ДУМАТА НА ГЛАВНИЯ ГОТВАЧ

Къде и какво да хапнем през следващия месец. Отговор на въпроса потърсихме от най-важните хора в бранша - главните готвачи. Сега му е времето да направим малка детоксикация и да заменим ястията с предястия или да наблегнем на сезонните свежи салати. Избери си сам от предложенията на любимите ни заведения.
 

МАРКО ЛУКИАРИ, SPAGHETTI COMPANY
„Погрижили сме се и за всички, които обичат здравословния начин на живот. От новото ни меню препоръчвам ципура на грил, поднесена с паста тальолини и сос мента.“

Дойде ли ей това време, ни дай въздух, слънчеви тераси и нещо леко и вкусно за хапване. Затова в нашата селекция от сезонни заведения попада и Spaghetti Company в България мол. Главния им готвач Марко Лукиари е обиколил света и знае 2 и 200 рецепти с италианска паста, средиземноморска кухня, месни и безмесни ястия. Тези, които вече познават културата на това място, не е необходимо да бъдат убеждавани в неговата уникалност. Ако не си сред тях, си осигури свободно време.
Mall Bulgaria (бул. „България“ 69), 02 9 950 950


АНТОНИ ЧАВДАРОВ, SPAGHETTI KITCHEN
„Специалното ми предложение за април е пълнозърнести равиоли с пълнеж от киноа, домати и спанак.“

Един от начините, по които разбираме, че пролетта е дошла в нашия град, са градините на любимите ни ресторанти... и менюто, в което акцентът вече пада върху свежите салати, леките предястия и зеленчуковите супи. През април в любимото ни Spaghetti Kitchen ще получиш и двете. За всички гладни и жадни за слънце и храна главен готвач Антони Чавдаров ще приготвя освен традиционните италиански пици-пасти и американски грил, също и специални вегетариански ястия в обедното меню.
ул. „6 септември“ 9, 0890 566 666


КРАСИМИР АНГЕЛОВ, ГЪЛИВЕР

„Пролетта е време за промяна и в Гъливер знаем това. Нашето здравословно изкушение е тартар от червен тон.“

Пролетните кулинарни пътешествия в Гъливер продължават с вдъхновените ястия на шеф Красимир Ангелов, който през април ще отдаде дължимото на последните тенденции в здравословното хранене. В специалното предложение на месеца той ни приготви свежа храна без термична обработка, за да може тя да запази всички свои ценни вещества и минерали. Гъливер ни печели с отношението и усета, с които се приготвя храната, и с грижата за всеки клиент.
ул. „Аксаков“ 14, 0885 111 180


ВЕРЖИНИЯ ГРОЗДАНОВА И РУМЕВ МОСКОВ, CINECITTA OSTERIA ITALIANA

„В основата на нашето здравословно ястие е рибата“

Cinecitta Osteria Italiana е едно от специалните места в София, където менюто отразява с пълна сила философията на ресторанта. В кухнята на Вержиния и Румен попадат винаги пресни и изключително качествени продукти като силно адмирираме факта, че се работи с незамразени риби и морски дарове. За нашия здравословен месец двамата главни готвачи подбраха тартар от лаврак, зелена ябълка, пиноли (кедрови ядки), бисквити от тоскански лучен хляб и рукола за финал. Обръщаме специално внимание на лаврака, който е риба с изключителни хранителни качества.
кв. Бояна, ул. „Кумата” 75Г, 0885 760160


МЕТОДИ КАРАПАЛЕМ, MOTTO
„За новия Мото сезон, препоръчвам нашата здраво­словна салата от булгур със зеленчуци и леща, върху карпачо от целина и овкусена с лимонов айоли сос.“

Вече открихме сезона в любимата ни Motto градина с леко хапване, чашка вино и приказки до късно под открито небе. Специално внимание обърнахме на новото меню, което изобилства със здравословни и детоксикиращи
предложения. По препоръка на главен готвач Методи Карапалев от него си поръчахме салата от булгур със зеленчуци и леща, върху карпачо от целина и лимонов айоли сос. Перфектен микс от вкусове, които още помним.
ул. „Аксаков“ 18, 02 987 27 23


ПЛАМЕН СЛАВЧЕВ, P.S. FOOD & DRINKS

„Лично на мен една от любимите ми салати за този сезон е таханов патладжан с домати и моцарела
и зелено песто.“

Ако си тръгнал по булевард „Витоша“ в посока Южния парк за разходка, ти препоръчваме да минеш за една питателна и здравословна салата като тази на снимката или пък някаква още по-екзотична със скариди, калмари или патешко с малинов дресинг например. Дизайнът и атмосферата са много goguide-ски, така че може често да ни видиш там.
PS. След залез-слънце там може да попаднеш на специална тайландска, испанска или руска вечер.
бул. „Витоша“ 85, 0884 71 71 17


