В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 1-2 НОЕМВРИ

Какви да ги вършиш през първия ноемврийски уикенд?

  • 31.10.2014
  • от редакторите

Ако Хелоуин партитата не зачеркнат изцяло уикенда ти (както само махмурлукът и любовта могат), имаме няколко доста културни идеи как да разтовариш от случилото се във втората по важност нощ след Нова година. Съботно-неделните занимания са кротки и с каузи.

ХАХАХА ИМПРО ТЕАТЪР
СЪБОТА, 11:00, КИНО ВЛАЙКОВА

Любимците ни от трупата за импровизационен театър, или по накратичко ХаХаХа, искат да те забъркат в 12-часов маратон, в който ще са замесени всички техни непрофесионални групи. Кадетите от ХаХаХа ИмПро Академия стартират с Импро Хобити от 11 часа и така тематично до късно. Мястото е кино „Влайкова“, за което или добро, или нищо поне заради носталгията, която ни тресе по него. Ако се чудиш какво е ИмПро, обясняват ти го така – “В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. Всяко импро е застрашено от провал във всяка секунда. И тъкмо затова е толкова вълнуващо. Най-важният принцип в импро театъра се нарича „Да, и...“. Съгласяваш се, каквото и да ти сервират на сцената. (Ако партньорът ти изневиделица реши, че имаш две деца и преди операцията си бил жена – сериен убиец, имаш две секунди да станеш точно това доблестно и безусловно.) Импро театърът иска преди всичко кураж и въображение.”


ШВЕЙЦАРЕЦЪТ С БЪЛГАРСКО СЪРЦЕ
СЪБОТА, 12:00, КИНО АРЕНА ЗАПАД

В Деня на народните будители може да гледате документалния филм „Швейцарецът с българско сърце“, посветен на героя Луи Айер. Лентата разказва интригуващата история на швейцарски учител, който още с пристигането си в България я припознава като своя втора родина и й се отдава напълно. Айер бързо се влюбва в българите и до края на живота си се бори за българската кауза, като дори участва в трите войни за национално обединение, в които България влиза в началото на XX век. Автори на документалния филм са създателите на сайта „Българска история“. Трейлъра можеш да гледаш тук.


MOVEMБАР
СЪБОТА, 21:00, ROCK IT, ВХОД СВОБОДЕН

За поредна година на 1 ноември стартира Световна кампания за борба с рака на простатата и други злокачествени заболявания, характерни за мъжете. На този проблем е посветен Моември (или Movember – комбинация oт австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“, и месец ноември – November). Това е месецът, през който всеки мъж носи с гордост белег на своята мъжественост – мустаците. Кампанията се открива в бар RockIt, а екипът на Rockabilly.bg по всяка вероятност ще вкарат малко приятно винтидж усещане. Ние от своя страна ти припомняме и правилата на Мо братството, ако решиш да си отгледаш мустак.
1. Всеки Мо брат трябва да започне на първи Моември с гладко избръснато лице.
2. През целия месец Моември всеки Мо брат трябва да пусне и оформи мустак.
3. Мустаците не трябва да са свързани с бакенбардите. Това се счита за брада.
4. Брадичката не трябва да се свързва с мустаците. Това се счита за катинарче.
5. Всеки истински Мо брат трябва да се държи като истински джентълмен.


ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА
НЕДЕЛЯ, 18:00, KANAAL

"Четящите хора" е инициатива, която на 19 октомври събра група хора, за да си подарят книги. Втората сбирка на четящите обаче е тази неделя в любимото местенце Kanaal (едно от леговищата на крафт бирата в София). Идеята – носи си книга, за да четем заедно и да си разменим книги. Ние от Go Guide вярваме в четенето, не сме изоставили книжната си рубрика и всяка седмица ти препоръчваме смислени заглавия. Четящи има много и искаме да ги срещаме. Мястото на срещата е вече известно. Бъди там!