Обедните менюта на ресторантите

За наше щастие това да обикаляме софийските ресторанти ни е работата. Добре знаем къде, кога, какво да препоръчаме. Особено за обяд. В тази дисциплина нямаме пропуск, което значи, че имаме сериозен километраж, а и някой и друг килограм отгоре, дошли от тестване на обедните менюта на най-вкусните места в центъра. Затова решихме, че най-важното хранене от деня си заслужава специално внимание. Споделяме с теб богатия избор на храна наоколо, който включва първо, второ и трето за капак.

BODEGA

Няма нищо по-хубаво от лошото време, когато е повод да се скрием в уютната Bodega. Свикнали сме да я посещаваме, когато ни се яде безупречно патешко магре или паеля, но вече ни е навик да си правим сиестата именно там. Традиционалистите могат да разчитат, че винаги ще има нещо готвено, а жадните за експерименти ще са очаровани от испанските вкусове, рецепта за удовлетворение през целия ден.
ул. “Цар Асен” 6,
бул. “Цар Освободител” 8А,
ул. „Акад. Борис Стефанов“ 17,
Варна - бул. “Сливница” 9,
0700 10 127

ESTERHASI BAR

Esterhasi ни предлага повече от елегантна обстановка и най-важното – свеж и здравословен обяд, включващ богати предложения и деликатеси. Открадваме си време тук заради неустоимите им медальони от бяла риба с гриловани картофи и сос Беaрнез, домашното кюфте с картофена салата и не на последно място – печената им тиква с мед и орехи и пристрастяващата шоколадова Маркиза с платка от шамфъстък.
бул. “Цар Освободител” 21,
0884 441 441

GASTROBAR 6

Gastrobar е от онези места, за които, като се сетиш, и огладняваш. Цялата армия от майстори на готвените ястия и аламинутите знае, че нашата любов минава през стомаха, и не пропуска да ни угоди. Посрещат ни с широки усмивки и приготвени разно­цветни чинии, а в тях –  всеки ден различни глезотии, по-добри и от домашните. Всичко става светкавично, а ако и това ти е бавно – звънни за предварителна поръчка.
ул. “Хан Крум” 6,
0877 061 976

HASIENDA

Hasienda, любов моя – би възкликнал поетът, а ние просто възкликваме, че старата червена къща ни е от любимите на бул. „Цар Борис III“. Идваме заради обстановката, отличната кухня и за вкусен обяд, който е с различни интернационални предложения всеки ден, плюс доза родни класики. Опитай телешкото им бон филе с чушки, жасминов ориз и сос Терияки и завърши подобаващо с панакотата им с боровинки.
бул. “Цар Борис III” 94,
0886 276 973

LA CAMPANELLA

Как ще мине денят ти, често зависи от това, какво ще хапнеш на обяд и къде. Ето защо търсим пресни продукти и баланс между традиционно и модерно. Намираме го в La Campanella, където ден с ден не си прилича и всеки път ни омайват с нещо великолепно като изкусително телешко с мармалад от червени чушки или пилешко с моцарела и крем от цвекло с гриловани зеленчуци. Тук идваме и за вкусна супа с прясно изпечено хлебче. Ммм!
ул. “Баба Неделя” 10,
0882 696 966
Студентски град, до блок 10,
0885 484 444

MARAIA CLASSIC

Ето къде можеш да хапнеш традиционни български ястия, поднесени в съзвучие със съвременната кулинария – точното място е ресторант Marаia Classic Bar&Dinner. Тук обедното меню е от характерни гозби, супи, салати и десерти, приготвени по специални рецепти, от чисти продукти, свежи зеленчуци и уханни подправки. Предлагаме ти да пробваш свинския им винен кебап и задължителния тиквеник с орехи. При доставка на храна за вкъщи ползваш 20% отстъпка.
бул. “Евлоги Георгиев”
бул. “Хр. Смирненски”,
0882 333 555