ИВАЙЛО УЗУНОВ, ПЕЙ СЪРЦЕ

„По здравословната тема аз препоръчвам зеленчуков терин от спанак и моркови, хайвер от сирена, маково семе и чушков дресинг.“

С отварянето на градината дълго чаканата пролет трайно се настани в уютния ресторант с милото име „Пей Сърце“. Това любимо и спокойно място отново гъделичка нашето любопитство с интересни и волни съчетания от вкусове, които всеки път печелят максимален брой точки от нашето небце. А кулинарното чудо от снимката, освен че е красиво, е и здравословно... Препоръчваме и ние!
ул. „Георги Софийски“ 32, 0886 143 574


БОЖИДАР ЯНЕВ, LA BOTTEGA

„Нашият здравословен избор е и изключително пролетен - ризото с киселец, лапад, коприва и скариди.“

La Bottega е едно от малкото места, където може да опитате отлично приготвено италианско ризото. Изборът на главния готвач Божидар Янев е истинска витаминозна бомба. Копривата е всеизвестна с високото си съдържание на желязо, а скаридите са морските кралици, богати на магнезий, фосфор и редица от най-важните за организма витамини.
ул. „Гладстон“ 58, 088 996 2266


ИВАЙЛО МИРОНОВ, BODEGA

„За испанците здравословната храна са зеленчуците, ето защо в нашето предложение те са на почит.“

Сигурно ти е трудно да си представиш испанец, чието ежедневно меню по традиция се върти около хамона, да похапва зеленчуци. Е, случва се! Едно от най-интересните постни ястия от полуострова (сега е правилният момент да им се отдадеш и да оставиш месото на заден план) е пълнен патладжан, приготвен на скара, поднесен с паста от зеленчуци. В Bodega го гарнират с чери домати, гъби и онова изключително вкусно овче сирене от областта Ла Манча – кесо манчего. Ястието е идеално за лека и задължително ранна вечеря (за да бъде всичко по правилата) или обяд.
бул. „Цар Освободител“ 8А, 0879 824 823


ДАНЧО ИВАНОВ, РАКИЯ БАР РАКЕТА

„Избрах салата от кореноплодни зеленчуци, свежи краставици и пресни тиквички. Забравете за тежките дресинги, овкусяваме основно с лимон.“

Редовно засвидетелстваме личния си афинитет към Ракия Бар Ракета и нямаше как да пропуснем нашите приятели по време на този тур из добрите софийски места за похапване, в случая и попийване. Какво ни препоръча главният готвач Данчо Иванов? Кореноплодните зеленчуци, разбирай червено цвекло, моркови, целина, ряпа и други, са един от най-добрите източници на витамини. Ето защо именно те са в основата на неговото здравословно предложение. Суровата фреш салата съдържа още краставици, пресни тиквички и лек лимонов дресинг. Вкусно, пък и идеално, за да влезеш във форма.
ул. „Янко Сакъзов“ 17, 02 444 6111


ДИМИТЪР ЗЛАТКОВ, K.Е.В.А.

„За вашата рубрика специално избрах салата от пресен спанак, рукола, чери домати, гарнирана със запечен кашкавал и слънчогледови ядки и дресинг.“

Една от основните идеи на КЕВА е да възпитава и това послание лесно може да разчетеш освен в името и в тяхното меню. Продуктите, с които майстор готвачът Димитър Златков твори, са винаги съобразени със сезона, за да можеш да усетиш истинския им вкус. В обедното меню (на което ние сме фенове) винаги присъства поне едно вегетарианско ястие, така че искаш ли здравословна храна, там може да намериш целогодишно. За пролетта сме решили да сменим любимото ни плато от наденички на скара с пресни и свежи салати като тази от снимката...
ул. „Г. С. Раковски” 114, 0877313233


РАМОН ГОНСАЛЕС, LA CASA LATINA
„Заповядайте в La Casa Latina, за да опитате вкусовете от моята страна Куба. Този месец препоръчвам автентично гуакамоле с начос.“

В La Casa Latina целогодишно е слънчево и горещо и как да не е... всяка седмица там може да чуеш кубинска музика с Ирения Васкес и да опиташ автентична латиноамериканска кухня от нейните сънародници Рамон Антигуа Гонсалес и Флориан Орландо Ортега. Тази пролет любимият ни и вкусен ресторант ще има и лятна градина! Bienvenidos a La Casa Latina.
ул. „Гладстон“ 40, 087 999 9741

Тръгни и по маршрута на най-добрите места за чай в София.