В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 27-28 СЕПТЕМВРИ

Какви да ги вършиш през последния септемврийски уикенд

  • 26.09.2014
  • от редакторите

Ако дъждът, който се излива в момента (разбирай в петък преди обяд) е сринал всички твои смели планове за уикенда, спокойно, прогнозите са обнадеждаващи, а нашите идеи виреят при всякакви метеорологични условия. Имаме няколко предложения за теб, които съчетават разходка през деня (а, дано), както и вечерни занимания  (публични и съвсем прилични).  

STAND UP COMEDY „ТУК Е ТАКА“
СЪБОТА,  ХОТЕЛ СЛАВЯНСКА БЕСЕДА, 20:00


Време беше жанрът да се популяризира и в България, защото standup-ът е едно от най-разпространените в другите страни средства за забавление – вид постмодерна театралност (пърформанс). В събота ще имате възможност да вкусите от първа ръка хумористичния стил на участниците, един от които комедиант от съседна Македония – Никола Тодороски. Ще му партнират и „наши хора“ – българските комици Иван Кирков и Васил Ножаров.  
Билети на място, входът е осем лева.#OPENSOFIA
СЪБОТА, WWW.OPENSOFIA.BG, 15:00 ЧАСА

Знаем, че обичаш София толкова, колкото и ние. Колко я познаваш обаче? Приятно предизвикателство идва от Heineken - задачата ти е да влезеш на www.opensofia.bg в събота, точно в 15:00 и да познаеш всички места, които ще видиш във видео. След това от теб се иска да ги обиколиш и да събереш оставените там следи. Видеото е лична селекция на трима чужденци,  които живеят в София и имат желание да ни покажат нов и индивидуален поглед към града ни. За целта Зак, Карлос и Пол се въоръжиха с Google Glass и обиколиха любимите си локации в търсене на нови и неочаквани хора и преживявания. Имаш свежия поглед на човека отвън, който да те накара да преоткриеш "своето място". Въпреки че доста от тези места са тяхна лична тайна, убедени сме, че ако наистина София е твоят град, със сигурност знаеш кои са те. За най-добрия приключението продължава и след края на играта, защото победителят заминава за Лондон, а там го очаква един много специален гид. Той ще го отведе далече от туристическите забележителности, право в центъра на събитията, където ще получи уникалната възможност да се запознае с потайностите, достъпни само за посветени. И за него.
В този ред на мисли си припомни и нашата разходка до Битака и не забравяй да споделяш своите места в социалните мрежи с хаштаг #opensofia.ВЬБАНКЬ
СЪБОТА, БУЛ. ЦАР БОРИС III 126


Тази събота отново банкираме в изоставената банка зад Датския колеж. Ако вече си попадал на някое от събитията там, няма нужда да изпадаме в подробности. Ако пък не си – крайно време е. Голяма, пълна с история и превърната в чудесно парти и арт пространство за една нощ, банката е място, където да позабравиш, че традиционно нощния живот в милата ни столица се случва из излъскани клубове. Този път организаторите обещават духът да е пресечна точка между Берлин и Лондон, а замесените артисти са цели седем. Търси си място в някоя от двете зали и се забавлявай. Ние сме там.


ЧЕТИ С МЕН
НЕДЕЛЯ, БОРИСОВА ГРАДИНА, 10:00


България обича книгите! Затова широка група от организации, свързани с четенето и грамотността, реши да инициира "Чети с мен“.  Новата кампания на Министерството на културата цели както да събере всички любители, последователи на четенето, така и да го популяризира и да активизира младите хора да четат повече.  Събитието представлява масово четене с цел да се постави рекорд по брой участници и да докажем, че "четящите хора" в България сме много.
Стартът на инициативата ще бъде даден в 10:00 на 28 септември в любимата Борисова градина (пространството между Езерото с лилиите и детската площадка). Желаещите  да участват могат да си вземат хартиена гривничка от един от четирите пункта, разположени там – знак за принадлежност към кампанията. Символичният пропуск до събитието естествено ще бъде книга – независимо дали в книжен или електронен формат.
Освен да споделят акта на четенето с други любители, хората ще имат възможност да послушат и посланиците на кампанията, известни публични фигури – автори на книги, художници, актьори, спортисти, журналисти и други, които ще четат кратки откъси от свои любими книги. Ще има и обособени места за илюстратори, които ще работят с децата, кът за четене на детски книги и кът за чудесната Кутия за приказки.
Очакваме те с книга и поне един приятел под ръка!


RED BULL SOAPBOX
НЕДЕЛЯ, БУЛ.“ЧЕРНИ ВРЪХ“, 11:00 ЧАСА


Ако пък не си много по книгите и по-скоро имаш бензин в кръвта, това е събитие, което обединява всички с твоята диагноза. Представлява еднодневна надпревара със самоделни колички. Всяка от тях се задвижва само от творческия дух на участниците и тяхната оригиналност. Не знам как ти звучи това, но ние със сигурност ще бъдем там.
Участниците сами изработват безмоторните си колички, които се задвижват на принципа „Сговорна дружина планина повдига“, след което се спускат заедно по стръмния склон.
Такъв тип състезание се прави за пръв път в България и ако обичаш да се забавляваш в компанията на много хора, харесваш нестандартни събития и искаш да се посмееш от сърце, подкрепяйки креативните отбори и техния състезателен дух, отбелязвай го в графика за уикенда моментално.


НА ПИКНИК В ПАНЧАРЕВО
НЕДЕЛЯ, ПАНЧАРЕВСКО ЕЗЕРО, 16:00 ЧАСА


Второто издание на аудиовизуалния фестивал РеВИЗИЯ (ако не си спомняш първото – то включваше 3D мапинг от различни артисти на паметника на НДК миналата година) ще се проведе на 28 септември, неделя, в парка до езерото Панчарево.
Събитието цели да се акцентира върху проблемите, свързани с езерото, с желанието паркът да се развие значително повече, затова и по време на събитието ще се набират средства за възстановяването на мостик „Гъбата“. Целта е с набраните средства да се ремонтира мостикът, за да се превърне отново в предпочитано място за разходки и почивка.
Програмата включва спорт и пикници на открито, DJ сетове от Melformаtor, Kliment и 1000names и, разбира се, аудиовизуален спектакъл в две части на сдружение “Трансформатори” и Elektrick.me с участието на Петър Мелтев и Павел Терзийски.
Фестивалът е на 28 септември, от 16:00 до 23:00 часа с вход свободен.

Можеш да стигнеш дотам с автобус 1 и 3 до спирка Кокалянско ханче и след това да походиш малко в посока ресторант „Трибуните“  или с кола (или колело) по Самоковско шосе, като внимаваш да не пропуснеш  разклона за ресторанта.