5 филма, в които морето е главен герой

Уикендно ни се гледат филмите, в които присъства голямото синьо

0 коментара Сподели:

Ако голямото синьо безбрежие ти липсва, ето няколко филма, с които да си припомниш за него.

THE SEA INSIDE, 2004
Драма, IMDb 8.0
Реж. Алехандро Аменабар

Испанците са специалисти по емоционалните филми и по уникалното смесване на трагичното с комичното и житейското с екзистенциалното. Много добър пример за такъв чувствено наситен филм е „Морето в мен“ с Хавиер Бардем в ролята на парализиран мъж, търсещ легален начин да сложи край на живота си. Сам неспоспобен да се движи, той трябва да предаде отговорността за смъртта си на някой друг, без обаче да го превръща в убиец пред закона и морала. „Морето в мен“ е базиран на истинската история Рамон Сампедро – младеж, осакатил се безвъзвратно при гмуркане в морето и прекарал 30 години от живота си в опити да получи разрешение за собствената си смърт.

Хавиер Бардем е неустоимо чаровен в ролята на парализирания Рамон, който със силата на духа и чара си превръща всички около себе си в съюзници и съучастници в борбата за достойна смърт.

Освен че въздейства на всички сетива, „Морето в мен“ поставя и философските въпроси за живота, любовта и правото на свободна воля за собственото съществуване.

OPEN WATERS, 2003
Трилър, IMVb 5.7
Реж. Крис Кентис

Още един повод да се замислиш сериозно преди гмуркане в океана. „Открити води“ разказва историята на двойка, решила да се порадва на туристическо приключение с гмуркане в открито море.

Филмът е създаден по методите на течението Догма 95 – минимален бюджет и пълен реализъм в продукцията, превръщайки го в наистина смразяващ кръвта трилър (или дори хорър), а поводът за създаването на „Открити води“ отново е действителен случай.

Идеята идва на режисьора Крис Кентис и съпругата му, самите те страстни гмуркачи, като двамата решават да въплътят всичките си кошмари в рамките на два часа снимки в открития океан.

Дори да те побият тръпки, не бързай да изключваш гмуркането от плановете си за лятото, за късмет родните брегове и дълбини са значително по-безопасни от океанските, а нашата черноморска акула не представлява такава опасност за хората, каквато са те за нея.

BY THE SEA, 2015
Романтична драма, IMDB 5.2
Реж. Анджелина Джоли

Разбира се, морето е и най-подходящото място за романтика, а „Покрай морето“ ни сервират бившата най-популярна двойка на планетата Брад Пит и Анджелина Джоли. Анджелина е режисьор и сценарист на филма, а двамата освен продуценти са и в главните роли. Предвид последвалите в живота им събития човек не може да не се зачуди дали филмът не е бил терапия за тях, така както почивката край морето е за филмовата двойка, в която се превъплъщават.

Анджелина е меланхоличната Ванеса, която страда мълчаливо до любимия си Роланд (Брад Пит). Изглежда бракът й с красивия писател не я прави щастлива и след поредица от събития, включващи млада двойка от съседната хотелска стая, проблемите започват да излизат наяве, а потиснатите емоции да избликват с неочаквана сила.

С ДЕЦА НА МОРЕ, 1972
Комедия
Реж. Димитър Петров

Романтиката свършва там, където започват децата. Старите български класики са винаги актуални и филми като „С деца на море“ предизвикват усмивки до ден-днешен. Забавните приключения на децата и

култовите реплики като „Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият“ или „Той е още чавдарче, но може да му се има доверие“ са добър повод да си ги припомниш, особено ако ти предстои ходене на море… с деца.

WATERWORLD, 1995
Фантастичен, IMDb 6.1 
Реж. Кевин Рейнолдс

Преди 22 години климатичните промени са били точно толкова застрашителни, колкото са и днес и разтапянето на арктическите ледове е било въпрос на време. Точно с тази антиутопична прогноза за бъдещето се занимава „Воден свят“. Когато континентите са покрити от безкрайния океан, обединил всички предходни в едно, хората живеят на плаващи салове и търгуват с малкото останали ресурси за съществуването си.

„Воден свят“ ни представя една възможна антиутопия, в която библейският потоп се е повторил, а маслиновата клонка така и не се появява. Единствената надежда за суша е татуираната на гърба на малко момиче карта с отбелязани все още сухи планински върхове. Разбира се, когато Кевин Костнър е в играта, ако си част от неговата банда, имаш значително по-голям шанс за оцеляване.

Това пък са 5-те летни романса, които още ни държат.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *