Разходка из местата с душа в Синеморец

0 коментара Сподели:
Синеморец

снимка: Александър Михайлов

Синеморец е кътче вековна история, прегърнато от разкошни плажове и магията на Странджа планина. Има нещо много специално в това място, което не може да се усети, преди да вдишаш от смокиновия въздух и да те хване духът на Синеморията. Носят го хората, които творят там. Бързо разбираш, че Синеморец не е за уан найт стенд. Сякаш магнит във формата на рапан те дърпа към него, защото трябва да усетиш морето и хората през различните месеци.

Синеморец е утопия.

Място без претенция, което ти дава пространство да правиш нещата така, както ти подсказва вътрешното Аз.

Мястото, на което дзен щурци пеят OM, докато ти се наслаждаваш на вечното лято. Синеморец е балон за еднакво мислещи хора, които сбъдват мечтите си и са създали сърцати местенца тук. Сякаш всеки си е хванал парченце рай и те приветства в него с отворено сърце.

Хващам те за ръка за разходка из артистичните улици и дворчета на селцето, за да надникнем в 6 специални и вдъхновяващи места.

Pizza Amarillo

Pizza Amarillo е плод на пионерски ентусиазъм, дилетантски кулинарски интерес и страстна любов към Италия. Сгушена под смокиновите листа в двора на къща за гости, пицарията е малко, кокетно и уютно кътче за срещи с близки и вкусна храна. Място за appassionati – хора, които имат страст към нещата, които правят. Менюто е вдъхновено от италианската класика, пречупена през локалното. Резултатът е италианско-странджански гастро фюжън, който съчетава първокласни италиански продукти и местни дарове – смокини, домашно козе сирене, риба от Резово, подправки от градината. Майсторските пици са изцяло приготвени от домакинята на този рай Илина Николова и пресъздават италианска традиция с авторски туист. Смокинята е царицата във вкусовите сюжети – тук намигвам към смокиново-лученото чътни. Десертите са семпли, вкусни и различни всеки ден. А за стоплящ финал на вечерята ще ти предложат домашните им диджестиви – Noccioline – орехов ликьор и лимончело. Приказка.

ул. „Каланджа“ 20
19:30-23:00

Hombry Shop

Hombry Bar

Пътя към хубавото еспресо минава през Hombry. Hombry Shop е минимум магазин. Влизаш за питие, а си тръгваш с куп истории и усмивки. Място, направено с много мисъл, което сам да решиш как да преживееш. По същество Hombry предлага чудна селекция от крафт напитки – вино, бира, безалкохолни. Иначе тук от сутрин до вечер можеш да намериш приятна атмосфера, да се настаниш с лаптоп, да почетеш книга или да се полюбуваш на интериорните и екстериорните детайли – автентични мебели с история, както и барове и столове, направени от дървесина, полирана от морето. В Hombry се грижат да ти е спокойно, утно и да си в покой с природата.

ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 65
8:00-00:00

Dada by the sea

DaDa by the Sea

Култовият софийски Dada бар вече трето лято поред пренася целия си арт асортимент в сърцето на Синеморец. Непосредствено до морето мястото дава поле за изява на млади артисти и се е превърнало в средище на културни ценности, идеи и качествена музика. Dada by the sea е един цикламен микрокосмос, който събира хора с най-различни интереси и биографии, с които е шанс да се запознаеш иначе. Музиката е деликатна, в синхрон с покоя, които цари в селцето. Хем си на бар, хем си супер чил. Още от сутринта можеш да се насладиш на свежия бриз и сутрешното кафе. Но да си дойдем на пиенето. Както аз, така и симпатягите на бара ще ти препоръчат най-синеморското питие – джин сауър с лайм, сироп от листа от смокини (от Резово) и резен праскова, който просто да довърши сетивата. Тук ще си намериш и чудесна селекция ирландски уискита и бърбъни, крафт бири и джин.

ул. „Преображение“ 13
08:00-04:00

Време е за теб

Време е за теб

Био магазин „Време е за теб“ предлага натурални дарове за телата и душите, мъдрости за живота, музика и танци. Тук никога не е скучно. Зад табелката ул. „Смели хора“ можеш да заловиш спонтанно парти с музика от грамофона или живо изпълнение, сладки приказки и продукти с мисия – българска козметика, храна, напитки, занаятчийски вина, аксесоари. Попадайки веднъж, оставаш. Идваш да посвириш някоя вечер, да довършиш вдъхновяващ разговор или просто да поседнеш на сянка на жълтия фотьойл. Всичко се случва когато – тогава, както – така. Лети и Иван – симпатичните хора, сътворили мястото, искат да ти подарят случка с времето, за да отключиш момент за теб и да преживееш подобаващо душата на лятото. Защото, вместо вечно да бързаш, може да се потопиш в любовта и в спокойствието, да си тук и сега.

ул. „Каланджа“ 27
07:30-23:00

Магазин „Син ключ“

Син ключ

Надникваме в морския дом на над 60 български творци. Бижута, дрехи, чанти, портмонета, порцелан, свещи, книги – всичко е внимателно подбрано и курирано в кокетното женско пространство на Калина, майка ѝ Люси и Сандра от бар „Кораба“. Тяхната мисия е да създадат място, от което жените да си тръгват с красива ефирна рокля или нежни обеци, пипнати от местен автор. Тук може да нищите историята на една пола или колие няколко вдъхновяващи часа.Магазинчето само по себе си е произведение на изкуството. Създадено с голям ентусиазъм, от гол бетон до приказен бутик. Всяка тухла и летвичка има история и е минала през ръцете на Калина и компания. Мястото е напоено с женска енергия във всичките ѝ измерения – борбена, самостоятелна, красива и творческа.

ул. „Каланджа“ 27
10:30-22:30 / сиеста: 14:00-17:00

Studio More

Studio More

Ходенето на море отдавна не е само ваканция, а начин на живот. Особено в Синеморец.
В чеклиста за лятото неизменно присъства да работиш от морето и да отидеш на плаж в обедната почивка. Променят се навиците и слънчевият коуъркинг спейс Studio More хваща тази вълна. Друго си е да знаеш, че морето те чака на един имейл разстояние. Тук ще имаш на разположение всички офисни удобства, свежи напитки, плодове и компания. Букваш си място и цъкаш, когато ти е удобно – имаш достъп до мястото 24/7. Най-често идват програмисти, пътешественици на почивка в България и семейства, на които мястото им позволява да са повече заедно, отколкото в големия град. Пространства като Studio More променят малките населени места и отключват нови възможности и потенциал, за което заслужават нашите адмирации.

ул. „Каланджа“ 27,
24/7, от април до октомври

Но ако все пак няма да стигнеш до морето – ето няколко басейна в града.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *