В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 5-7 ДЕКЕМВРИ

Какви да ги вършиш този уикенд в София?

  • 05.12.2014
  • от редакторите

Ако още не те е хванала коледната треска (не сбръчквай вежди, за онази хубавата говорим), този уикенд няма да ти се размине. В betahaus и SOHO рязко става празнично с два зимни базара, които не са за изпускане. Оттам нататък те разхождаме из две нетрадиционни изложби и те пращаме на предновогодишен пазар на разни красиви неща, които да облечеш в нощта срещу 2015-а.

NEXT DOOR WINTER FAIR
СЪБОТА, BETAHAUS, ОТ 14:00 ДО 20:00 ЧАСА

Вече сме ти разказвали за момичетата, които стоят зад Next Door Fair. Този уикенд те са ти спретнали истински зимен панаир в betahaus. Идеята на събитието, както и на Next Door Fair въобще е предложи качествена селекция продукти на разнообразни български дизайнери и производители; продукти, които са стойностни, естетически издържани, функционални и всеки от нас би искал да притежава в дома си. Разпитахме ги защо е важно да подкрепиш местните производители, и те ни го обясниха така:

Когато купуваме продукти, произведени в близост, ние подкрепяме хората, които са наши съседи. Инвестирайки в техните стоки, ние ги опознаваме по-добре, правим ги по-усмихнати и по този начин подпомагаме цялата общност.

Ние смятаме, че големите промени в живота често започват с малки стъпки, като например да превърнем квартала си в по-добро място за живот. Ето защо идеята на Next Door Fair е да обедини дизайнери, занаятчии, предприемачи и въобще всички, които произвеждат качествени стоки за дома, градината, произведения на изкуството и т.н.” Съвсем скоро ще е готова и интернет платформата им, която ще ти помага да намираш по-лесно локално произведени продукти.


SO BAZAAR – CHRISTMAS EDITION
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, SOHO, ОТ 10:00 ДО 19:00 ЧАСА

Приятелите ни от SOHO обещават съботно-неделният коледен базар да ухае на джинджифил… и на Коледа. Идеята е да разгледаш и харесаш подарък, който обаче има добавена стойност – той е авторски, лимитиран и закупен от самия артист, който го е създал. Селекцията включва какво ли не – от красиви играчки, през ръчно изработени дизайнерски дрехи и аксесоари – шалове, бижута и други детайли, дизайнерски предмети за бита – лампи, чаши и керамика, домашен мед и насипен ароматен чай, мармалад и сироп от роза, до вълшебен шоколад от малка фабрика. Тук можеш да видиш пълния списък на артистите, които ще се включат, и да се ориентираш предварително. 


EAT.ART
ДО 20 ДЕКЕМВРИ, SMUGGLER`S DINER

Първата от серия изложби, които са ни замислили момчетата зад Smuggler`s Diner, е факт. Илюстрациите на Светослав Станков, Момчил Генов, Момчил Захариев и Дидо Пешев са си намерили правилното място в пространството на дайнъра. Всички работи са вдъхновени от стила и усещането, което носи местенцето, а ако някоя от тях ти хареса особено много – можеш да я купиш на място. По всичко личи, че Smuggler`s Diner  ще се превърне в още една територия, където талантливите български артисти да се вихрят. А какво се случва в една паралелна реалност, виж тук.СТАРИ ГРАДСКИ… НОВОГОДИШНИ ТОАЛЕТИ
ПЕТЪК И СЪБОТА, СТАРИ ГРАДСКИ, ОТ 11:00 ДО 19:00 (ОБЕДНА ПОЧИВКА ОТ 14:30-15:00)

Стари градски отново ти дава повод  да се разходиш до концептуалния магазин на ул. Славянска 33. Този път там те чака селекция от новогодишни тоалети (да, време е да помислиш какво точно ще облечеш в онази нощ). Хвърли поглед в блога, ако искаш да се ориентираш предварително. Иначе в магазина има още куп неща, които биха ти свършили добра работа, ако си стартирал тура за подаръци – бижута и шапки на български автори, чорапите на Stinky и детската карта на София за оцветяване (ама за нея обещаваме да ти разкажем подробно друг път).


ACTION!
ДО 14 ДЕКЕМВРИ, SABAI GALLERY

Приятелите ни от особено приятната галерия на Малките пет кьошета (ул. Неофит Рилски 63) – SABAI, имат да ти кажат и покажат нещо. Става дума за прясно стартиралата изложба бижута, изработени от Симеон Шомов (хвърли едно око на работите му тук). Идеята се крие в това да се убедиш, че бижутата са не просто обект, а разказват истории, провокират емоции и са свидетели на случки – та са нещо повече от красива вещ.  Тук бижутата ще радват не само очите, но и ума, а материалите са сребро, проба 950, злато 14к, позлата 22к и естествени камъни. И още нещо – този уикенд SABAI гостува на коледния SOHO базар.