В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 8-9 НОЕМВРИ

Какви да ги вършиш в София през уикенда?

  • 07.11.2014
  • от редакторите

Вече си яко нагазил в ноември и мечтите за циганско лято са толкова абсурдни, че е крайно време да приемеш реалността и да инвестираш в зимни гуми. Изпържи си едни филийки в събота сутрин (ей така здравословно) и стартирай уикенд, в който да търсиш по-топличките места в София и по-необичайните занимания. Имаме какво да споделим по темата.

РАННО ПИЛЕ
СЪБОТА, АНИМАЦИОННО КИНО, G8 И ДОМ НА КИНОТО, 11:00-13:00
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, ИГРАЛНИ ФИЛМИ, G8 И ДОМ НА КИНОТО, 14:00-20:00

Ранно пиле е единственият в България форум за студентско кино, а фестивалът, който тече в момента, се организира с идеята младите творци да си намерят публика и публиката да си намери млади творци. Жизненоважно! Тази година е десетото юбилейно издание на “пилето” и ще се представят цели 122 филма. В събота след конкурсната програма за анимационни и игрални филми в Дом на киното можеш да гледаш допълнителната прожекция на “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”. В неделя продължаваш с още цял ден игрални филми. Самият фестивал е до 11 ноември, а всичко за него е тук.


НОЕМВРИЙСКИ КЛОШАРТ БАЗАР
СЪБОТА
, УЛ. ШИШМАН 24, 13:20

Клошарт базарът представлява събиране на едни от най-добрите магазини и творци, които да представят колекциите си от секъндхенд дрехи и ръчно изработени бижута от рециклирани материали. Завърти се там тази събота, винаги можеш да намериш нещо наистина интересно, когато става  дума за дрехи втора употреба. Запазени неща на големи имена в модата, и то на далеч по-ниски от оригиналните цени. Събитието е тук.


КОРЕКЦИЯ НА СОЦИАЛИЗМА
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ
, РАКЕТА РАКИЯ БАР

Дни преди 25-годишнината от промените в България в “Ракета ракия бар” се представя изложбата на Станислав Беловски “Корекция на социализма“ (Should I stay or should I go). Работите в изложбата повдигат въпроси за паметта, носталгията, желанието. От една страна, цялата ни сегашна култура и общество са се оттласнали от социалистическото, от друга страна, има една соц носталгия у хората. Тя навлиза в поп културата през визуалното. Погледът на любимеца ни Станислав Беловски си заслужава отделеното време. Ако не си гледал филма, който The Economist засне за Бузлуджа – сега е моментът.


КИНЕМАТОГРАФ: "ОТЧУЖДЕНИЕТО" С ВИЛМА КАРТАЛСКА И РАДКО САВОВ
НЕДЕЛЯ,
СТУДИО 5, 18:30

Или „Защо си сам, а масата е пълна“. Едно събиране, което да сплоти всички фенове на късото кино и да сътвори един свят на взаимност поне за два часа. Филмите в тази селекция третират въпросите за съвременната любов, етикетите, които сами си слагаме, трудностите при общуването между хората и малките светове, в които всеки се затваря. Билети – на място. Повече инфо тук, а нашето интервю с момчетата, които стоят зад проекта Кинематограф, е тук.

OPEN POLE DAY
НЕДЕЛЯ
, УЛ. АНТИМ I 52-54, 16:00-19:00

Момичетата от Pole Dance Bulgaria са ти организирали отворен час за тренировки с инструктор по пилон, обръч, воали и стречинг. От теб се иска да пребориш неделния мързел, да събереш смелост и да се закараш до залата. Ако пък се чудиш как се бори гравитацията, не пропускай да разбереш това-онова за въздушната акробатика. Всичко, което ще видиш и опиташ, е жесток нов начин да поддържаш форма и, разбира се, супер секси, което му носи поне три бонус точки. За вдъхновение виж едно видео, което приятелите ни от Under The Line заснеха с две от движещите сили на Pole Dance Bulgaria – Антония и Любомира.

Ако пък ти е много студено, разходи се из добрите места за чай в София.