WESEUM за щастието и тъгата на маргинализираните у нас

45 лични истории, разказани с предмети

0 коментара Сподели:
weseum

Под тънкото покривало на спомена кое е преживяното, което може да разбуни и най-тънките струни на душата?

Споменът за най-щастливия момент или онзи за случката, след която усети тежестта на цялото небе, сгромолясано върху ребрата ти? А защо не и двете? Стига да си отговориш само на два въпроса, за да открехнеш вратата не само на собствения хамбар на емоциите, но и онзи, в който колективното съзнание събира елементи от реципрочно отблъснати действия-моменти.

Какво те прави щастлив и какво те прави тъжен? В поп-ъп музея WЕSEUM отговорите на тези въпроси се представят чрез предмети. Предметите от своя страна, са избрани от  три маргинализирани общности, които чрез тях разказват личните си истории. В най-новото издание на WESEUM участват 45 човека от трите групи в България, които най-често са обект на реч на омразата – роми, ЛГБТИ и търсещи убежище/бежанци.

weseum

Какво те прави щастлива?

Маргарита (12 г., Украйна)

Играчка. Из града започнаха да се движат военни машини и да вървят хора с оръжие. Беше много страшно да изляза да играя на двора. С течение на времето отоплението, интернетът и мобилните комуникации бяха изключени. След месец война майка ми реши да напуснем окупираната територия. Тръгнахме с един-единствен куфар, в който сложихме само най-необходимото. Имах толкова много любими неща, които исках да взема със себе си. Мама ми позволи да взема само една малка играчка – мече.

Какво те прави тъжна?

Маргарита: Шепа пръст. Мама събра пръст от двора ни, за добра поличба и спомен от дома, защото не се знае кога ще се върнем. Но мисля, че ще ни донесе късмет и ще ни даде сили, и вярвам, че ще се върнем в Украйна, защото там се чувствах спокойна и щастлива.

Можеш да разгледаш изложбата до 1 октомври включително в DOZA Gallery, а за още от креативните проекти със социално въздействие следи Fine-Acts.

Изкуство или не: примерите, които ни карат да ококорим очи

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *