В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 20–22 МАРТ

Какви да ги вършиш в София през следващите дни?

  • 20.03.2015
  • от редакторите

За любителите на изкуството се очертава един доста интересен уикенд. Можеш да избираш между литературни четения, изложби и моден workshop. Накъде си?


ЩРИХ И СТИХ
ДО 30 МАРТ, ГАЛЕРИЯ SUSPICIOUS

Интересно ли ти е как се ражда художественото? На изложбата ЩРИХ и СТИХ  ще можеш да видиш как едно изкуство се преплита в друго. Получава се интересната комбинация, която се нарича визуална поезия и обединява 6 авторски късометражни анимационни филма, базирани на 6 съвременни български поеми. Стиховете, по които са направени филмите, са “Малко сутрешно престъпление”, “Одеонъ” и “Естествен роман в 8 глави” на Георги Господинов, “Млекарката” на Димитър Воев, “100% настроение” на Дилян Еленков и “Постиндъстриал” на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров. Мястото, където ще ти сервират този арт, е точно тук.


МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
20 МАРТ, YALTA CLUB ART ROOM, ВХОД СВОБОДЕН

Yalta този път отваря врати за едно интересно събитие, което ще събере любители на готината арт обстановка и историите от фантазията за фантазията. Авторите (сред тях и любимият ни градски агент Мила Михова) те канят на литературно четене, на което ще чуеш техните легенди за всякакви русалки, еднорози, аватари, неродени моми, юнаци, бозали по 25 години, караконджули, кикимори, Рапунцели, съмнителни феи, пробутващи сини хапчета, и спящи красавици, които изобщо не внимават с кого заспиват. Не че това не звучи достатъчно обещаващо, но на бара можеш да намериш напитки на промоционални цени, а за гладните ще има пуканки и шоколад.


SOEXHIBITON: VICTORMOV
ПЕТЪК И СЪБОТА, SOHO

Друга порция храна за душата под формата на картини, фотографии и инсталации. В продължение на месец на стените на СОХО ще откриеш изкуството, пресъздадено от едно семейство – Виктор, Тита и техния малък син Сава. С Victormov ТЕ събират в едно разпилени желания, разностилни интереси, всевъзможни експерименти и опити. Дават ти свободата да откриеш в тях това, което ти искаш да намериш. Дрескодът е въображение, откриването е в петък от 19:00 часа, намини в събота, а в неделя СОХО не работи.


DESIGN YOUR DRESS С НИКОЛАЙ БОЖИЛОВ
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, BETAHAUS SOFIA, 10:00 – 17:30 ч

Ако смяташ, че притежаваш фешън инстинкти, можеш да ги изпробваш на workshop, воден от моден дизайнер с престижни награди, собствен лейбъл и присъствие на Berlin Fashion Week. Името на нашето момче е Николай Божилов и ще ти покаже как да си скроиш рокля по собствени размери, как да трансформираш дадена кройка, за да реализираш следващ дизайн. Най-якото е, че можеш да носиш собствения си модел, който ще ти ушият в неговото студио срещу 30 лв. Програмата, нужните материали и други интересни подробности можеш да намериш тук.


ТРИ В ЕДНО
СЪБОТА, РЕНЕСАНС, 20 ч

Ако ти се ходи на литературно четене, тази събота попадаш на happy hour – три литературни четения в едно. Боби Петров, Мария Куманова и Нинко Кирилов се събират отново, за да ти представят своята градска литература, всяка подписана с техния собствен характер. Започни съботната вечер с доза изкуство точно тук.