В СОФИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА – 16-17 АВГУСТ

Какви да ги вършиш този уикенд на софийска територия?

  • 15.08.2014
  • от редакторите

Ако уикендът те заварва в София, няма страшно. През следващите два дни имаш варианти да запълниш доста приятно човешките часове (в температурно отношение). Подготвили сме ти идеи как да порадваш окото, да се раздвижиш и да подишаш. Чети и обичай в София, ние й се обяснихме в любов тук.  

SOFIA COMIX EXPO
ДО 15 СЕПТЕМВРИ, СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ШИПКА 6


Преди броени дни беше открита едномесечна изложба на българския комикс. Последното звучи чудесно, още повече, след като преди няколко месеца те запознахме с момичетата зад изданието Ко-миксер, а с умиление си спомняме и за някогашната Дъга. В началото на септември пък в рамките на софийския комикс месец ще има научна конференция и уъркшопи. В изложбата влизат както български артисти, така и такива от САЩ, Германия, Франция, Сърбия, Гърция и други. Очертава се и рай за колекционерите, защото на място можеш да закупиш различни издания.


НОЩНА СОФИЯ НА РОЛЕРИ
СЪБОТА, БУЛ. ВИТОША, ВХОД КЪМ МЕТРОСТАНЦИЯ НДК, 20:30 ЧАСА


Няколко неща са й хубави на августовска София и безспорно едно от тях са празните улици. Ето защо нашите приятели от “Да караме заедно ролери” и roleri.net организират нощно каране. Маршрутът ще се обяви в деня на събитието, но началната точка е бул. „Витоша“, входът на метростанция НДК, а часът е точно 20:30. Начинаещите са добре дошли, като задължително трябва да са с пълна протекция, светлоотразителна жилетка и да владеят T-стоп или V-стоп. Очертава се приятна вечер на колелца.


СОФИЯ ДИША
НЕДЕЛЯ, УЛ. ПИРОТСКА, СЛЕД 16:00 ЧАСА


Тази неделя  София диша е под наслов “Ветрове от цветове”, а темата е визуални изкуства. Улица „Пиротска“ е територията на свободното виреене, а на място ще може за видиш какво ли не: Анелия Василева и нейните кукли, създадени от непотребни вещи и стари дрехи (ще има и уъркшоп, в рамките на който можеш да си направиш своя кукла); на един от щандовете ще засечеш и приятелите ни от българското комикс списание Ко-миксер, които ще спретнат групова импровизация в комикс форма – история, която вие рисувате (всяка следваща рисунка е на базата на тази на предходния участник); ще разбереш какво е Фишекът; Club-Mate преименуваха улицата на Тебеширотска, ще разбереш защо… На място ще видиш още куп проекти от сферата на изобразително изкуство, графика и анимация, дизайн, архитектура, фотография, стрийт арт и инсталации.


EARLY BIRD BACK IN TIME
НЕДЕЛЯ, BAR DAK, 20:00


По традиция домът на експерименталното студентско кино е Bar Dak, а в концепцията Back In Time попада най-доброто от фестивала Ранно пиле. Тази неделя, освен че можеш както винаги да гледаш филми, ще се окажеш и на среща с актьора Иван Юруков. Всички познаваме Иван Юруков от повече от великолепните му роли в театъра и киното. „Престъпление и наказание“, „Хамлет“, „Царството земно“ и „Лов на диви патици“ са само малък процент от ролите, с които той ни е спирал дъха, а участието му в сериала „Столичани в повече“ като Андрей Лютов, вече окончателно го превърна в един от най-желаните секссимволи на българската сцена. Не всички знаят обаче, че зад камерата той се справя не по-малко добре, от колкото пред нея. Тази неделя в рамките на Early Bird BACK IN TIME в bar DAK Иван Юруков ще гостува с някои от най-добрите си режисьорски опити. Неделна киновечер в най-добрия й вид.

ОЩЕ ИДЕИ:
Разходи куче на Animal Rescue.

Присъедини се към ордена на биропийците.

Виж правилата за каране на колело в София (само за момичета).