MARAIA FUSION

Освен че ресторант Maraia Fusion ни привлича с комфортна и отпускаща атмосфера, от мястото превръщат ежедневния ти обяд в истински гурме ритуал. Тук държат на здравословното, разнообразно меню и безкомпромисно поднесената храна. Ние сме фенове на перфектно приготвените им рибни филенца и неустоимата торта „Павлова“. Всички тези вкусотии можеш да поръчаш от твоя дом или офис и да се възползваш от 20%-ната отстъпка.
ул. “Г. С. Раковски” 123,
0882 666 777

BODEGA RANCHERO STEAKHOUSE

През деня в Ranchero е също толкова разточително, колкото и вечерта. Всичко е на корем, а обядът е за истински шампиони с всичките си гурме изкушения, които предлага. Отново всичко е поставено на бюфет бара, а ти хапваш колкото можеш от пресните салати, топлите бразилски хлебчета и селекцията месо, изпечено по традиционна бразилска рецепта, подбрано с внимание и поднесено с усмивка.
бул. “Никола Й. Вапцаров” 6,
0700 10 127

SAMURAI

Унгарски гулаш с телешко месо е бодрото ястие, което ни сервират в Samurai. То ни грабва не само с внушението, че все едно сме на гости на баба, но и с интензивния си аромат на подправки, който се носи около него. Толкова ни е вкусно, че отопяваме със залче хляб и чинията, след което безсрамно си поръчваме и десерт, на който също няма да му се размине – чийзкейк с малко вишни и много любов.
бул. “Витоша” 24,
02 996 3660

SPAGHETTI KITCHEN

Обедите в Spaghetti Kitchen са като дългоочакван пристан в хаоса на динамичното ни ежедневие. Менюто им по това време на деня е пълно все с познати и вкусни неща, но в различен прочит, което хем не ни обърква много, хем ни кара да се чувстваме специални. Днес попадаме на страшно апетитен и фотогеничен свински котлет с гриловани зеленчуци и барбекю сос, след който единствено медената торта със смокини може да намери място в сърцата ни.
ул. “6 септември” 9,
0890 566 666

TABLA

Бихме идвали в кокетната, цветна и различна Tabla само за да поседим в разкошния й интериор, но честно казано, идваме най-често, за да хапваме, и то много вкусно. От обедното меню очаквай нещо ново всеки ден, като задължителни са двата вида супи, месните и вегетарианските ястия, но големият им коз са автентичните мексикански предложения. Ние избрахме грахова крем супа и хрупкаво бурито с пиле.
ул. “Ангел Кънчев” 11,
0888 750 020

TRATTORIA IL MAESTRO GIUSEPPE VERDI

Обедното им меню носи полъх от Италия и всеки път ни пренася вкусово няколко хиляди километра на запад. Днес избираме да пробваме жабешки бутчета със салца верде и руло от заек с печена тиква и пюре от грах, за да не сме банални, но често залагаме на пастата тук, защото тя е просто божествена. Ресторантът отскоро отвори и зимната си градина, така че да има къде да се скрием, когато хем търсим топлина, хем малко повече свежест.
ул. "Г. С. Раковски" 174,
0893 379 767

TRAPEZI

Гръцкият ресторант Trapezi в бутиковия хотел „АмстердамЪ“ винаги ни е привличал с топло посрещане, много уют, типичен средиземноморски стил в интериора и едни от най-вкусните специалитети, които сме опитвали. Ястията на място са подбрани от различни точки на Гърция и са съобразени с индивидуалните изисквания на всеки гост. В менюто присъстват освен прясна риба, която може сам да избереш от богатата им витрина, но също и ризото, спагети, барбекю на дървени въглища и много морски деликатеси. Ние лично се връщаме тук редовно и заради вкусното обедно меню, което включва традиционни български ястия, разнообразни супи и, разбира се, дълъг списък от гръцки вкусотии по оригинални рецепти. За потвърждение те съветваме да опиташ свинското им печено със зеленчуци, крем супата от раци, пилето Тепаняки и за финал – топящата се картофена тортила с дип от цвекло.
ул. “Проф. Георги Павлов” 37,
0882 443 000

