В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 24–26 АПРИЛ

Все хубави неща, които да правиш този уикенд в София

  • 24.04.2015
  • от редакторите

Този уикенд се изявяват таланти, раздават се книги за смет, подпийнали бармани играят футбол, строги съдии оценяват танци на пилон, а ти дегустираш изискани вина  


ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, BULGARIA MALL, ПАРТЕР

Този уикенд ценителите на хубавото вино трябва да са много щастливи, защото ще се състои  пролетното издание на Фестивал на виното. Богата палитра от родни и вносни вина, нови продукти и био вина ще задоволят и най-изтънчените вкусове. В BULGARIA MALL ще имаш възможност да дегустираш престижни български и чуждестранни продукти, спечелили високи отличия на международни конкурси. Специални изложители са гост-избите от Аржентина, които ще ти предложат да опиташ вкусове, които не се срещат всеки ден. Входът е свободен, така че нямаш причина да го пропуснеш.


SOBAZAAR GREEN EDITION #2
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, SOHO, 10:00-19:00 ЧАСА

Грижливо подбрана селекция от „зелени“ продукти те очаква в СОХО тази събота и неделя – от вкусни домашно отгледани зеленчуци, през домашно мляко, сирене и наденички, красиви играчки, ръчно изработени дизайнерски дрехи и аксесоари – шалове, бижута, чанти и други детайли, дизайнерски предмети за бита – лампи, чаши и керамика, домашен мед и насипен ароматен чай, мармалад и сироп от роза, до магично малиново вино. На базар като този е готино да отидеш не само заради красивите, полезни и вкусни неща, но и защото те залива вълна от топлина и любов. Каквото и да си избереш от предлаганите неща, ще е добра инвестиция, а от позитивната енергия на артистите можеш да черпиш напълно безплатно! Разгледай участниците тук.


БЪЛГАРСКИ ПОЛДЕНС ШАМПИОНАТ
СЪБОТА, CLUB MIXTAPE 5, ОТ 19:00-24:00 ЧАСА, 20-25 ЛЕВА

Ако у някого все още съществуват предразсъдъци за танците на пилон, каним го в Mixtape 5 тази събота, за да го отървем от тях. Красота, акробатика и страст са трите думи, с които можем да опишем предстоящия Шампионат по полденс. Очаква те разнообразие от танци и музика, а експертно жури ще оценява професионалисти в областта, докато ти се наслаждаваш на зрелището. Виж подробности и как да си вземеш билети предварително.


КНИГИ ЗА СМЕТ
НЕДЕЛЯ, ПРЕД THE MALL И ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, 10:00-13:00 ЧАСА

Ето че дойде ден, в който можеш да размениш пластмаса срещу книги. Не се бъзикаме. За всеки килограм пластмаса, който донесеш, ще получаваш по един талон за безплатна книга. Можеш да си вземеш произведения като “Магьосникът от Оз”, “Дивото зове”, “Приключенията на Том Сойер”, пролетните приказки на Андерсен. Ще бъдат включени и български произведения като “Пътят на Сантяго” на Момчил Савов, както и такива на астрологична и здравословна тематика като “Как да се храним според зодията”.  Събитието можеш да разгледаш тук.


ПИЯ ЗА СПОРТ: OPEN BARTENDING FOOTBALL DRINKING CUP 2015
НЕДЕЛЯ, ИГРИЩА RD SPORT, 13:00 ЧАСА

Собственици, управители и персонал на емблематични столични (и не само) заведения се събират на игрището, за да си премерят ако не футболните умения, то поне чувството за хумор и таланта да се забавляват. Събитието с култовия наслов „Пия за спорт“ се провежда за четвърти път и в сегашното си издание обединява над 200 съмишленици и над 20 бара, в това число познати градски лица. Минимумът промили, с който допускат футболистите в игра, е 0.5. Към фъна се присъединяват и Smuggler's Diner, които са поели инициативата за open kitchen и ще се постараят никой да не остане гладен и жаден. Припомняме ти, че това са софийските специалисти по американска кухня и барбекю. Организаторите категорично заявиха, че трезви отбори няма да бъдат толерирани. Тук ще намериш точния адрес и друго инфо.


ZINEXCHANGE
ДО НЕДЕЛЯ, HIP HIP LIBRARY

Ако искаш да размениш книги или други печатни издания от твоята колекция за избрани зинове, комикси, вестници, списания и т.н., HIP HIP LIBRARY е мястото за теб. На стената на Фейсбук страницата можеш да напишеш какво търсиш или какво разменяш, както и да се ориентираш до мястото. А нищо не пречи просто да дойдеш да разгледаш.


„ШАХ С ПЕШКАТА” 2015 – ФЕСТИВАЛ НА ПЪРФОРМАНСА
СЪБОТА, НДК, 18:00 ЧАСА

И този уикенд  няма да мине без арт предложение. В „Шах с пешката” участват студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Изобразително изкуство” на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и вече утвърдени артисти от „Изкуство в действие“. Изявите обхващат различни тенденции в развитието на пърформанса. Мястото е Енергoразпределителната станция на НДК (зад Малкото НДК) – нестандартно и находчиво, каквото подхожда на подобен ивент. Програмата ще включва както изпълнения на живо – пърформанси и акции, така и видео прожекции и видео ретроспекции. Повече за събитието виж тук.

Последният ивент се състои съвместно с друго голямо събитие в сферата на изкуството, а именно SOFIA UNDERGROUND 2015/ МАШИНИ. За единствения по рода си фестивал за съвременно изкуство в България ти разказахме съвсем скоро, но искаме да сме сигурни, че няма да го пропуснеш.