Пролетните менюта на софийски ресторанти: говорят главните готвачи

The Word of Chefs

0 коментара Сподели:

Наклонът на земната ос се промени спрямо равнината на чинията ни и пролетта дръзко и красиво се настани в нея. За първи път тази година любимите ни ресторанти сменят своите сезонни менюта и ни правят част от процеса! С авторската ни рубрика The Word Of Chefs те каним на

вълнуващ трип из умерения пояс на кулинарията.

Ще те срещнем с най-важните хора в него: главните готвачи, които ще ти разкрият част от новите предложения и някои малки тайни от кухнята. Очаква те свежест, цветове и много хедонизъм!

ADELLA

Пролетта е време, в което си връщаме баланса. Постигаме го, като ставаме еквилибристи и по отношение на храната. Обновеното меню на Adella Ristorante ни предлага всичко, от което се нуждаем, за да сме в крак с новия сезон. Пристъпваме в него с изобилие от цветове и свежи вкусове: листни маси, спанак, лапад, жълти, черни и червени чери домати. Сезонните продукти диктуват живота на всяко ястие тук. Октоподът вече е само на скара, със свежа салата от рукола и домати, в компанията на пресни ядливи цветя. Салата Капрезе пристига на масата ни като микс от чери домати, пресен босилек и италианска моцарела. Шефът на пастата, както наричат изкусния Габриеле Федеричи, лично ни препоръчва авторските си ястия. И най-новото попълнение в менюто: микс от зелени салати с артишок и прясно мариновано сирене. Не пропускаме и лимонадите, приготвени на момента!

ул. „Тинтява“ 15Г
0885 05 04 03

CRYSTAL PALACE

Пролетта идва, а с нея и изцяло новите предложения на шеф Пламен Европейски! Той изненадва небцето ни с богат избор от ястия с щрихи от френската кулинария. Освен основното меню и кулинарните бижута като рататуй или френската лучена супа с бяла багета, грюер и прясна мащерка, ресторантът предлага и месечни изкушения, вдъхновени от основните региони във Франция. Voilà! Април е посветен на Прованса!

ул. „Шипка“ 14
02 948 9489

HAMACHI NI

Свежест е основното, което откриваме в Hamachi-Ni през пролетта! Пресният улов на стриди и риба тон отваря и най-твърдата черупка на възхищението. Предложението на шеф-готвача е „Торо“ – филе от коремната част на риба тон, допълнен от черен и бял сусам, соев сос, аспержи и червена чушка, маринована с рибен бульон Даши. Точно толкова свежо е и говеждото месо от японската порода Wagyu – оргазъм за небцето ни!

ул. „Г. С. Раковски“ 179
0884 262 244

HASIENDA

С ухание на пролет Hasienda ни притегля към себе си и ни прави свидетели на истински кулинарни етюди. Тук ни поднасят единствено свежест: спаначена салата с диви манатарки, айсберг, чери домати и пармезан, ризото с октопод и масло от див чесън или нудели от елда със зеленчуци и сос от черна соя. Шеф-готвачът пък ни изненадва с експлозия от вкусове: ароматно руло от агнешко с розмарин, мащерка и зелена салата!

бул. „Цар Борис III“ 94
0886 276 973

JASMINE GASTRO BAR

… И понеже слънцето и новите емоции са за споделяне, Jasmine ни предлагат разнообразни хапки от пролетта, които можем да споделяме: с чаша вино, крафт коктейл и близки приятели. Главни герои в менюто този сезон са зеленчуците, качественото месо и пресните рибни ястия. Салатите, изписани върху чиниите, и креативните десерти също не са за изпускане. Нито пък мини такосът с пилешки мус, с който ни посрещат!

ул. „Г. С. Раковски“ 114
0878 633 505

LA BOTTEGA ALL’ANGOLO

Дори Шекспир би се възхитил на строфата на вкуса, с която ни посрещат: сотирани скариди с мус от аспержи и рукола в артишок, гарнирани с филенца портокал, джинджифил и салвия! Не търси поантата на кулинарната ода! Всяко ястие тук е връх от гастрономическия ландшафт. Хвърляме око и на друго сезонно предложение: фузили с прясна риба тон, сос от доматчета Датерини, печен патладжан, каперси и фенел.

