и специалната селекция на художника Рада Якова, подбрала образци на корици със cкандинавски дизайн, който се счита за един от най-иновативните. Разгледай страницата на събитието, където ще намериш точния адрес и ще придобиеш представа как изглежда мястото.

MINI ART FEST V
ДО 10 МАЙ, UNDERGROUND GALLERY/STUDIO

Срещу дните до 10 май в календара си запиши, че трябва да посетиш mini art fest V, защото в противен случай ще изпуснеш ударна доза готино изкуство от различните хора. Това е и темата на независимият арт фестивал – „Различните общества“, които създават артистични произведения от всякакъв жанр. Всеки може да участва, така че нищо чудно да видиш работа на някой твой приятел. А по-надолу ще ти разкажем малко повече за отделните изложби в рамките на феста.

"РАЗГОВОРИ" - ИЗЛОЖБА
ДО 10 МАЙ, UNDERGROUND GALLERY/STUDIO

„Разговори“ е общуване на двама творци в рамките на едно платно. Както в естествената комуникация, в тази също всеки излага своята гледна точка, пречупена през индивидуалността, стила и настроението на всеки артист. Разделянето не е механично, а зависи от темата и композицията. Идеята събира талант на втора степен в едно платно, давайки ти възможност директно да наблюдаваш колко различно, еднакво или симбиозно творят двама души.

„ЛИЧНИ ПЕРСПЕКТИВИ" /"PERSONAL PERSPECTIVES"
ДО 10 МАЙ, UNDERGROUND GALLERY/STUDIO

Иска ли ти се понякога да погледнеш през нечия чужда перспектива? Да видиш цветовете, в които той вижда света, и кое в композицията му е на преден и заден план? Е, сега имаш възможност да го направиш. Изложбата на Мая Стойкова представя картини през нейната перспектива, които можеш да видиш до края на петото издание на mini art fest-а.

MY NAME IS VAGINA
ДО 10 МАЙ, UNDERGROUND GALLERY/STUDIO

На пръв поглед скандална, на втори – необходима. Така можем да опишем изложбата MY NAME IS VAGINA. Тя представлява портрет, изобразен чрез женски полов орган. Авторът има за цел да провокира размисли по въпроса за половата и сексуалната дискриминация, за етичното разбиране на човека като цяло. MY NAME IS VAGINA е опит за идентификацията на жената като човек, а не като сексуален обект. Понякога провокацията е най-добрият начин да стигнеш до нечий ум.

3 МАЙ * ФИЛМОВ ДЕН НА МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ *
НЕДЕЛЯ, ДОМ НА КИНОТО, 11:00 ЧАСА, ВХОД СВОБОДЕН

Ела в Домa на киното, едно от 25-те места в Европа, където ще бъдат прожектирани номинираните за Наградата на младите зрители филми. Европейската филмова академия обяви трите филма, които можеш да видиш: „И ти си грозен“ (Ирландия), „Слабичката ми сестра“ (Швеция – Германия), „Невидимото момче“ (Италия). Младите зрители от различни точки на европейския континент на възраст между 11 и 15 години могат да гласуват и да споделят впечатленията си от филмите. Сигурни сме обаче, че прожекциите ще спечелят интереса и на по-възрастната публика. Тук можеш да намериш трейлъри и още информация покрай събитието.

ТРЕТИ СОФИЙСКИ БАЗАР ЗА ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ
НЕДЕЛЯ, МАГАЗИН VINTAGE STEREO, 12:00 – 18:00 ЧАСА

Никога не пренебрегвай арт потенциала на един винил, защото границите му зависят единствено от границите на твоето въображение.На лов за грамофонни плочи тръгваме отново в неделя. Ако си пропуснал предишните две възможности да се радваш на нови винил находки, сега е моментът да наваксаш. Намери ивента тук, а разговорът ни с Весо, Ники и Щъркела от Vintage Stereo можеш да прочетеш тук.

"ДИВИ ИСТОРИИ"
ОТ ПЕТЪК ДО НЕДЕЛЯ, ДОМ НА КИНОТО

Освежи уикенда с прожекцията на впечатляващ комедиен сюжет с убийствен сарказъм в шест различни истории за отмъщението и много черен хумор. Това е „Диви истории“, аржентинският филм на Дамиан Шифрон, който се превърна в абсолютен хит в родината си, обра 10 награди и беше сред най-силните претенденти за „Оскар“ за чуждоезичен филм 2015. Виж тук часовете и дните, в които можеш да си направиш кино планове.

ПИКНИК
ОТ ПЕТЪК ДО НЕДЕЛЯ, НЯКЪДЕ НА СЛЪНЧЕВО И ЗЕЛЕНО, 0 - 5 ЛВ.

Топло е, пролетно е, свежо е. Като цяло е най-доброто време да се пуснеш без  особено ясна цел и посока за всякакви разходкоподобни дейности. Всичко, което ти трябва, е одеяло, слънчеви очила, позитивизъм и някого, с когото да ги споделиш. Независимо дали ще избереш да разцъкаш някаква игра, или да се припичаш мързеливо, гарантираме, че след това ще се чувстваш като прероден.