СОФИЙСКИТЕ МАСТЪРШЕФОВЕ

За пореден път споделяме най-доброто от това, което се случва на софийската гастро карта след превърналата се в традиционна за екипа ни сезонна обиколка на по-добрите места за хапване. Надникваме в кухните на главните готвачи, говорим си с тях за експериментите в менютата и си водим записки къде, какво и как ще можем да пробваме през новия сезон. Чети следващите страници за свеж ъпдейт на вкусовите предпочитания до края на лятото.

ALE HOUSE

Няма как да сбъркаш Ale House с което и да е място, понеже само тук си имаш личен кран за жива бира. След като отпадна чакането някой да ти долее, остана само да очакваме какво ново добавят към менюто си тази пролет. Към бирата на едни от нас пристигна бекон върху канапе от задушен глазиран лук, а други предпочетоха свежа салата с морски дарове, изпечени на барбекю. Отпиваме, бодваме и напомняме: животът е хубав!
ул. „Христо Белчев“ 42
0884 320 400

BOOM! BURGERS

Да ти изброяваме какво харесваме тук е все едно да ти кажем какво й харесваме на пролетта - всичко, естествено! Когато говорим за сезонните им предложения, ще споменем само авторските им супер сосове, лично изпечените хлебчета и месото, овку­сено с Boom подправки. Ако трябва да изберем - залагаме на ирландското им говеждо кюфте с разтопен английски чедър, бекон, карамелизиран лук, айсберг, домат, Boom! сос и домашни кисели краставички.
ул. „Кърниградска“ 15
0894 420 440

CRYSTAL STEAK HOUSE

Когато искаме истинско, висококачествено и подбрано месо, знаем, че ще го открием в Crystal Steak House. Тук неведнъж са ни взимали ума с авторски рецепти и сочни стекове, а за новия сезон са ни подготвили обновено меню, нова винена листа и все същите премиум месни деликатеси. За начало поръчваме свежата им овчарска салата в нов стил и бавно сготвените телешки бузи с кореноплодни, а на теб препоръчваме задължително да пробваш на място.
ул. „Аксаков“ 14
0885 111 180

EDO SUSHI & TEPPANYAKI

Когато говорим за супер суши и свежа морска храна, плюс задължителните качествени съставки и гранде изпълнение, ние знаем накъде да се запътим. В Edo Sushi & Teppanyaki храната е изкуство и това личи във всяка хапка. За новия сезон тук залагат на разно­образието във всички форми, а теб те очакват нови салати, нови видове суши и куп приятни изненади в менюто. Като начало опитай хрупкавия им ориз с лаврак или апетитното хрупкаво свинско
ул. „Г. С. Раковски“ 96
0878 920 100

HASIENDA

Тяхно величество кюфтенцата могат да са направени от най-различни съставки в хармония с предпочитанията на всеки. Задължително ги пробвай в Hasienda, където ги приготвят от сейтан - пречистено от нишестето тесто със запазен протеина глутен. На вкус са близки до каймата, така че ще допаднат и на любителите на месото. Добавяме за разкош супер полезния червен кокосов жасминов ориз, а наоколо - сос от къри паста, кокосово мляко, бобени кълнове.
бул. „Цар Борис III“ 94
0886 276 973

SAMURAI

Че сме фенове на барбекюто, сосовете, салатите и бургерите в Samurai, знаят всичките ни приятели, но за новия сезон от мястото ни изненадват още по-приятно. Освен досегашните им гурме изкушения в разгара на лятото ще можеш да се насладиш на приказен октопод, филе от червена риба тон, гръцки калмари на жар и пълна палитра от морски изкушения. За начало препоръчваме с две ръце пресните им миди по средиземноморски с бяло вино и вкусни тайни.
ул. „Витоша“ 24
02 996 3660

THE SQUARE

Тук храната я приготвят истински творци, които правят очакването на морския сезон някак по-поносимо. Менюто е интернационално с доловим средиземноморски полъх, а разнообразието от риба и морски дарове е огромно. Борислав Ралчев и екипът му ни поднасят истински произведения на изкуството, каквото е и това от снимката - филе от риба „Джон Дори“, приготвено с ароматен зехтин, бели миди, скариди и сос „Салса Верде“. Вкусно на квадрат!
бул. „България“ 1
089 421 5060

TRAPEZI

Когато говорим за лято и превъзходни морски дарове – Гърция е първото, което излиза в ума ни. Второто и задължително е ресторант „Трапези“. Тук те очаква приятна обстановка, пресни и качествени морски деликатеси, разнообразна кухня, нова винена листа, нови меню предложения за топлото време и, разбира се - авторски рецепти. А ако още се чудиш и скоро не си бил на седмото небе - те съветваме да заложиш на неповторимите им миди „Сен Жак“.
ул. „Проф. Георги Павлов“ 37
0882 443 000

