10 от най-добрите ресторанти с българска кухня в София

Националната кухня, която да те потопи в културата и традициите на родината

0 коментара Сподели:

Какъв по-приятен начин да опознаеш културата и традициите на една страна от този да вкусиш храната й? Този месец те взимаме на пътешествие из вселената на българската традииционна кухня! Бъди готов за истински кулинарен слалом из богатата на подправки страна на вкуса. Специално за теб сме селектирали някои от най-добрите български национални ресторанти. Не само вкусовите ти рецептори, но и всичките ти сетива ще потънат в автентичния фолклорен стил. Приятно пътуване към българските корени!

КОСМОС
(на снимката горе)

Кухнята тук е истинско предизвикателство към кулинарните ти фантазии. Във футуристична обстановка ти поднасят българските традиции според законите на гурмето.

ул. „Лавеле“ 19

РАКЕТА РАКИЯ БАР

Това е златната среда в кулинарията – място, където можеш да пътуваш в миналото, без да изгубиш вкуса на бъдещето. Да опиташ традициите от близкото минало в нова светлина.

ул. „Янко Сакъзов“ 17

QFTETARIA

Раят на кюфтетата, сервирани под звуците на лаундж музика! Едно различно кулинарно изживяване с традиционен вкус и еклектика. Салатите, супите, тапасите и скарата също са супер!

ул. „Ангел Кънчев“ 1, ет. 2

БАГРИ

Менюто е букет от природата, а някои ястия са съвременен прочит на българските традиции, пречупени през призмата на шеф Антон Васев. От попски боб през манастирска пъстърва до източнобалканска свиня – ястията са истинско изкуство в чиния и изцяло диктувани от сезоните. Освен фермерско хапване има и тематични уикенд угощения!

ул. „Добруджа“ 10

КАРМАРЕ

Високият таван в прогресивната кухня ни превръща едновременно в зрители и участници във виртуозни гастрономически етюди. От увертюрата – специално създадените за ресторанта шевици върху ръчно изработени салфетки, до поантата – zero waste философията. На сцената с индустриални щрихи и дискретни етно мотиви десетте готвачи с космополитни сърца са в главната роля – и в кухнята, и в салона, където сервират. Фината еклектика продължава в музиката – емулсия от джаз, електро и фолклор. А също и в менюто с едновременно вкусни и тренди ястия като забулени яйца с конска пастърма и конфетиран праз. Шеф Георги Бойковски е истински кулинарен рицар: освен на качеството държи и на прозрачността, а готвачите сами приготвят голяма част от компонентите за ястията. Wine pairing-ът с български вина също е безупречен. Изкушенията от многостепенните менюта обаче можеш да поръчваш и самостоятелно.

ул. „Княз Борис I“ 105

ПОД ЛИПИТЕ

Апетитните гозби и мезета се приготвят от продукти, отглеждани във фермата на ресторанта. Разядки, супи, дивеч – каквото и да избереш, ще знаеш произхода на храната!

ул. „Елин Пелин“ 1

МОМА

Разположен в идеалния център, в ресторанта ще откриеш оригинална кухня и невероятен интериор, уловил красотата на българката чрез визуални знаци, картини, тъкани и декор.

ул. „Солунска“ 1

ВОДЕНИЦАТА

Добре дошъл в една от перлите на българския туризъм – в каменната къща на българската кухня, построена в двора на стара мелница. Тук те очакват етнографска колекция, топлина и уют!

Драгалевци, парк „Витоша“

ХАДЖИДРАГАНОВИТЕ КЪЩИ

Тук сме едновременно в центъра на съвременна София и в няколко възрожденски къщи от 1866 г.! Вкусът на традициите гали небцето ни чрез традиционни рецепти и подбрани български вина и ракии. Народната музика на живо допълва автентичния интериор.

ул. „Козлодуй“ 75

МАНАСТИРСКА МАГЕРНИЦА

В неподправения български дом от миналото щастието спокойно къкри на огъня, а апетитът ни е настанен точно пред огнището. Шашлици от прясно месо, домашни благояжки или дивеч на жар – каквото и да изберем, можем са сме сигурни, че ще е вкусно!

ул. „Хан Аспарух“ 67

Опитай кулинарните шедьоври в любимите ни ресторанти.

Ето и 12 места за спа и релаксация.

А тук може да видиш топ 3 местата за паста в София:

Последвай ни в Инстаграм, за да следиш ежедневното ни вдъхновение.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *