В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 4-5 ОКТОМВРИ

Какви да ги свършиш през уикенда в София?

  • 03.10.2014
  • от редакторите

В първия октомврийски уикенд имаш точно една наистина важна задача – да гласуваш! В страни от това ние имаме четири идеи как да прекараш свободното си време през деня доста културно – две изложби, една българска лента и малко театър. Приятен уикенд.


ТРИ ДНИ В САРАЕВО
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, EURO CINEMA И ДОМ НА КИНОТО


Филмът изследва човешкото подсъзнание посредством главната героиня, на която уж всичко й е наред, но усеща една необяснима тревожност. Историята се завързва, когато се оказва, че нейната единствена зона на комфорт е сънят, който я пренася на непознати места в Сараево, където тя върши едни не съвсем приети неща. Оказва се обаче, че тя не е единствена. В интернет Маргарита намира друго момиче със същите видения и двете се срещат в Сараево, за да разберат какво се крие зад всичко това. Историята, която Николай Тодоров филмира, ни изглежда обещаващо, а трейлърът е тук.
EURO CINEMA: 4.10 (събота), 19:15 часа; 5.10 (неделя), 15:00 часа
ДОМ НА КИНОТО: 4.10 (събота), 15:30 часа; 5.10 (неделя), 18:30 часа
ОДЕОН: 4.10 (събота), 17:45 часа; 5.10 (неделя), 15:45 часаЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ СЪСТОЯНИЯ
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ


Част от колекцията на испанския музей Alcobendas е в България до края на ноември. Фотографска изложба показва 47 автори, започвайки от испанския неореализъм във фотографията до съвременни артисти. Акцент в експозицията е и присъствието на автори като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа, архивирали политическия преход в Испания през 80-те и 90-те. Малко храна за окото и мисълта, която да поемеш през уикенда.


АЛО, АЛО
НЕДЕЛЯ, ТЕАТЪР ВЪЗРАЖДАНЕ, 19:00


Всъщност пиесата “Ало, ало!” е писана преди сценария на така популярния сериал. Времето е периодът на Втората световна война, замесените са смахнати нацисти и дейци на Френската съпротива. Чувството за хумор е над всичко. Пиесата започва така, че бързо да влезеш в час какво те очаква през следващите малко под два часа: “Това е моят ресторант. Сега той е отворен. Засега всичко изглежда мирно и тихо, но скоро тук ще се напълни с немци, с които трябва да съм мил; ще се появи жена ми, с която трябва да съм мил, и сервитьорките Мими и Ивет, с които обичам да съм мил.”    


ИЗЛОЖБА НА ИВО ДИМЧЕВ
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, “МОЗЕЙ” (ГРЕШКАТА Е УМИШЛЕНА)


Възможно е да познаваш Иво Димчев като хореограф. Освен със съвременен танц той се занимава още с визуално изкуство. Първата си изложба с картини, скулптури и фотография открива в арт пространството “Мозей” на бул. „Сливница“ 178. Във Виена Димчев е представляван от престижната галерия "Концет", където негови фотографии съжителстват с тези на артисти като Йозеф Бойс, Франц Вест и Отто Мюел. Участвал е в редица общи и солови изложби из Европа, а творбите му са притежание на колекционери и галерии в Германия, Белгия и Австрия, както и на Софийската градска художествена галерия. Описва изложбата си като резултат на период на “плодовита обърканост”. Остава да видим…