ул. „Гладстон“ 58
0889 962 266

MYKONOS

„Всеки път различен улов, всеки път ново кулинарно приключение!“ Ето как ни посрещат в ресторанта. Тази пролет той залага на неподправения вкус на дивата и прясна риба. Ще се глезим с Бакаляро, Морски език, Джон Дори, Фагри и други морски приятели. На масата ни акостират Крака от кралски краб, приготвени на фурна в масло и гарнирани с домашно приготвена скордаля. Неподправеният вкус на ястието ни пренася на някой магичен остров за секунди. Ямас!

ул. „Паренсов“ 11
0889 605 251

PINCH OF PEPPER

Пролетта идва с пресен улов морски деликатеси, приготвени по технологията sous-vide. Филето от сьомга с гарнитура от аспержи или това от лаврак, овкусено с пресни подправки, са само някои от сезонните изкушения. За почитателите на месото – особукото и свинското бон филе са все така неустоими. Очакват ни и много листни салати, домашно печени чушки и агнешко по Гергьовден!

ул. „Акад. Методи Попов“ 24А
сграда City Palace, партер
0879 688 000

TEMPERO

Над порция селектиран български рибай Блек Ангъс с пюре от сладък картоф и пармезан, целина, гриловани тиквички, задушени аспержи и сос от черен боб и бекон си припомняме вкуса на съвършенството. Акцент този сезон е барбекюто, като Tempero ни правят главни герои на кулинарната сцена. Насърчават ни сами да съчетаваме темперирани, гриловани или свежи гарнитури и сосове, изцяло подчинени на пролетта!

ул. „Голо бърдо“ 2
0878 704 470

БАГРИ

Земята се събужда и едно от първите места, на които го вкусваме, е „Багри“. Дъбов лист, коприва, горчичена салата, мизуна, зелени ягоди – ресторантът ни сервира самата природа. Шеф Антон Васев пък ни препоръчва свинско контрафиле, окрехкотено в шио коджи – 3 дни, добре ферментирала цветна ряпа, маслен соев сос, ферментирала джанка, осолени цветове, бейби кориандър. Ферментациите също са неизменен процес от опитомяването на вкуса.

ул. „Добруджа“ 10
0885 077 927

KARMARE

Пролетта идва разточително, но облечена в zero waste философията на ресторанта. Ако лападът е за яхнията, дръжките му отиват за свежите сокове! Над порция опушена и грилована сулка от язовир Огняново, с лапад и кървавица си припомняме вкуса на живота. А десертът от коприва, пащърнак и бял шоколад ни изнася практически урок по хедонизъм. Ще се върнем за агнешкото и хайвера от охлюви… с люляк!

ул. „Княз Борис I“ 105
0899 000 681

МАНАСТИРСКА МАГЕРНИЦА

Казват, че и през този сезон пред хляба всички сме равни, но пред Стария кораб с два вида месо, пилешко и свинско в компанията на картофки, краставички и канапе от домашно направен хляб ние се чувстваме почти като богове! Пролетният ни апетит се отваря и от градинарските манджи, търкулнатите чушки, прясно изпечени на място, и кашата от коприва и спанак. Разбира се, и от чевермето по Гергьовден…

ул. „Хан Аспарух“ 67
0899 949 400

ФАБРИКА ДЪГА

Посрещат ни на ул. „Веслец“ с кулинарни монументи – три за щастие! Овчарски сандвич с квасен хляб, мус от сирене и пресни зеленчуци. Поръсен е с чедър, домати и магданозено песто, а на върха си има забулено яйце и домашно приготвена шунка. Сред новите авантюри на пролетта са сандвичът с телешко, чедър, спанак и сос от пестил от сини сливи с карамел и червено вино. Също и свежата питателна салата Гюзлеме!

ул. „Веслец“ 10, ул. „Шейново“ 13Б
02 444 0556

SIMPLE

Лекотата на сезона се усеща в кухнята на Simple. Посрещат ни с букет от пресни билки и ухание на кориандър, а небцето ни ясно открива нюанса, който само салвията може да даде на едно ястие. Разнообразието от вкусове е това, което очакваме през пролетта – брускети със страчетела, октопод с билки, равиоли, рикота и спанак… А на нашето внимание шеф Даниел Пашев предлага ароматно ризото с морски дарове.

ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 38
0889 248 855

10 от най-уютните и елегантни ресторанти в София.

Ето и къде можеш и ти да се превърнеш в chef: кулинарните училища в града.

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *