В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 14-16 НОЕМВРИ

Какви да ги вършиш този уикенд на софийска територия?

  • 14.11.2014
  • от редакторите

Ноември се усеща приятно препълнен със събития, които да осмислят уикенда. Този път започваме петъчно с големия Tiga и нашите момчета от TAKEOVER, както и с брейк ивента, който се вихри от четвъртък във Fabrika 126. Събота и неделя са особено културни с нощен театър и класическа музика по всяко време.  

TIGA
ПЕТЪК, YALTA CLUB, ROOM 2

Tiga е поредната бомба, която момчетата от TAKEOVER залагат в своята поредица от партита с първокласни артисти. В последните години той се превърна в едно от най-интересните имена в света на техно музиката. Такива са и впечатленията на авторите от списание MIXMAG, на коeто той съвсем скоро беше корица. Често може да видиш името на Tiga както в челните позиции на beatport чартовете с парчета като Push, Let's Go Dancing и Bugatti, или пък да го чуеш на някои от най-значимите фестивали по света. Сетовете му са въздействащи и изненадващи, вариращи от минималистични дълбоки звуци, стигащи до техно асид и dirty груув. Интимната обстановка и загадъчността на Room 2 ще са перфектен декор за музиката и тъмната страна на канадския dj в нощта на 14 ноември. Домакини на събитието ще бъдат момчетата от TAKEOVER – Liubo Ursiny, Valdy и Philp Chernikov.


URBANCULT HIP-HOP EDITION
ПЕТЪК  И СЪБОТА, FABRIKA 126

Феновете на хип-хопа могат да уплътнят уикенда си с фестивала URBAN CULT HIP HOP EDITION във Fabrica 126. В  петък по програма от 19:00 ч. на DANCE ARENA ще се случи URBAN ALL STYLE BATTLE, танцова битка, включваща разнообразие от стилове: popping, locking, hip hop, breaking, house dance и много други. След 22:00 часа на сцената се качват френският рапър SOULKAST & BRAHI. В събота от 16:00 часа продължават настървените брейк битки на URBAN BREAKIN` BATTLE, не по малко вълнуващи от срещата на Кобрата с Кличко. След 22:00 часа MUSIC STAGE ще се взриви от скандалния Dirty Dike + Edward Scissortongue & DJ SAMMY. Повече информация за фестивала следи тук.


ТЕАТЪР НА СЕТИВНИЯ ЛАБИРИНТ
СЪБОТА, VERTIGO BUSINESS TOWER, 18:30–21:30

„Институтът за изследване на Тишината“ се занимава с изучаването на своя предмет съвсем буквално. Сетивният лабиринт представлява „постановка“, в която главен герой си всъщност самият ти. Посетителите не са пасивни консуматори на артистичен продукт, а са активно съ-участващи в театралното взаимодействие. Представлява преминаване през специално подготвена пространствено-театрална инсталация, която предлага уникални лични срещи с артистите и интензивни сетивни усещания (слухови, осезателни, вкусови, обонятелни, визуални), което отключва асоциации, образи и спомени и така преминаващият става герой на история, която сам пише. Лично изпитано от нас преживяване, което си заслужава!


НОЩ НА ТЕАТРИТЕ
СЪБОТА, НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“,  11:00

Инициативата се случва едновременно в 11 български града и 11 европейски държави, като програмното съдържание съдържа над 150 представления и пърформанси, музикални изпълнения и изложби, прожекции, и то не само в София. Очаква те истински театрален маратон с множество събития и театрални срещи. Много от събитията са с вход свободен, в повечето театри цените на билетите са преференциални. Следи страницата им тук за повече информация около събитието.


DIVINO.TASTE
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ,  НДК,  16:00

От 14-и (петък) до 16-и, ще можеш да се помотаеш и да дегустираш доволно на изложението на българските винопроизводители в НДК тази година. Освен тестване на селекцията от вина ще можеш да участваш и в майсторските класове и да послушаш лекции по темата, които ще обогатят знанията ти за виното и ще те срещнат с най-добрите български винени експерти. Информация и билети тук.

ДА СВИРИМ НА КЛАВИНОВА ЗАЕДНО
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, SERDIKA CENTER

Този уикенд, от 14 до 16 ноември, Serdika Center се превръща в своеобразно културно пространство за малки и големи, които ще могат в непринудена атмосфера, извън традиционните концертни зали, да послушат произведения за пиано в различни стилове. В инициативата на Yamaha да запали интереса към изкуството и да го приближи до всеки от нас, като го изнесе извън неговата обичайна територия, се включат виртуозният пианист на група ТЕ Ясен Велчев; Мария Каракушева – музикант, приел за своя мисия да направи връзката между класическата музика и младите хора, като представя традиционното изкуство по нетрадиционен начин в проектите си Classic In The House, Classic In The Jazz и Grace On Air; и младият изпълнител и пианист Пламен Денчев, изгрял като риалити звезда с бандата си Voice Of Boys, който към този момент е член на Funky Miracle и е музикален педагог в последния сезон на телевизионния формат X Factor.


CAFÉ И КЛАСИКА
НЕДЕЛЯ, ЗАЛА МАТИ, ОТ 10:15 ДО 12:00

Да изпиеш кафето си в неделя сутрин под звуците на класически концерт в изискана атмосфера – това е най-новото предложение на културен афиш, което цели да направи класическата музика достъпна за по-широка публика. Макар и необичайно време за концерти, в артистично и уютно декорираната зала гостите ще се докоснат до впечатляващи изпълнения, докато си почиват с чаша ароматно кафе и прясна закуска. Събитията са аналог на  световноизвестната поредица класически матинета, организирани в Royal Albert Hall в Лондон под името Classical coffee mornings. В първият концерт тази седмица се включват Сапаев квартет (Санджар Сапаев – цигулка, Иван Стайков – цигулка, Радослав Йорданов – виола, Станислав Ушинкин – виолончело). Масите са подредени в кабаретен стил, с обособено място в залата за кафе или чай със сладкиш или кроасан и вода, а входът е 25 лв. (включени кафе или чай и закуски). Билети тук.

И много важно - не забравяй, че днес се случва #ninjaweekend в Mixtape 5. Какво ни разказа Ристо от Ninja Squad и StinkyFamily по този повод - виж тук.