UMAMI

Японския оазис Umami в хотел „Маринела“ посещаваме често както заради безупречната кухня, така и заради великолепната градина. Обслужването винаги ни е впечатлявало, но менюто е основна причина да се връщаме отново и отново. За новия сезон тук ни обещават чисто ново коктейлно меню, много морски деликатеси, кралски рак и още вкусни изкушения. За истинска кулинарна нирвана те съветваме да опиташ тяхното впечатляващо Chef‘s combo!
бул. „Джеймс Баучер“ 100
0884 804 040

V.BAR

Най-хубавото, което може да ти се случи по „Шишман“, е всъщност на крачка встрани от него. На „Паренсов“ 13 добрият вкус е намерил нов дом, а пред очите ни се разкрива каква е магията на добрата кухня. Сетивата ни са предизвикани с пролетните предложения, като ние се спираме на гъши дроб с поширани круши и гъби. Истински деликатес, който може да мине както за предястие, така и за лек бизнес обяд, като вкусовете му са специално подбрани от шефа.
ул. „Генерал Паренсов“ 13
089 70 70 800

КОСМОС

В „Космос“ храната отдавна е на галактическо ниво. Убедени сме, че нещата в кухнята им се контролират лично от НАСА, но и да не е така - трябва да знаеш, че тук предложенията се сменят ежедневно за максимална кулинарна наслада. Звездата е българската традиционна кухня, но в нови варианти, а свежите съставки и сезонните продукти ще те накарат да отлепиш от земята. За топлите месеци от мястото ще те зарадват с прясна риба и морски дарове, апетитни салати и много лекота и финес в ястията. Всичко е с грижа за твоя организъм, на който трябва да му е освен вкусно и комфортно на прага на лятото. Ние сме фенове на рибата им тон в сумак с ферментирали ягоди, равен, каркаде, кисело мляко и розов пипер, но каквото и да избереш от менюто, няма да сгрешиш. Обещаваме!
0888 200 700
ул. „Лавeле“ 19

VINO & TAPAS

Във „Вино и тапас“ винаги са знаели как да ни поглезят с чудна селекция от подбрани вина за всеки сезон и, разбира се - вкусни разядки и специалитети, които тук определено си заслужават. За идните месеци очаквай чисто ново меню и винена листа, съобразени със сезонните вкусове, а ако наистина искаш да ти стане морско - пробвай неустоимото им филе от лаврак с аспержи и ризото с крем от грах в приятната компания на сос от ракообразни.
бул. „Княз Ал. Дондуков“ 38
0878 410 930

КРИВОТО

На нас лично ни е супер право, когато се отправяме към „Кривото“ за новото им сезонно меню. За абсолютно щастие основните герои през пролет­та тук ще са спанакът и агнешкото. От мястото ще те изненадат още с разнообразие от свежи салати, авторски рецепти и изцяло сезонна кухня, за което ние казваме едно голямо „браво!“. Пробвай невероятния им агнешки стек с пресни картофки и свежа салата от спанак или ябълковия тарт със сладолед. Мммм!
ул. „Св. Климент Охридски“ 10
ул. „Будапеща“ 8
Подлеза на НДК

ФОКАЧА

Обожаваме да експериментираме, но абсолютната константа е любовта ни към простичките рецепти, които напомнят на „както баба го правеше“. Това ни води често насам, макар че във „Фокача“ ще влезеш дори и нищо да не знаеш за мястото. Просто градините им са толкова уютни, че ти дават щипка домашно спокойствие насред забързания град. Пролетта се е настанила удобно и в менюто, а времето е само за една свежа домашна лимонада. Главен акцент в сезонните предложения са агнешкото и прясната риба, която доставят от Гърция два пъти седмично. Това избра за нас и главният готвач: агнешки котлети, запечени с панчета, моцарела и сотиран спанак, а салатата е розова с бурата сирене. Десертите са абсолютни класики, а обновената им винена листа ще те разходи по света и у нас.
ул. „Ген. Паренсов“ 11
ул. „Цар Иван Асен II“ 30
098 887 4487

ПЕЙ СЪРЦЕ

Авокадо, риба тон, сушени домати, черни маслини, рукола и песто са петте вълшебни съставки в състава на този семпъл, но здравословен избор. Красота за очите, вкус за небцето и песен за душата в едно или салата, която сигурно всеки може да си направи вкъщи, но едва ли с тази прецизност. Тя е малка част от новото пролетно меню в „Пей, сърце“, на което залагаме много, за да влезем във форма за лятото, и което допълва перфектно картинката на изживяването.
ул. „Георги Софийски“ 32
0886 143 574

Представяме ти и мастършефовете по света.