VACUUM

Тук сме заради уникалната технология на готвене sous vide, или готвене във вакуум, която придава на месата и ястията запомнящ се вкус. Най-приятното е, че в обедното меню можеш да поръчаш специалитети на промоционални цени, а за още опитай пилешката им роладина със сушени домати и каперси върху картофено пюре и къри сос или филето от пъстърва с билково ризото, моркови и сос Холандез.
ул. "Г.С. Раковски" 181,
0882 211 505

МАХАЛОТО

„Махалото“ определено притежава всичко, на което държим. Традиция, отлична винена листа и вкусна европейската кухня. Когато говорим за обедно меню, тук ще ти скрият шапката с родни деликатеси, приготвени подобаващо, и много интернационални предложения. Ние сме фенове на телешкото им със спанак и ориз, крем супата от грах с пармезан и мента и естествено на едни от най-добрите тулумбички в града.
бул. "Васил Левски" 51,
0887 617 972

КОСМОС

Ресторант „Космос“ се превърна в градска легенда за отрицателно време и наистина има защо. Освен с модерната си обстановка и отлично обслужване тук готвачите, продуктите и презентациите определено са на космическо ниво. „Космос“ ни изненадва приятно и по обедно време, когато с удоволствие пристигаме, за да опитаме новите им предложения, но и типично българска кухня, представена в стила и тенденциите на съвременната кулинария. Ако се чудиш за какво говорим – опитай тиквеника им, което в превод тук значи – хайвер от мед, мус от канела, гранита от вино и сорбе от мандарини. А ако си новак във вселенските изживявания и искаш директен полет в Космоса, те съветваме да започнеш със златната тройка – крем супата им от броколи със сладолед от зелено сирене, заешко с картофи и гъби и за десерт шоколад с тропически плодове. Хюстън, нямаме проблеми, ама никакви!
ул. “Лавeле” 19,
0888 200 700

ФАБРИКА ДЪГА

Тук традицията повелява винаги на обяд да има две супи, едно вегетарианско и едно ястие с месо. Менюто всеки ден е различно, но точно днес хващаме за крилата сочно пиле тандури със задушени зеленчуци; зеленчукови кюфтенца със свежи салати и млечен сос с фета сирене и супа от морков, тиквичка и джинджифил. Истинска цветна палитра от вкусове и настроения, които ни карат да се чувстваме сити чак до късен следобед.
ул. "Веслец" 10,
02 444 0556

ЩАСТЛИВЕЦА

Точно в 12:00 сменяме сериозните лица на колегите в офиса с порция „щастлива“ крем супа от карфиол, запечен със синьо сирене и гауда в касеролка Lava с поръска от песто и печени лешници, която идва с бонус прясно изпечени франзелки и широката усмивка от сервитьора. Без да губим време, засищаме сладострастния си апетит с патешки кебап с печурки, манатарки и риган и се отдаваме на изживяване, което засища почти всичките ни сетива.
бул. "Витоша" 27,
02 441 1155

РАКЕТА РАКИЯ БАР

Не е важно какво има на масата, важно е какво има в душата. А душата може да се напълни от това, което има на масата. И никой не говори за някакви трансцендентални гурме преживявания, а за хармония и добър вкус, които всеки път, когато дойдем тук, ни напомнят защо именно „Ракета ракия бар“ спечели миналогодишното ни отличие за „Най-добър ресторант“. Именно по този повод решаваме да сложим точно тук край на всички мисли за храна поне за следващите няколко часа, затова действаме логично в три последователни стъпки. Започваме с гъбена супа със спанак, плавно продължаваме със свинско контрафиле на барбекю с гарнитура от гриловани зеленчуци, за да можем да сложим триумфален край с най-обикновен крем карамел. Признаваме си, че в този му вид го ядем безотказно по всяко време на годината и във всеки час на денонощието.
ул. “Янко Сакъзов” 17,
02 444 6111

Виж къде да се насочиш за едно силно ободряващо кафе след вкусния обяд.